Pratik yaz pastası

Sıcak havalarda tüketmek için yapımı kolay ve lezzetli bir pastasına ne dersiniz? 


   1 paket krem şantiyi tarifindeki gibi 1 bardak süt ile değil, 1,5 bardak soğuk sütle çırpın. İçine 1 paket halley (10' lu), 1 adet muz, 10 adet çekirdekleri ayıklanmış kiraz ilave edip iyice karıştırın sonra kalıba döküp 4 saat dondurun. Üzerini ceviz ile süsleyin 


Donmuş hali




Yaz çayı

  Yaz aylarında sıcak içeçekler hiç içilmiyor, insanı daha da çok terletip bunaltıyor. Yeşil çay veya siyah çaydan yaz ayları için bir alternatif olan soğuk tarifini sizlerle paylaşacağım. Hem lezzetli oluyor hem de susuzluğunuzu gideriyor, özellikle ramazan ayında  da yapmanızı ve tüketmenizi  tavsiye ederim.  


   1 litre suyu kaynatıp altını kapatın,  4-5 paket yeşil çayı veya siyah çayı ilave edip demlemeye bırakın. Demlendikten sonra süzün ve soğumaya bırakın. 7-8 adet orta boy büyüklükte limonu sıkıp çayınıza ilave edin,  6-7 dal taze nane alıp ayıklayın, yıkayın ve soğumuş karışıma ilave edin. İçine soğuk su ve buz koyarak servis yapın. 

Lor peyniri yapımı (diyet peynir)


  Evde paketleri açıp açıp yarım bıraktığım sütler ekşiyince vijdan azabı çekmeye başladım. Acaba hamur mu mayalasam diye düşünürken ufak bir kalori hesabı beni bu fikrimden vazgeçirdi. Sütleri bir tencereye koyup kaynattım, hemen çökelmeye başlayan süt' e 1 tutam tuz attım ve tülbentten süzdüm. Ben bu peyniri zaman zaman içine çörek otu katarak ya da taze nane ile ile tüketiyorum. sizler de farklı alternatifler bulabilirsiniz.

Hoşran Kavurması

   Hoşran sebzesini biliyor musunuz? Tarla yada bahçe kenarlarında yetişen lezzet olarak pazıya benzeyen bir sebzedir. Biz bunun sebzeli kavurmasını yapıyoruz. Çok hafif bir yemek olup yoğurtla' da çok güzel gidiyor.


   Hoşranı yıkadıktan sonra suyunu süzdürüp, pazı gibi dilimliyoruz. Tencerede 1 adet soğanı pembeleştirip doğranmış hoşranı üzerine ilave ettikten sonra  üzerine 1 çay bardağı yada 1 avuç içi bulgur  ve tuzunu koyup pişiriyoruz. İster sıcak ister soğuk olarak tüketebilirsiniz.

İftarlık cevizli hurmalar

İftara cevizli hurma isteyen var mı?


Hurmayı hiç böyle denediniz mi?
Benim de ilk defa aklıma gelen cevizli hurma lezzet olarak çok hoşuma gidince iftarlık olarak hazırladım. Sizlere de ısrarla tavsiye ederim.

Zeytinyağlı barbunya

Bizim kısaca barbun dediğimiz barbunyanın zeytinyağlısı da yazın çok güzel yeniyor.



Malzemeler:
  •    1 kg. barbunya, 3 adet orta boy domates, 2 yemek kaşığı salça, 2 adet soğan, Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 adet havuç, 1 yemek kaşığı salça, 1 litre sıcak su, tuz, 2 adet kesme şeker, 3-4 adet sarımsak.

Yapılışı
   Domates, sarımsak, soğan ve havuçları soyup yıkayın. Domatesleri ve soğanları yemeklik, havuçları ve sarımsakları ise enine daireler oluşturacak şekilde ince ince doğrayın. Zeytinyağını tencereye alın, soğanları ve havuçları ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavurun. Soğanlar pembeleşince salça ve domatesleri ekleyin ve 2–3 dakika karıştırarak eritin. Barbunyayı ilave ederek birkaç dakika karıştırın. Sıcak suyu ilave edin, kısık ateşte barbunyalar yumuşayana kadar pişirin. İsterseniz üzerini maydanozla süsleyip servis yapın.

