Zeytinyağlı taze fasülye (soğuk yemek)


    Hani bir şarkı var ya zeytinyağlı yiyemem amannn diye devam eden neden öyle demişler bilmiyorum yazın serin serin yemek varken yenmemesi açıkçası ? Neyse ben tarif edeyim de isteye istediği gibi yesin.

Malzemelerimiz:
  • 1/2  kg taze fasulye
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 baş kuru soğan
  • 3-4 domates
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Fasulyeyi kılçıklarından ayırıp yıkayın, küçük parçalar halinde kırın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağıyla birlikte tencereye alın. Soğanlar ölene kadar kavurun. Fasulyeleri ilave edin ve rengi değişene kadar karıştırarak kavurun. Domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın tencereye ekleyip kavurmaya devam edin. 1 su bardağı kaynamış su ekleyin ve fasulyeler pişene kadar pişirin.  1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Soğuk olarak servis yapın. 
Fasulye kavurması tarifimde burada 

Domatesli bulgur pilavı


    Domates girdiği her yeğe ayrı lezzet katan benim de çok sevdiğim bir kimine göre sebze kimine göre bir meyvedir. yani tartışmalara çok açık....

Malzemelerimiz:
2 bardak pilavlık (kalın) bulgur, 1 soğan, 1 kasik tereyağı, 1 kaşık zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak, 2 orta boy domates, 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, 2-3 tane sivri biber, Tuz

Yapılışı:
   Tencere’de yağı kızdırıp içine doğranmış soğanı ve sarımsağı atıp rengi donene kadar kavuruyoruz. Ardından ufak, ufak doğradığımız  biberleri ve kabuklarını soyduğumuz domatesleri de küp şeklinde doğrayıp tencereye ekliyoruz. 2-3 dk daha karıştırdıktan sonra ılık su ile  sulandırdığımız salçaları ekliyoruz. Göz kararı tuzumuzu da koyup bir bardak sıcak su ekleyip domatesleri pişiriyoruz. Bulguru 2-3 su yıkayıp, süzüp kaynamakta olan sosun üzerine döküyoruz. Birkaç defa karıştırıp, üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak suyumuzu koyuyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz.

Karışık Turşu


Hazırlanışı: 
Çeşit çeşit yıkanmış ve kura haldeki 1 kg sebze(maydanoz, dereotu, defne yaprağı, sarımsak, limon da ilave edebilirsiniz) bir kavanoza yerleştirilir. 3.5 su bardağı su kaynatılır, ocaktan alınır soğutulup üzerine 2.5 çay bardağı sirke (veya 1.5 su bardağı limon suyu) ve salamura turşu karışımını ilave edin. Sebzelerin olduğu kavanoza hazırladığınız su-sirke karışımını içinde boşluk kalmayacak şekilde ağzına kadar doldurun. Oda sıcaklığında ve karanlık ortamda 15-20 gün bekletin. Açtıktan sonra buz dolabında muhafaza edin.

Öneri: Lahana turşusu yapıyorsanız oluşan gazı atmak için 2-3 günde bir kapağı açarak bir kaşık ile tursu suyunu havalandırın ve kapağı kapatın.

Kavanozlar gömlek giydi

      Küçük kavanozları süslemek için bekletiyordum nihayet elime küçülmüş ve modası çoktan geçmiş güpür gömlek geçti. Fırsat bu fırsat bende hemen kavanozlara bir el attım. Küçük kavanoz ne işe yara demeyin. Pikniğe gittiğinizde çay, tuz veya şeker kavanozu yapabilirsiniz. Biz bahçedeki çardağımızda kullanılmak üzere şekerlik yaptık.  

      Gerekli malzemeler: Eski bir gömlek, küçük kavanozlar, tutkal, kendir ipi, süslemek için geniz kabuğu


İşte demode gömleğimiz


     Gömleği kavanozun ölçülerine göre kesip, kavanozu tutkala buladıktan sonra etrafına düzgün bir şekilde yapıştırıyoruz. Gömlek tutkalı çektikten sonra üzerine 1 kat su ile seyreltilmiş tutkal sürerek kurumaya bırakıyoruz. 


Kavanoz kapağının ortasına önce bir deniz kabuğunu silikon ile yapıştırıp ardından kalan kısımları tutkallayarak kendir ipini dolamaya başlayabiliriz.




Kendir ipini doladıktan sonra kurumaya bırakın.


 İşte bitmiş hali.

