Tavuklu bulgur pilavı

  B vitamini ve folat açısından zengin bir besin olan bulguru biz çok tüketiriz. Aynı zaman da aynı porsiyondaki bir  pirinç pilavına göre daha az kalorisinin olması da tercih nedenlerimiz arasında yer almaktadır.


  Bir tencerede 3 adet domates kabukları soyulur, küp küp doğranır, yağda pişirilir, üzerine 1 bardak bulgur koyularak biraz kavrulur, yaklaşık 1.5 su bardağı sıcak su ilave edilir (yada haşladığınız tavuğun suyunu kullanın) ve tuzu da eklenerek karıştırılır, pişirilir. Ayrı bir tencerede tavuk göğsü 1 adet defne yaprağı ve 1-2 damla limon ile haşlanır, Haşlanmış tavuk süzülür ve iri parçalara ayrılır.  Demlenmiş pilavın üzerine koyularak servis edilir.
Afiyet olsun.


Kırmızı Biberli Karışık Kızartma

   Yaz mevsimi o kadar güzel ki, çeşit çeşit sebzeler ve çeşit çeşit meyveler, hangisinden ne yapacağınızı ve hangi meyveyi yiyeceğinize karar veremiyorsunuz. Çeşit çeşit kızartmalar, zeytinyağlılar, çeşitli meyvelerden yazlık yada kışlık meyve suları...


   Havuç, patates, yeşil ve kırmızı biberi kızartın üzerine sarımsaklı domatesli (yumuşamış domateslerden daha iyi oluyor) sos yapın ve afiyetle yiyin. 

Pratik Ciğer Yahni

  Yahni deyince aklınıza ne geliyor bilmem ama benim aklıma  Hababam Sınıfı klasikleri geliyor. Hatırlarsanız hani şu kazan içerisinde yahni yapma sahnesi ne kadar da güzel değil mi?  Şimdi güzel bir yahni yapmaya başlamaya ne dersiniz.


   Ciğerleri yıkayıp suyunu süzdürün, ocakta pişirmeye başlayın, ben her zaman pişerken ilk suyunu dökerim. Tekrardan ocağa alın ve 2-3 adet orta boy doğranmış soğanı üzerine ilave edin. Ciğerler pişerken soğanlar da pamuk gibi oluyor. En son üzerine tuz, karabiber ilave edin ve afiyetle yiyin.


Dilim dilim patates yemeğe gelsin herkes

   Pazarda ya da markette tek tip olarak gördüğümüz patates aslında o kadar çeşitli ki. Yemeklik, kızartmalık, cips, parmak ve haşlamalık patates hepsi de ayrı ayrı.  Alacağınız patatesin özelliğini mutlaka öğrenin. Çünkü yapacağınız yemeğiniz seçtiğiniz patatese göre daha da lezzetli olacaktır.


   Kızartmalık patatesleri güzelce soyup, yıkayın, dilimledikten sonra kızgın yağda kızartın. Kimileri dilimlenmiş patatesleri yıkadıktan sonra kızartıyor biraz uğraştırıcı ama kızartma olunca işler değişiyor. Ketçap ve mayonezle servis ettim.



Tek tük kalmış sebzeleri değerlendirme

Buzdolabını bir açtım, 1 patlıcan,1 kabak, 3-5 biber, 1 küçük kırmızı biber bana bakıyordu. Miktarı az olunca ne yapılabilir ki dedim. En iyisi kızartmaktı. Başladım sebzeleri temizleyip doğramaya...


   Kızarttığım sebzelerin yağını süzgeçten süzerek fazla yağını aldım. İçinden kırmızı biberi çıkararak üstündeki kabuğunu soydum ve dilimledim. Kalan sebze kızartmasının üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek daha önceden ayırmış olduğum kırmızı biberi koydum.

Sirke soslu kızartma tarifimde burada
Soslu biber kızartması burada



Soslu köfte

Bu kez köftelerimizi kızarttıktan sonra kuru köfte olarak değil domates soslu olarak yedik.


   Daha önceden hazırlayıp buzlukta muhafaza ettiğim köfteleri buzluktan çıkarıp çözünmesini bekledim. Sos tenceresinde 3 adet domates, 1 küçük kırmızı biber, 2 adet sarımsak ve bir miktar zeytinyağı içerisinde pişirip köftelerin üzerine döküyoruz. 