Sebzeli Güveç

Güveçte pişen yemeğinde lezzetine doyum olmuyor doğrusu. İşte size güveçli bir tarifim


  Soğanları güveç de pembeleştirdikten sonra üzerine kuzu gerdanı ve ve salçamızı (1 kaşık domates +1 kaşık biber salçası) ilave edip iyice kavuruyoruz. Daha sonra üzerine fasulye, patlıcan, patates, 2 diş sarımsak ve 1-2 de doğranmış domates ilave edip kendi suyunda pişiriyoruz. Eğer sebzelerin kendi suyu patatesden dolayı yeterli gelmezse  üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edin (sıcak su çünkü pişmiş aşa soğuk su katılmaz :)), sebzeler piştikden sonra afiyetle yiyin.





Sirke soslu patlıcan kızartma

   Patlıcan kızartması aman aman nasıl da sevilir bizde, domates soslusu, yoğurtlusu... hiç birine hayır demeyiz yeriz.



Patlıcanları doğradıktan sonra tuzlu suda acısının çıkması için bekletip ardından kuruluyor ve kızartmaya başlıyoruz.


   Domatesleri doğrayıp bir tencerede pişirdikten sonra için 2-3 diş sarımsak, tuz, 2 yemek kaşığı sirke ilave edip iyice pişiriyoruz. Sosu sıcakken patlıcanların üzerine döküp dinlendiriyor ve soğuk yada sıcak yiyoruz.

   Aman aman sakın kızartma yağını lavaboya dökmüyoruz. Kavanoz yada şişelerde hem geri dönüşüm hem de doğamızı korumak için biriktiriyoruz. 


Soslu Biber Kızartması


   Pazardan aldığım o körpecik bahçe biberlerini kızartınca tadına doyum olmadı, hele hele üzerine de sarımsaklı domates sosu lezzetine lezzet kattı. Biberleri kızarttıktan sonra yağını süzün. Ayrı bir tencereye domatesleri doğrayın ve domatesleri iyice pişirin, en son üzerine 2-3 diş sarımsak doğrayın ve yine bir taşım kaynatın. Ardından biberlerin üzerine dökerek servis yapın.

Karışık sebzeli kızartma tarifim burada

   Aman aman sakın kızartma yağını lavaboya dökmüyoruz. Kavanoz yada şişelerde hem geri dönüşüm hem de doğamızı korumak için biriktiriyoruz.




Salatalıklarım ve tazecik cacık

   Ektiğim salatalıklar geç de olsa büyüyüp olgunlaştılar ve tabi ki yenme zamanları da geldi. Ne kadar farklı gözüküyorlar değil mi? Pazar da yada market de görsek mutlaka hormonudur der almayız. Halbuki tohum yerli bir tohum ve  tamamen doğal ve moda ifadeyle organik. 


   Bu iş biraz sabır işi, önce ekiyor, filizlenmesini bekliyor ardından filizleri ayrı ayrı ekiyorsunuz. Filizler meyveye durdu mu? keyfinize diyecek kalmıyor. Salatalıkların her geçen gün nasıl da büyüdüğünü ve yediğinizde hissettiğiniz tazelik ve lezzeti  unutamıyor hep yapmak istiyorsunuz. Yerken mis gibi bir salatalık kokusu yayılıyor etrafa ve birde cacık yaptınız mı? tadına hiç doyum olmuyor doğrusu.



Tazecik salatalıkları küp küp doğrayıp ev yoğurtdu ve sarımsak kullanarak cacık yaptık, üzerini de nane ile süsleyip afiyetle yedik.