Süslü kurabiye (ballı)


MALZEMELER: 
250 GR. MARGARİN, 1 YUMURTA, 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY KAŞIĞI KAKAO, 1 PAKET VANİLYA, 1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU, 2,5 SU BARDAĞI UN, SÜSLEME İÇİN PASTA SÜSÜ VE BİR MİKTAR BAL.


YAPILIŞI: 
Oda sıcaklığındaki margarini, pudra şekerini, yumurta akını, kakaoyu, elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı yoğururuz, yumuşak bir hamur elde ederiz. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar ayırırız yuvarlak olarak hazırladıktan sonra 170 derecede 20 dk kadar pişiririz. Kurabiyeler soğuduktan üzerine fırça yardımıyla bal sürüp pasta süsüne bularız.



Kalpli kurabiyeler


MALZEMELER: 
250 GR. MARGARİN, 1 YUMURTA, 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY KAŞIĞI KAKAO, 1 PAKET VANİLYA, 1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU, 2,5 SU BARDAĞI UN, SÜSLEME İÇİN KALPLİ  ÇİKOLATALAR VE BİR MİKTAR BAL.


YAPILIŞI: 
Oda sıcaklığındaki margarini, pudra şekerini, yumurta akını, kakaoyu, elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı yoğururuz, yumuşak bir hamur elde ederiz. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar ayırırız yuvarlak olarak hazırladıktan sonra 170 derecede 20 dk kadar pişiririz. Kurabiyeler soğuduktan çikolataların altlarına bal sürüp kurabiyelere yapıştırırız.



Cocostar kurabiye


MALZEMELER: 250 GR. MARGARİN, 1 YUMURTA, 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY KAŞIĞI KAKAO (kakao sevenler 2 yemek kaşığı koyabilir), 1 PAKET VANİLYA
1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU, 2,5 SU BARDAĞI UN

COCO' NUN HAZIRLANIŞI(İÇİ): 1,5 SU BARDAĞI HİNDİSTAN CEVİZİ, 3 YEMEK KAŞIĞI PUDRA ŞEKERİ, 1 YUMURTA AKI, 1 YEMEK KAŞIĞI SÜT

ÜSTÜ İÇİN: PASTA SÜSLEME GLAZÜRÜ


YAPILIŞI: Oda sıcaklığındaki margarini, pudra şekerini, yumurta akını, kakaoyu, elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı yoğururuz, yumuşak bir hamur elde ederiz. Hamurun iç malzemesini hazırladıktan sonra hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar ayırırız yuvarlak olarak açarız iç malzemesinden 1 tatlı kağışı koyarız ve kapatırız, tüm kurabiyelerimizi hazırladıktan sonra 170 derecede 20 dk kadar pişiririz. Kurabiyeler soğuduktan sonra glazür ile süsleriz.


Afiyet olsun.

Ponçik (mayalı)


Kuru maya pek kullanmam çok merak ettim ve kuru mayalı bir tarif denedim.
Görüntüsü ve tadı  nasıl da iştah açıcı.

     Yapılışı: 3 su bardağı elenmiş un, 1 paket toz maya, 1 tutam tuz, yarım çay bardağı şeker, 1 yumurta, 50 gr margarin ve 1 çay bardağı ılık süt eklenip yoğurulur, üzeri kapatılıp ılık bir ortamda 50 dk bekletilir, dinlenmiş ve mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır üzerine yumurta sarısı sürülerek susam yada çörek otu serpiştirilir, 30 dk bekletilir, 180 derecede 20 dk pişirilir ve afiyetle yenir. 

Hamur biraz tatlı olduğu için içine peynir koyrak servis yapabilir yada daha pişmeden içine reçel koyabilirsiniz.



Mahlepli ve susam aromalı kurabiye


    Mahlep' i hiç tuzlu hamur işlerinde denediniz mi bilmem ama ben tesadüfen böyle bir lezzet tattıktan sonra mahlepten vazgeçemez oldum. Aktardan aldığım toz mahlebi hamur işlerinde kullanmaya başladım. fakat geçen gün alışverişe gittiğimde ünlü bir markanın mahlepli ve susamlı hamur kabartma tozu gözüme ilişti. Hemen aldım ve eve gelir gelmez denedim. Sonuç; mükemmel bir lezzetle karşılaştım. Bu kadar övdükten sonra tarife geçmek lazım. 

    Malzemeler ve yapılışı: 125 gr tereyağı veya margarin, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz, 2,5 su bardağı elenmiş un ve 1 paket mahlep-susam aromalı hamur kabartma tozu ile yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurdan küçük parçalar alıp  rulo haline getirin ve istediğiniz şekli verin. Üzerine 1 yumurta sarısı sürün ve susam serperek 170 derecede 20 dk pişirin.