Yalancı Lokma Tatlısı


MALZEMELER :
2 bardak un.
yemek  kaşığı yaş maya.
3/4 bardak ılık su.
Bir fiske tuz.
2 yemek kaşığı dolu  tereyağı veya margarin.
2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

Şurubu:
400 gr. (2 bardak) tozşeker.
1/2 bardak su
Limon



Şerbetin hazırlanışı: Şekerle suyu bir tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Limon suyu sıkın ve kabuğunu içine atıp ateşten indirin.
Hamurun yapılışı:
 Unun ortasını açın, mayayı ılık suyun yarısıyla ezin, biraz un karıştırıp koyultun; üzerini kalan unla kapatın. Un ayrılmaya başlayınca ortasını açın, yağ, tuz ve kalan ılık suyu koyup bir hamur yapın. Üzerini kapatın, ılıkça bir yerde kabarmasını sağlayın. Sıvıyağı  kızdırın. Sol elinizle biraz hamur alıp sıkın. Baş parmakla işaret parmağı arasından çıkan fındık büyüklüğündeki hamuru, suya sokulmuş bir kaşıkla alıp kızgın yağa atarak kızartın. Sonra soğuk şuruba atın, 4-5 dakika sonra servis tabağına alın. Afiyetle yiyin.

Kışlık taze fasulye hazırlama

  Pazarlarda köy ürünleri satan hanımlardan aldığım  fasulyeyi yemeye kıyamayınca kışlık olarak kurutmaya karar verdim. Tazecik ve körpecik fasulyeyi temizleyip, yemeklik olarak kırdım. Hiç yıkamadan  güneşli bir ortamda kuruttum. Bez torba içerisinde özellikle kışın kalorifer peteğinin yanında olmak koşuluyla  muhafaza ediyorum. Pişireceğim zaman kaynar sudan geçirip yemeğini yapıyorum. Çok da lezzetli oluyor. Sizlere de öneririm.




En Popüler Güzellik Sırları

   Şimdi size vereceğim sırlar ev ortamında rahatça uygulanabilecek cinsten  güzellik sırlarını içermekte.

  1. Gözleriniz eğer çok yorgunsa tazelenmek ve güçlü bir görünüm vermek içim gözlerin üzerine taze salatalık dilimleri koyun. siz de benim gibi kendiniz yetiştirebilirsiniz
  2. Günde en az 2 litre su tüketmek vücudunuz için çok faydalıdır.
  3. Eğer sabahları gözleriniz çok yorgun ve şiş  görünüyorsa poşet çaylar bunun için çok etkili olacaktır.
  4. Saçlarınız kirlendiyse ve yıkamaya vaktiniz yoksa talk pudrası bu durumu kamufle etmeye yarayacaktır. 
  5. Yumuşacık ayaklar için yatmadan önce vazelin  veya herhangi bir nemlendirici sürüp pamuklu çorap giyin. Sabah uyandığınızda farkı hissedeceksiniz.
  6. Allığın her zaman doğal renk tonunu seçin.
  7. Osteoporoz' u önlemek için daha fazla süt tüketin.  
  8. Diş fırçalama da karbonat kullanın, dişleriniz daha beyaz olacaktır.
  9. Kaşlarınızı gürleşmesi için vazelin sürün.
  10. Saçlarınızın parlaması için son yıkama suyunuzda sirke kullanın.
  11. Saçlarınızın güzel kokması için saç fırçanıza parfüm sıkın ve tarayın.
  12. Gözaltı şişlikleri için buzdolabında soğutulmuş bir kaşığı bir süre göz altlarınızda tutun.
  13. Güzel ve doğal görünümlü bir cilt için sık sık bal maskesi yapın.
  14. Evinizde haşlama yaptığınız sebze veya meyvelerin sularını atmayın, el, yüz ve cildinize sürün durulayın.
  15. Cildiniz çok kuruysa süt ile yıkayın. 
  16. Yüzünüzde fazla kırışıklık olmasını istemiyorsanız yastık kılıfınız ipek olsun.
  17. Saçın nemlenmesini sağlamak için (sürekli saç düzleştirici kullananlar) kabak ve hindistan cevizi yağı kullanın. 
  18. Vücudunuza peeling yapmak içi kuru kahve kullanın. Hem ölü tabakalar temizlenir hemde selülitlerin giderilmesine yardımcı olur.
  19. Bir çok kimyasal içeren saç spreylerini kullanmak yerine saçlarınızı şekillendirmek için (eski usul ) limon kullanabilirsiniz.
  20. Göz altı morlukları için ince dilimlenmiş patatesler kullanabilirsiniz.
  21. Havuç yağı ile daha güzel bronzlaşabilirsiniz.
  22. Eğer tırnakların çok ince ve çabuk kırılıyorsa limon sürün  yada bol bol keçi peyniri tüketin, farkı göreceksiniz.
  23. Daha yumuşak ve güzel eller için bir çok kimyasal içeren sıvı sabunları kullanmayın yada evinizde kendiniz yapın. (yapımı burada)

Patlıcanlı tavuk kapama

Patlıcanla tavuğu hiç bir arada düşündünüz mü? Bu tarif patlıcanla tavuğun birbirine çok yakıştığı bir tarif. Ayrıca çok da lezzetli oluyor.