Salatalıkla ilgili güzellik sırları burada









20 dakikada dikişsiz pratik çanta (eski penye değerlendirme)

   Eski penye ve t shirtleri değerlendirmeye devam. Sıra çanta yapımında. Dikişsiz pratik çanta yapımı aşağıda bulabilirsiniz.


Yapılışı detaylarıyla bu videoda


Son halleri aşağıdaki resimler umarım sizlerde beğenir ve yaparsınız.




Çöp torbasından plaj çantası yapımı da burada

Sebzeli Tavuk Kızartması

   Sade kızartması yerine sebzeli tercih ettiğimiz tavuk kızartmasının içine bir çok sebze ekleyerek zenginleştirip daha hoş bir lezzet elde edebilir. Bunun için gerekli malzemeleri aşağıda sıraladım.


Malzemeler:
Kızartmalık tavuk
2 adet orta boy havuç
4 adet domates
3 adet çarliston biber

Yapılışı:
   Tavukları önce tencerede biraz (tam kızarmasın) kızartıyoruz, ince doğranmış havuçları, domates ve biberleri de ekleyip kızartmaya devam ediyoruz. İstenilen kıvama gelince ocaktan alıp yiyoruz.




TAZE FASULYE KAVURMASI


Malzemeler:
1 kg taze fasulye
200 gr az yağlı kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
tuz, zeytinyağı

Yapılışı:
   Fasulye ayıklanır, yıkanır, suları süzülen fasulye 1,5-2 cm aralıklarla doğranır, Soğan kavrulur, salçası  ve kıyması ilave edilir, kıyma da kavrulduktan sonra doğranmış fasulyeler ilave edilerek alt üst edilir, üzerine 2 su bardağı sıcak su konularak pişirilir. Afiyet olsun. 


Zeytinyağlı fasulye tarifim burada

SEMİZOTU YEMEĞİ (sıcak/soğuk yemek)

Önceden de bahsettiğim gibi biz semiz otunun her çeşidini evimizde pişmiş yada pişmemiş olarak tüketiriz. Daha önceden semizotu salatası tarifini paylaşmıştım, sıra yemeğin tarifine geldi.


Malzemeler:
1 bağ semiz otu
1 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı kalın bulgur (miktarı isteğe göre ayarlanabilir)
Sıvıyağ ve tuz

Yapılışı:
   Semiz otu ayıklanır ve yıkanır, bir yandan suları süzülürken diğer yandan soğanlar ocakta kavrulur, soğanların rengi değişince hazırlanan semizotu ilave edilir, üzerine bulgur ilave edilip kendi suyunda pişirilir. Tuz atılarak tadı ayarlanır ister sıcak ister soğuk yenilir.

PATATES SALATASI


Çay saatinde, yanında sıcak bir börekle vazgeçilmezlerimizden olan patates salatası yapmaya ne dersiniz?


Patatesin haşlanmış olması nedeniyle hem kalorisi düşük hem de kattığımız sebzelerden dolayı zengin bir salata çeşididir. Gelelim malzemelerimize

7 adet orta boy patates,
2 adet orta boy kuru soğan veya 2 adet yeşil soğan(taze),
2 adet orta boy sivri biber,
yarım çay bardağı yağ,
2 çorba kaşığı elme sirkesi veya nar ekşisi (piyasadaki nar soslarından değil)
6 – 7 dal maydanoz,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya isot,
1 tatlı kaşığı sumak (isteğe göre) ve arzunuza göre tuz..

Yapılışı
Patatesler tencereye konulur, sıcak suda haşlanır, daha sonra kabukları soyulup isteğe göre doğranır. soğanlar doğranır ve 1 tatlı kaşığı tuz ile ovulur-yıkanır, patateslere eklenir.Maydanoz, sivri biber ve taze soğan küçük şekilde doğranır ve patatesli soğana eklenir.Tuz, pul biber, isot, nar ekşisi ve sumak eklenerek salata karıştırılır. Sıvı yağ eklenir.

