Etli Kara Lahana Sarması


    Karası, beyazı  lahananın her ikisinin de tadı başka. Çorbası, yemeği, dolması, diblesi bir çok yemek çeşidine dönüşen lahananın bizde en çok tercih edileni etli sarması. Sarma olduğu için yapımı biraz zahmetli  ama gerçi hangi yemeğin hangisi kolay ki, adı sarma olunca iş biraz daha güçleşiyor tabi.  Sohbetimizi burada biraz bölüp malzemelerimiz nelermiş bir bakalım.

Etli kara lahana sarması malzemeleri:
  • 2 bağ haşlanmış kara lahana
  • Dolma içi malzemeleri: 2 adet iri soğan, 300 gram kıyma, 1,5 su bardağı bulgur, 1/2 su bardağı yarma, 1 tatlı kaşığı (silme) nane ve kekik, 3 diş sarımsak, bir tutam tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı domates salçası (ev yapımı olsun), bir miktar zeytinyağı.
Yapılışı: dolma harcını hazırladıktan sonra haşlanmış kara lahanayı ortadan keselim ve malzemeyi koyup üçgen olarak saralım. Ben düdüklü tencere de pişirmeyi tercih ediyorum, hem zaman hem enerji tasarrufu sağlıyor. Tencerenin dibine kullanmadığımız lahanaları dizelim, üzerine de sardığımız sarmaları yerleştirelim. Tekrar dan üstüne zeytin yağı gezdirerek varsa üstüne domates sos gezdirin (yazın evde yaptığımız soslar ne kadar da çok işe yarıyor). Üzerine çıkana kadar ılık su dökün ve pişirmeye başlayın.

Pişirme önerisi: yavaş yavaş ve kısık ateşte pişen yemeğin daha lezzetli olduğunu tespit ettim. Hani eskiler saman ateşinde yemekleri demlemeye bırakırlardı ya demek ki yemeğin daha lezzetli olması içinmiş. Sarmalar pişmişse üzerine tereyağını hafif yakıp dökmenizi tavsiye ederim.   


Afiyet olsun.


Taze yaprak sarması burada

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...