    Öncelikle baget tavuk alıp bir şiş yardımıyla tavukları deliyorsunuz, ardından bagetleri 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 diş dövülmüş sarımsak, tuz, kekik, kimyon katarak harman yapıyor ve tepsiye diziyorsunuz. Şimdi sıra özel sosu hazırlamada: 2 adet orta boy tatlı soğan ince ince doğranacak, 4 adet domates küçük küçük doğranıp, soğanlarla beraber karışımın içine zeytinyağı ve su katılarak ocakta pişirilecek. Pişen sos tavukların üzerine yayılacak.  Ardından patlıcanları orta kalınlıkta halka halka soyup tavukların üzerine diziyoruz. Bu şekilde fırında pişirdikten sonra en son üzerine biberleri de dizip fırında biberler kızarana  kadar bekletiyoruz.   


Kızarmış hali bu şekilde, yanına da mis gibi bir pilav yaptınız mı? Oooooo yarasın. Afiyet olsun.


Bezelye Kavurması

Daha önceki yayınlardan birinde (burada) taze bezelye zamanı demiş olup kışlık için hazırlanışını anlatmıştım. Buzlukta yer kalmayınca artan bezelyeden kuru kavurmasını yaptım


Malzemeler: Taze bezelye, 3 adet soyulmuş doğranmış patates, 2 adet doğranmış havuç, 1 büyük kuru soğan, az yağlı kıyma, tuz, kimyon, salça, sıvı yağ, sıcak su.

Yapılışı: Sıvı yağda önce soğanları, kıyma, havucu, patatesi, salçayı ve en son bezelyeyi ilave ederek kavuruyoruz. Üzerine tam üzerindeki seviyeyi geçmeyecek (ne çok ne az olacak, koyduğunuz su sadece sebzelerin pişirecek kadar olmalı) kadar sıcak su ilave edip en son tuzunu ve kimyonu ilave ediyor ve pişiriyoruz. Afiyet olsun.


Uydurma patates salatası

    Allah ne güzel bir sebze yaratmış hem yemeklerde hem salatalarda kullandığımız patatesle yapılabilecek o kadar çok çeşit  var ki  ne kadar şükretsek azdır. Bu tariflere yenisini ekledim bu da  benim uydurmaca patates salatam. O kadar hafif ki ne kadar yerseniz yiyin sizi ağırlaştırmıyor.  


    4 adet patates soyulup küp küp dilimlenip bir tencere de nişastası çıkana kadar yıkanacak sonra haşlanacak. Salatalık turşusu küp  küp doğranıp ardından 5-6 dal taze nane yıkanıp doğranacak. Haşlanan patateslerin suyu iyice süzüldükten sonra üzerine süzme yoğurt koyulup karıştırılacak, ardından turşusu ilave edilip harmanlanacak. Bu aşamadan sonra isterseniz taze naneyi üzerine koyun yada içine karıştırın, tercih sizin. Servis yapacağınız zaman tuzunu ilave edin ki yoğurdunuz sulanmasın. Afiyet olsun.

Tavuklu pilav

    Geçenlerde çarşıda gezerken bir pilav üstü nohut/tavuk satan esnafa denk geldim. O kadar güzel görünüyordu ki almak yada almamak arasında kararsız kaldım. Çünkü ne kadar sağlıklıydı acaba kaç günlüktü hem sıcakta içinde bakteri üremiş miydi?  diye düşünürken tamamen vazgeçtim ve önce tavukçunun yolunu sonra da evin yolunu tutarak eve geldim, hazırlıklara başladım. 


     1 bardak pirinci ılık tuzlu su ile ıslattıktan sonra tavuğumu sebzelerle kızartmaya başladım, ardından 1,5 su bardağı sıcak su kullanarak pilavımı yaptım. Pilav demlendikten sonra üzerine tavukları didikleyip afiyetle yedim.

Damla sakızlı-fındıklı muhallebi



Malzemeler: 1 litre süt, 6 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı damla sakızı (aktardan temin edebilirsiniz), 1 su bardağı toz şeker, süsleme için dövülmüş ve kavrulmuş fındık içi. 