Kabaş (kolay kabak aşı)


Malzemeler:
Kabak, mısır unu, yumurta, soğan, sıvı yağ, tuz

Yapılışı:
   Kabakları ve soğanları ince ince bir kaba doğradıktan sonra, üzerine yağ hariç kalan diğer malzemeleri ilave edip harmanlıyoruz.  Tavada yağı kızdırıp üzerine harcımızı seriyor ve  önlü ve arkalı kızartıyoruz.

Afiyet olsun.

Karlı kurabiye


Malzemeler: 
1 paket margarin,
 7 çay bardağı un,
 1 çay bardağı pudra şekeri ve Süsleme için pudra şekeri

Yapılışı:
Bütün malzeme karıştırılır, yoğrulur. Hamur bir tezgahta açılır, çay bardağı yardımıyla kesilir, tepsiye dizilir, 150 derece de önceden ısıtılmış fırında açık renkte pişirilir.  Üzerine pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun.

Fındıklı un kurabiyesi


Malzemeler: 
1 paket margarin,
 7 çay bardağı un,
 1 çay bardağı pudra şekeri,
Fındık içi - yumurta akı

Yapılışı:
Yumurta hariç bütün malzeme karıştırılır, yoğrulur. Hamurdan ceviz kadar parçalar alınarak, avuç arasında top yapılır, önce  yumurta akına sonra fındığa batırılır sonra tepsiye dizilir, 150 derece de önceden ısıtılmış fırında açık renkte pişirilir. 
Afiyet olsun.

Fasulye diblesi


Malzemeler:
1/2kg.taze fasülye
1 su bardağı pirinç
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy soğan
yeterince tuz

Yapılışı:
Fasulyeleri dilimleyip, soğanı yemeklik doğradım.
Sıvı yağ ve soğanı pişirme tenceresinde kavurdum.
Fasülyeleri ilave ettim,fasülyeler suyunu bırakıp çekene kadar pişirdim.
Pirinçleri ekledim. Tencerede su yoksa 1 su baradağı pirinç için 1 su bardağı
sıcak su ve tuz ilave edin.Suyu kaynayıncaya kadar harlı ateşte su kaynayınca kısık ateşte pişirdim.
Dinlendirin, sıcak ve soğuk servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun,



Tonton kurabiyeler


Malzemeler: 
1 paket margarin,
 7 çay bardağı un,
 1 çay bardağı pudra şekeri,
 Damla çikolata 

Yapılışı:
Bütün malzeme karıştırılır, yoğrulur. Hamurdan ceviz kadar parçalar alınarak, avuç arasında top yapılır, tepsiye dizilir, ortasına damla çikolata koyulur. 150 derece de önceden ısıtılmış fırında açık renkte pişirilir. 
Afiyet olsun.




Halka kurabiye



Malzemeler:
 Yarım paket margarin, 
1 çay bardağı süt,
  1 su bardağı pudra şekeri,
 1 paket vanilya, 
1 paket kabartma tozu, 
1 su bardağı kavrulmuş fındık içi
un 

Yapılışı:
Yumuşak margarin ve şeker iyice karıştırılır.
Üzerine süt, irmik, kabartma tozu, vanilya ve fındık katılır.
Biraz daha karıştırdıktan sonra ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenerek yoğrulur. Yuvarlanan hamurlar oklava yardımıyla ortası delinerek halka haline getirilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında açık pembe renk alana dek pişirilir.
Afiyet olsun.

Şerit kurbiye



Malzemeler:
 Yarım paket margarin, 
1 çay bardağı süt,
 1 çay bardağı irmik,
 1 su bardağı pudra şekeri,
 1 paket vanilya, 
1 paket kabartma tozu, 
un 

Yapılışı:
Yumuşak margarin ve şeker iyice karıştırılır.
Üzerine süt, irmik, kabartma tozu ve vanilya katılır.
Biraz daha karıştırdıktan sonra ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur 15 dakika dinlendirilir. Hamurdan büyük bir parça alınır elle silindir haline getirilir,  tezgah üzerinde şeritler halinde kesilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında açık pembe renk alana dek pişirilir.
Afiyet olsun.

Şeftalili kek


   4 adet şeftali soyun ve orta incelikte dilimleyin. Bir tavada 1 kaşık tereyağını eritin şeftaliyi dizin  üzerine 2 yemek kaşığı silme toz şeker ve 1 kaşık tarçın ilave ederek elmalar yumuşayana kadar pişirin yaklaşık 8 dk. ve  soğumaya bırakın. 
  