Yapılışı: Sütü, unu, yağı ve şekeri ekleyip orta derece ateşte muhallebi yapıyoruz. Koyulaşan muhallebinin içine damla sakızını ilave edip 2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alıp  5 dk mikser yardımıyla çırpalım, kabuk tutmadan kaselere alıp fındıkla süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Karışık salata (bol vitaminli)

   Kimisi tek tip salatayı severken kimisi de karışık salatayı tercih ediyor. Bizde ailece karışık salata tüketip tek tip vitamin almaktansa çoklu vitamin almaya tercih edenlerdeniz.


  5 dal kıvırcık, 1 adet orta boy domates, 2 adet orta boy havuç, 1 adet salatalık (benim kendi bahçemden)1 adet orta boy kuru soğan veya 4 dal taze soğan, 1 adet limon, zeytinyağı, tuz. Tüm malzemeleri yıkadıktan sonra suyunu süzdürün, hepsini doğrayın, havucu rendeleyin ve en son limon-yağ-tuz üçlüsünü ekleyin. Afiyetle yiyin.


Sebzeli sarı mercimek çorbası

    Her zaman kırmızı mercimekten yaptığım çorbamı bu kez sarı mercimek kullanarak ve sebzeli yapmaya karar verdim. Aldığım bildirimler çok güzel oldu çorbamı tabak tabak içtiler.


   Düdüklü tencerenin içine 1 adet sadece soyulmuş soğan (doğranmayacak), 1 adet havuç, 1 adet patates ve sarı mercimekleri ilave edip üzerine suyunu koyuyoruz. Düdüklü tencereyi kapatıp pişiriyoruz. Düdüklü tencere soğuduktan sonra kapağını açıp içinden soğan ve havucu alıyoruz. Ardından karışımı blendırdan geçirip üzerine tereyağı yakıp afiyetle yiyoruz.   

Tulumba tatlısı


Hazır almak yerine evinizde tazecik çıtır çıtır bir tulumba tatlısı yapalım mı?


Malzemelerimiz:
  • 3 su bardağı su
  • 100 gr. tereyağı
  • 2,5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişasta ya da pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tutam tuz
Şerbet malzemeleri:
  • 4 su bardağı su
  • 4,5 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 su bardağı kızartma yağı
Yapılışı:
Şerbeti için: şeker ve suyu tencereye koyun, şeker eriyene kadar karıştırarak kaynamaya bırakın, şurup kıvamına gelmek üzereyken limon suyunu ekleyin ve ocaktan alın. 
Hamurun Yapılışı: Su ve tereyağını çelik tencereye alın, su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi için karıştırın. Unu her zamanki gibi eleyerek yavaş yavaş tencereye ekleyin ve karıştırın. Tuzu ve şekeri ekleyerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edene kadar kavurun, tencereyi ocaktan alın, tahta kaşıkla sürekli yayarak ve topaklanmayı ve kabuklanmayı önleyerek  soğutun.  Hamur ılıkkken yumurtaları kırın. İrmik ve pirinç ununu (yada nişastayı) ekleyerek yoğurun. Krema torbanıza tırtıklı başlık takın, hamuru doldurun ve istediğiniz uzunlukta şeritler halinde parçalar bölün. Kesilen hamurları soğuk yağa atın ve ocağı en kısıkta açın, tatlıları yağda arada sallayarak kızartın. Her kızartmada  yağınız biraz soğutun. Kızaran tatlıları hemen soğuk şuruba atın.. 5-6 dakika şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın.




Pratik yaz pastası

Sıcak havalarda tüketmek için yapımı kolay ve lezzetli bir pastasına ne dersiniz? 


   1 paket krem şantiyi tarifindeki gibi 1 bardak süt ile değil, 1,5 bardak soğuk sütle çırpın. İçine 1 paket halley (10' lu), 1 adet muz, 10 adet çekirdekleri ayıklanmış kiraz ilave edip iyice karıştırın sonra kalıba döküp 4 saat dondurun. Üzerini ceviz ile süsleyin 


Donmuş hali




Yaz çayı

  Yaz aylarında sıcak içeçekler hiç içilmiyor, insanı daha da çok terletip bunaltıyor. Yeşil çay veya siyah çaydan yaz ayları için bir alternatif olan soğuk tarifini sizlerle paylaşacağım. Hem lezzetli oluyor hem de susuzluğunuzu gideriyor, özellikle ramazan ayında  da yapmanızı ve tüketmenizi  tavsiye ederim.  


   1 litre suyu kaynatıp altını kapatın,  4-5 paket yeşil çayı veya siyah çayı ilave edip demlemeye bırakın. Demlendikten sonra süzün ve soğumaya bırakın. 7-8 adet orta boy büyüklükte limonu sıkıp çayınıza ilave edin,  6-7 dal taze nane alıp ayıklayın, yıkayın ve soğumuş karışıma ilave edin. İçine soğuk su ve buz koyarak servis yapın. 

Lor peyniri yapımı (diyet peynir)


  Evde paketleri açıp açıp yarım bıraktığım sütler ekşiyince vijdan azabı çekmeye başladım. Acaba hamur mu mayalasam diye düşünürken ufak bir kalori hesabı beni bu fikrimden vazgeçirdi. Sütleri bir tencereye koyup kaynattım, hemen çökelmeye başlayan süt' e 1 tutam tuz attım ve tülbentten süzdüm. Ben bu peyniri zaman zaman içine çörek otu katarak ya da taze nane ile ile tüketiyorum. sizler de farklı alternatifler bulabilirsiniz.

Hoşran Kavurması

   Hoşran sebzesini biliyor musunuz? Tarla yada bahçe kenarlarında yetişen lezzet olarak pazıya benzeyen bir sebzedir. Biz bunun sebzeli kavurmasını yapıyoruz. Çok hafif bir yemek olup yoğurtla' da çok güzel gidiyor.


   Hoşranı yıkadıktan sonra suyunu süzdürüp, pazı gibi dilimliyoruz. Tencerede 1 adet soğanı pembeleştirip doğranmış hoşranı üzerine ilave ettikten sonra  üzerine 1 çay bardağı yada 1 avuç içi bulgur  ve tuzunu koyup pişiriyoruz. İster sıcak ister soğuk olarak tüketebilirsiniz.

İftarlık cevizli hurmalar

İftara cevizli hurma isteyen var mı?


Hurmayı hiç böyle denediniz mi?
Benim de ilk defa aklıma gelen cevizli hurma lezzet olarak çok hoşuma gidince iftarlık olarak hazırladım. Sizlere de ısrarla tavsiye ederim.

Zeytinyağlı barbunya

Bizim kısaca barbun dediğimiz barbunyanın zeytinyağlısı da yazın çok güzel yeniyor.



Malzemeler:
  •    1 kg. barbunya, 3 adet orta boy domates, 2 yemek kaşığı salça, 2 adet soğan, Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet havuç, 1 yemek kaşığı salça, 1 litre sıcak su, tuz, 2 adet kesme şeker, 3-4 adet sarımsak.

Yapılışı
   Domates, sarımsak, soğan ve havuçları soyup yıkayın. Domatesleri ve soğanları yemeklik, havuçları ve sarımsakları ise enine daireler oluşturacak şekilde ince ince doğrayın. Zeytinyağını tencereye alın, soğanları ve havuçları ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince salça ve domatesleri ekleyin ve 2–3 dakika karıştırarak eritin. Barbunyayı ilave ederek birkaç dakika karıştırın. Sıcak suyu ilave edin, kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin. İsterseniz üzerini maydanozla süsleyip servis yapın.

Sebzeli Güveç

Güveçte pişen yemeğinde lezzetine doyum olmuyor doğrusu. İşte size güveçli bir tarifim


  Soğanları güveç de pembeleştirdikten sonra üzerine kuzu gerdanı ve ve salçamızı (1 kaşık domates +1 kaşık biber salçası) ilave edip iyice kavuruyoruz. Daha sonra üzerine fasulye, patlıcan, patates, 2 diş sarımsak ve 1-2 de doğranmış domates ilave edip kendi suyunda pişiriyoruz. Eğer sebzelerin kendi suyu patatesden dolayı yeterli gelmezse  üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin (sıcak su çünkü pişmiş aşa soğuk su katılmaz :)), sebzeler piştikden sonra afiyetle yiyin.





Sirke soslu patlıcan kızartma

   Patlıcan kızartması aman aman nasıl da sevilir bizde, domates soslusu, yoğurtlusu... hiç birine hayır demeyiz yeriz.



Patlıcanları doğradıktan sonra tuzlu suda acısının çıkması için bekletip ardından kuruluyor ve kızartmaya başlıyoruz.


   Domatesleri doğrayıp bir tencerede pişirdikten sonra için 2-3 diş sarımsak, tuz, 2 yemek kaşığı sirke ilave edip iyice pişiriyoruz. Sosu sıcakken patlıcanların üzerine döküp dinlendiriyor ve soğuk yada sıcak yiyoruz.

   Aman aman sakın kızartma yağını lavaboya dökmüyoruz. Kavanoz yada şişelerde hem geri dönüşüm hem de doğamızı korumak için biriktiriyoruz. 