   2 yumurtayı 10 kaşık toz şeker ile çırpıyoruz ve içine yarım paket margarin ilave ediyoruz,  yoğun bir kıvama geliyor bu aşamada 1.5 su bardağı sütü ekleyip peşinden kabartma tozu ve unu (eleyerek) ekliyoruz, kek hamurumuz da hazır. 

   Tepsiyi yağladıktan sonra üzerine yağlı kağıdımızı serelim ve şeftalileri dizelim üstüne de kek hamurumuzu döktük mü sadece pişmesini bekliyoruz. 

   Bu tarifi yazın sade dondurma ile servis ederseniz lezzetine bir lezzet daha katarsınız. 

Afiyet olsun.


Elmalı pay tarifim marifetta elmalı payda



Eski kahvaltılıktan tepsi


İçindeki parçaları kimisi kırılmış kimisi kaybolmuş kahvaltılık basit bir kahve tepsisi oldu. İşte resimdeki gibi


En kısa zamanda süsleyip sizlerle paylaşacağım. 




Parça kurdela değerlendirme


 Parça parça kalmış kurdelalardan basit bir saç tokası daha, tokanın üzerine kısa kurdelayı silikonla yapıştırdım üzerine de küçük bir fiyonkla daha da güzel bir toka oldu. 

Kırpık penyelerden saç tokası

Eski penyeleri bir kenara bırakın sadece kırpık penyelerden bile tokalar yapılabilir.
Nasıl mı resimdeki gibi.


Kırpık penyeler bir iğneden rastgele geçirildi sonra tel tokaya dikildi.

Defolu tişörte kamuflaj

Pazardan 1 TL' ye aldığım defolu tişörtü yeniledim. Kurdela ile refosunu kapatık farklı bir hava kattım.


Kurdelanın dikildiği yerde  mevcut olan delik küçük aksesuarlala kapandı.


Eski penyelerden toka


Eski penyeleri atmayıp renk renk çeşit çeşit tokalar yapabilirsiniz. İşte size bir örneği



Modelimize de ne kadar yakışmış.


Standart bir elbisenin plaj elbisesine dönüşümü


Standart bir elbiseydi bir zamanlar. Ufak defek işlemlerle plaj elbisesine döndü.


Elbisemizin ilk hali


Üst kısmı yatay olarak kesilip dikildi, içinden vücut ölçüsüne göre lastik geçirildi. Alt kısmı da şekildeki gibi dikey yönde ve şeritler halinde kesildi ve kesilen parçalar çekiştirildi.


Yapımı çok pratik ve kolay bir plaj elbisemiz oldu.

Eski penye veya t-shirt kullanarak fular yapımı burada

Eski fincandan mumluk

Kırıla kırıla bir tane kalan fincanı da ben kırayım dedim fakat sevgili anneciğim eski mumlardan bir mumluk yapmam için bana güzel bir fikir verdi.



Fincan mumluk olarak kullanılacağı için etrafını aydınlatmasına engel olmaması için herhangi bir şeyle kaplamadım. Fitiliyle beraber mumu içine yerleştirip kullandık. Kulplu olmasından dolayı hem elimize mum damlamıyor hem de elimiz yanmıyor.


Benim hoşuma gitti, umarım sizde beğenirsiniz.



Soğuk pazı çorbası


Malzemeler ve yapılışı:
1 demet pazı
Koyu kıvamda ayran
Sarımsak ve tuz

Pazıları yıkayıp, doğradıktan sonra haşlıyoruz, haşladığımız suyu ile soğuttup, yoğurdunu yada ayranını sarımsak ile kattıktan sonra buzdolabında soğutuyoruz.

Soslu tavuk ızgara


Malzemeler ve Yapılışı:
3 adet tavuk göğsünden ızgaralık derisiz kuşbaşı hazırlanacak
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet çok ince doğranmış kuru soğan
1 kaşık yoğurt
Sıvıyağ ve tuz

Malzemelerin hepsini derin bir kapta karıştırıp, tavuğun terbiye olması için buzdolabında 1 gün bekletin. Izgara da pişirin ve afiyetle yiyin.