Soslu Biber Kızartması


   Pazardan aldığım o körpecik bahçe biberlerini kızartınca tadına doyum olmadı, hele hele üzerine de sarımsaklı domates sosu lezzetine lezzet kattı. Biberleri kızarttıktan sonra yağını süzün. Ayrı bir tencereye domatesleri doğrayın ve domatesleri iyice pişirin, en son üzerine 2-3 diş sarımsak doğrayın ve yine bir taşım kaynatın. Ardından biberlerin üzerine dökerek servis yapın.

Karışık sebzeli kızartma tarifim burada

   Aman aman sakın kızartma yağını lavaboya dökmüyoruz. Kavanoz yada şişelerde hem geri dönüşüm hem de doğamızı korumak için biriktiriyoruz.




Salatalıklarım ve tazecik cacık

   Ektiğim salatalıklar geç de olsa büyüyüp olgunlaştılar ve tabi ki yenme zamanları da geldi. Ne kadar farklı gözüküyorlar değil mi? Pazar da yada market de görsek mutlaka hormonudur der almayız. Halbuki tohum yerli bir tohum ve  tamamen doğal ve moda ifadeyle organik. 


   Bu iş biraz sabır işi, önce ekiyor, filizlenmesini bekliyor ardından filizleri ayrı ayrı ekiyorsunuz. Filizler meyveye durdu mu? keyfinize diyecek kalmıyor. Salatalıkların her geçen gün nasıl da büyüdüğünü ve yediğinizde hissettiğiniz tazelik ve lezzeti  unutamıyor hep yapmak istiyorsunuz. Yerken mis gibi bir salatalık kokusu yayılıyor etrafa ve birde cacık yaptınız mı? tadına hiç doyum olmuyor doğrusu.



Tazecik salatalıkları küp küp doğrayıp ev yoğurtdu ve sarımsak kullanarak cacık yaptık, üzerini de nane ile süsleyip afiyetle yedik.

Salatalıkla ilgili güzellik sırları burada









20 dakikada dikişsiz pratik çanta (eski penye değerlendirme)

   Eski penye ve t shirtleri değerlendirmeye devam. Sıra çanta yapımında. Dikişsiz pratik çanta yapımı aşağıda bulabilirsiniz.


Yapılışı detaylarıyla bu videoda


Son halleri aşağıdaki resimler umarım sizlerde beğenir ve yaparsınız.




Çöp torbasından plaj çantası yapımı da burada

Sebzeli Tavuk Kızartması

   Sade kızartması yerine sebzeli tercih ettiğimiz tavuk kızartmasının içine bir çok sebze ekleyerek zenginleştirip daha hoş bir lezzet elde edebilir. Bunun için gerekli malzemeleri aşağıda sıraladım.


Malzemeler:
Kızartmalık tavuk
2 adet orta boy havuç
4 adet domates
3 adet çarliston biber

Yapılışı:
   Tavukları önce tencerede biraz (tam kızarmasın) kızartıyoruz, ince doğranmış havuçları, domates ve biberleri de ekleyip kızartmaya devam ediyoruz. İstenilen kıvama gelince ocaktan alıp yiyoruz.




TAZE FASULYE KAVURMASI


Malzemeler:
1 kg taze fasulye
200 gr az yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, zeytinyağı

Yapılışı:
   Fasulye ayıklanır, yıkanır, suları süzülen fasulye 1,5-2 cm aralıklarla doğranır, Soğan kavrulur, salçası  ve kıyması ilave edilir, kıyma da kavrulduktan sonra doğranmış fasulyeler ilave edilerek alt üst edilir, üzerine 2 su bardağı sıcak su konularak pişirilir. Afiyet olsun. 


Zeytinyağlı fasulye tarifim burada

SEMİZOTU YEMEĞİ (sıcak/soğuk yemek)

Önceden de bahsettiğim gibi biz semiz otunun her çeşidini evimizde pişmiş yada pişmemiş olarak tüketiriz. Daha önceden semizotu salatası tarifini paylaşmıştım, sıra yemeğin tarifine geldi.


Malzemeler:
1 bağ semiz otu
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı kalın bulgur (miktarı isteğe göre ayarlanabilir)
Sıvıyağ ve tuz

Yapılışı:
   Semiz otu ayıklanır ve yıkanır, bir yandan suları süzülürken diğer yandan soğanlar ocakta kavrulur, soğanların rengi değişince hazırlanan semizotu ilave edilir, üzerine bulgur ilave edilip kendi suyunda pişirilir. Tuz atılarak tadı ayarlanır ister sıcak ister soğuk yenilir.

PATATES SALATASI


Çay saatinde, yanında sıcak bir börekle vazgeçilmezlerimizden olan patates salatası yapmaya ne dersiniz?


Patatesin haşlanmış olması nedeniyle hem kalorisi düşük hem de kattığımız sebzelerden dolayı zengin bir salata çeşididir. Gelelim malzemelerimize

7 adet orta boy patates,
2 adet orta boy kuru soğan veya 2 adet yeşil soğan(taze),
2 adet orta boy sivri biber,
yarım çay bardağı yağ,
2 çorba kaşığı elme sirkesi veya nar ekşisi (piyasadaki nar soslarından değil)
6 – 7 dal maydanoz,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya isot,
1 tatlı kaşığı sumak (isteğe göre) ve arzunuza göre tuz..

Yapılışı
Patatesler tencereye konulur, sıcak suda haşlanır, daha sonra kabukları soyulup isteğe göre doğranır. soğanlar doğranır ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ovulur-yıkanır, patateslere eklenir.Maydanoz, sivri biber ve taze soğan küçük şekilde doğranır ve patatesli soğana eklenir.Tuz, pul biber, isot, nar ekşisi ve sumak eklenerek salata karıştırılır. Sıvı yağ eklenir.

Jean' den kot şort yapımı (kot pantolondan şort yapımı)

Skinny jean' im beni sıkmaya başlayınca başına çooook işler geldi.


   Jean demeyeceğim, pantolonumu diz üstü kestim, olmasını istediğim uzunluğu ayarlayarak resimdeki gibi bir kat katlayarak diktim. Diktiğim kat uzun geldi onu da tekrar katlayarak kullanmaya başladım. Görüntüsü çok sade oldu diye kenarlarına kırmızı büyük düğmeler dikerek ayrı bir hava katmış oldum. Düğmelerin resmi de aşağıda.



Kumaş pantolondan şort yapımı burada
Kot etek değerlendirme de burada


Patlıcan oturtma

Kızartması, dolması, oturtması kısacası patlıcanın her çeşit yemeği beğenilerek yeniliyor. İŞte oturtma tarifi 



Malzemeler: 

     4 adet patlıcan, 4 adet patates, 300 gr. kıyma (çok yağlı olmasın veya kuş başı et), 2 adet domates, 3 adet sivri biber,  2 kaşık zeytinyağı,  2 tatlı kaşığı salça,  2 su bardağı sıcak su, Tuz, karabiber, pulbiber Kızartmak için sıvıyağ, maydanoz

Yapılışı:

  1. Patlıcanları  alacalı soyup 1 cm kalınlığında küp şeklinde doğranır ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. 
  2. Diğer yandan kıymayı ya da kuşbaşı eti  ve doğranmış soğan kavurulur. Suyunu çektikten sonra yağı,1 tatlı kaşığı salçayı, sivri biberin 1 adetini ve domatesin 1 adetini doğranıp içine eklenir.
  3. Tuzlu sudan aldığınız patlıcanların suyunu iyice sıkarak kızgın yağda hafif kızartın. Patatesleri de aynı şekilde doğrayıp kızartın.
  4. Derin olmayan bir tencereye kızarttığınız patlıcanları ve patatesleri  alıp üzerine kavurduğunuz kıymayı eşit şekilde yayın. En üste ayırdığınız biber ve domatesleri dilimleyip 1 tatlı kaşığı salçayı da sıcak su ve tuz ilave ederek açın. Yemeğin üzerine gezdirin.  
  5. Önce açık ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte domates ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerini maydanoz ile süsleyin.
  6. İsteğe göre fırın kabında fırında da pişirebilirsiniz.

Sebzeli şehriye çorbası

   Eğer yemek seçen ve her şeyi yemeyen bir çocuğunuz varsa yemeklerinizin besin değerini arttırıcı çözümler aramaya başlıyorsunuz. İrmikli çorbalar, et suyu veya tavuk suyu çorbaları .... derken çorbaları çeşitlendirmeye başlıyorsunuz. Nitekim benimde öyle oldu. Şehriye çorbasının içine çeşitli sebzeler kattım. 


    Bildiğimiz şehriye çorbasının içine ince ince doğranmış çarliston biber, havuç, domates ve sarımsak,  bir miktar önceden kavurup dolapta muhafaza ettiğim kıymadan kattıktan sonra afiyetle yedik. Sizde mevsimine göre çeşitli sebzeler katarak çorbanızı zenginleştirebilirsiniz.