Zeytinyağlı kurufasulye


                                                                     MALZEMELER:

                                                                 2 su bardağı kurufasülye
                                                                     1 tane kuru soğan
                                                            1 çorba kaşığı domates salçası
                                                              1/2 çorba kaşığı biber salçası
                                                                     1 tane sivribiber
                                                                    Zeytinyağı ve Tuz



YAPILIŞI:   Kurufasülyeyi akşamdan büyükçe bir kaseye koyup üstüne kaynamış su döküp 1 gece bekletelim.Sabah suyunu süzüp haşlayalım.Haşlanan fasülyeyi süzgece boşaltıp suyunu süzelim.Diğer taraftan soğanı doğrayıp tencereye zeytinyağıyla beraber kavrulmak üzere koyalım.Tencerenin altını yakıp soğanları hafif öldürelim.Salçaları ve eğer isterseniz minik doğranmış sivribiberi ekleyip kavuralım.Haşlanmış suyu süzülmüş fasülyeyi,tuzu ve üstünü örtecek kadar kaynamış suyunu ekleyip biraz daha pişirelim.İster soğuk ister ılık servis yapalım. Üstünü isotla süsleyebilirsiniz.

Etli kuru fasulye tarifi de burada

Adaçayı aramalı meyve suyu



   Buzdolabında yumuşamış ve artık yemeyecek kıvama gelmiş erikleri güzelce yıkadıktan sonra derince bir tencere içine koyup içine hiç şeker akmadan sadece kendi şekeriyle suyla kaynatarak, kevgirden geçirdim. çekirdeklerini ve kabuklarını ayırdıktan sonra resimdeki gibi taze adaçayı ve limon ile servis yaptım.  İçenler adaçayının kokusundan dolayı meyve suyuna kattığı tattan çok memnun kaldı. 

Mihaliç Peynirli spagetti

    Makarna hemen hemen herkesin severek yediği, çeşitli  şekillerde pişirip ana yemek haline sunabileceğimiz bir yemek çeşidi olarak karşımıza çıkmakta. Kalorisi düşük olduğu için ben sadesini tercih ediyorum.  


Yapılışı:
1 porsiyon haşlanmış makarna üzerine rendelenmiş mihaliç peyniri koyup afiyetle yiyoruz.


Pratik mücver

    Geçenlerde yapmış olduğum zeytinyağlı dolma  için kullandığım  kabak içlerini buzlukta dondurup mücver yaptım. 


Malzemeler ve Yapılışı:
4 adet yumurta
kabak içi
yarım kalıp beyaz peynir
tuz, karabiber, un
isteğe göre dereotu


Tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırıp macun kıvamına getirdikten sonra kızgın yağda kızartıyoruz. Şekilsiz olan mücverleri bardak yardımıyla kesip servis ediyoruz.




Bademli Türk kahvesi

Türk kahvesinin yanında hiç badem şekeri denediniz mi?


Az şekerli bir Türk kahvesi ve yanında badem şekeri ile eş, dost ve akrabalarınızla hoş vakitler geçirebilirsiniz.  Kısık ateşte yavaş yavaş bakır cezvede pişen bol köpüklü kahve ile hoş sohbetler ....

         Yapılışı: 3 fincan suya, her fincan başına 2 çay kaşığı iyi kalite de Türk kahvesi ve fincan başına 1 adet kesme şeker katıp bakır cezvede iyice karıştırdıktan sonra ocağınızın en küçük gözünde en kısık ateşinde ağır ağır pişirin, Üzerinde oluşan köpükleri toplayıp fincanlara bölün ve ikram edin.   

Kararmış Bakır cezvenin yenilenmesi de burada
Tarihi geçmiş sirke ve ketçap değerlendirme burada

Muzlu pratik (diyet) dondurma

     Bu sıcak havalarda muzlarda bir bir kararmaya ve yumuşamaya başlayınca kara kara düşünmeye başladım. Ziyan olacak değil ya, pasta yaparım düşüncesiyle doğrayıp buzluğa attım. Fakat pasta olmadı dondurma oldu.


Malzemeler:
4 adet olgunlaşmış (yumuşamış-kararmış) muz
7-8 adet burçak bisküvi


Yapılışı:
Muzları doğrayıp buzlukta 1-2 saat dondurduktan sonra hiç bekletmeden robottan geçiriyoruz. Krema kıvamını alan dondurmayı hiç bekletmeden altlarına ufalanmış bisküvi koyduğumuz küçük dondurma kaplarına birer top koyuyoruz. Üzerine yine bisküvi ufalayıp servis ediyoruz. 
Yada 2 petibor bisküvi arasın da  da yapabilirsiniz. 

              Diyet tarif önerisi: Bisküvi koymadan tüketilirse diyet bir dondurma oluyor.

bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...