Kış çorbası burada
Soğuk yaz çorbası burada
Soğuk pazı çorbası burada

Kışlık bezelye zamanı

    Pek çok kişi tarafından pek sevilerek yenmese de misafiriniz geldiğinde yemeklere veya salatalara eklenerek çeşit oluşturabileceğiniz bir sebze. Hazır konserve satın almaya karşı olduğum için her şeyi zamanında yapıp derin dondurucuda muhafaza ettikten sonra zamanı gelince kullanma taraftarıyım. BU fikri sizlere de tavsiye ederim.


  Bezelyeyi ayıkladıktan sonra yıkayıp suyunu iyice süzdürün. Kullanacağınız miktarlarda buzdolabı poşetlerine paylaştırın, poşetin ağız kısmını elinizle sıkıca tutup bir pipet yardımıyla poşetin içindeki fazla havayı çetin ve elinizle düzleştirerek buzluğa yerleştirin.

Taze bezelyeli pilav

    Sofralarında pilavı eksik etmeyenler yada pilavsız sofra olur mu diyenler, bizde bazen pilavı çeşitlendirmeye çalışıyor bazen nohutlu, bazen bezelyeli, bazen tavuklu, bazen de zencefilli çeşitlerini yapıp yiyoruz.  


Malzemeler ve Yapılışı:

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı bezelye (hafif haşlanmış)
Arpa şehriye, tuz ve tereyağı

     Pirinci ılık tuzlu suda yarım saat beklettikten sonra, tereyağında arpa şehriyeyi kavuruyoruz. Üzerine suyunu süzdüğümüz pirinci ilave edip kavurmaya devam ettikten sonra tavuk suyu ve tuz ilave edip karıştırıyoruz, ardından pişmeye bırakıyor ve demlenmeye bıraktığımız pilava bezelyeleri ekleyip demlemeye bırakıyoruz ya da hiç bezelye katmayıp resimdeki gibi üzerine de koyabilirsiniz.

Mısır ekmeği

     Çoğunlukla Karadenizlilerin tercih ettiği mısır ekmeğini çok severim. Yemek ve yapmak için karadenizli olmaya gerek yok ki kendim de yapabiliyorum. Bir kaç kere fırınlarda satılan mısır ekmeklerden aldım fakat evde yapılanı kadar güzel olmuyor tabi. Haydi o zaman tarife geçelim.  


Malzemeler:
- 2 su bardağı mısır unu (250 gr)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı süt
- 1 çorba kaşığı dolu dolu yoğurt
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 2 silme tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- Kaynar (ne ılık ne kaynar) sıcaklıkta su


    Önce mısır ununu eledikten sonra su hariç tüm malzemeleri ekleyip, yumuşak bir kek harcı elde edene kadar su ilave ediyoruz, oluşan hamuru yağlı tepsiye döküyoruz. 200 derecede yarım saat pişirip afiyetle yiyoruz. 

SEMİZOTU SALATASI

      Semiz otunun hem yemeğini hem salata çeşitlerini biz ailece çok severiz. Önce sizlerle domatesli salatasını paylaşacağım merak etmeyin ardından semizotu yemeği gelecek. Yaşlı, hasta ve diabetikler için çok faydalı olmakla beraber ve omega 3 açısından çok zengin bir bir sebze olduğunu da unutmadan bilgi olarak ekleyelim.

Malzemeler: 
3 adet orta boy domates
2 adet orta boy salatalık
2 adet çarliston biber
1 adet limon
Bir miktar maydanoz
1/2 bağ ayıklanmış semiz otu
1/2 adet kuru soğan
Zeytin yağı ve tuz

Yapılışı:
       Tüm malzemeleri arzunuza göre doğradıktan sonra en son semiz otunu (çabuk öldüğü için en son katılıyor) da salatanıza katıp yağını, limonun ve tuzunu  ayarlayın. Afiyetle yiyin.

Semiz otu yemeğinin tarifi burada

Eski penye veya t-shirtden pratik fular

   Erkek yada bayan hiç fark etmez, eski penyeler, defolu ürünler yada çamaşır suyu sayesinde kullanılamaz hale gelen penyeleri fular yaparak renk renk, çeşit çeşit takmaya ne dersiniz. Ben bir örneğini yaptım ve sizlerle paylaştım yakında diğer modellerimi de sizlerle paylaşacağım.


Bu eşimin küçülmüş penye tişörtüydü, fakat şimdi benim fularım oldu. Nasıl yapıldığını aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilir ve heme sizde yapabilirsiniz.


Aşağıda da resimli son hallerini bulabilirsiniz.





bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...