Jean' den kot şort yapımı (kot pantolondan şort yapımı)

Skinny jean' im beni sıkmaya başlayınca başına çooook işler geldi.


   Jean demeyeceğim, pantolonumu diz üstü kestim, olmasını istediğim uzunluğu ayarlayarak resimdeki gibi bir kat katlayarak diktim. Diktiğim kat uzun geldi onu da tekrar katlayarak kullanmaya başladım. Görüntüsü çok sade oldu diye kenarlarına kırmızı büyük düğmeler dikerek ayrı bir hava katmış oldum. Düğmelerin resmi de aşağıda.



Kumaş pantolondan şort yapımı burada
Kot etek değerlendirme de burada


Patlıcan oturtma

Kızartması, dolması, oturtması kısacası patlıcanın her çeşit yemeği beğenilerek yeniliyor. İŞte oturtma tarifi 



Malzemeler: 

     4 adet patlıcan, 4 adet patates, 300 gr. kıyma (çok yağlı olmasın veya kuş başı et), 2 adet domates, 3 adet sivri biber,  2 kaşık zeytinyağı,  2 tatlı kaşığı salça,  2 su bardağı sıcak su, Tuz, karabiber, pulbiber Kızartmak için sıvıyağ, maydanoz

Yapılışı:

  1. Patlıcanları  alacalı soyup 1 cm kalınlığında küp şeklinde doğranır ve tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir. 
  2. Diğer yandan kıymayı ya da kuşbaşı eti  ve doğranmış soğan kavurulur. Suyunu çektikten sonra yağı,1 tatlı kaşığı salçayı, sivri biberin 1 adetini ve domatesin 1 adetini doğranıp içine eklenir.
  3. Tuzlu sudan aldığınız patlıcanların suyunu iyice sıkarak kızgın yağda hafif kızartın. Patatesleri de aynı şekilde doğrayıp kızartın.
  4. Derin olmayan bir tencereye kızarttığınız patlıcanları ve patatesleri  alıp üzerine kavurduğunuz kıymayı eşit şekilde yayın. En üste ayırdığınız biber ve domatesleri dilimleyip 1 tatlı kaşığı salçayı da sıcak su ve tuz ilave ederek açın. Yemeğin üzerine gezdirin.  
  5. Önce açık ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte domates ve biberler yumuşayıncaya kadar pişirin. Üzerini maydanoz ile süsleyin.
  6. İsteğe göre fırın kabında fırında da pişirebilirsiniz.

Sebzeli şehriye çorbası

   Eğer yemek seçen ve her şeyi yemeyen bir çocuğunuz varsa yemeklerinizin besin değerini arttırıcı çözümler aramaya başlıyorsunuz. İrmikli çorbalar, et suyu veya tavuk suyu çorbaları .... derken çorbaları çeşitlendirmeye başlıyorsunuz. Nitekim benimde öyle oldu. Şehriye çorbasının içine çeşitli sebzeler kattım. 


    Bildiğimiz şehriye çorbasının içine ince ince doğranmış çarliston biber, havuç, domates ve sarımsak,  bir miktar önceden kavurup dolapta muhafaza ettiğim kıymadan kattıktan sonra afiyetle yedik. Sizde mevsimine göre çeşitli sebzeler katarak çorbanızı zenginleştirebilirsiniz.

Kış çorbası burada
Soğuk yaz çorbası burada
Soğuk pazı çorbası burada

Kışlık bezelye zamanı

    Pek çok kişi tarafından pek sevilerek yenmese de misafiriniz geldiğinde yemeklere veya salatalara eklenerek çeşit oluşturabileceğiniz bir sebze. Hazır konserve satın almaya karşı olduğum için her şeyi zamanında yapıp derin dondurucuda muhafaza ettikten sonra zamanı gelince kullanma taraftarıyım. BU fikri sizlere de tavsiye ederim.


  Bezelyeyi ayıkladıktan sonra yıkayıp suyunu iyice süzdürün. Kullanacağınız miktarlarda buzdolabı poşetlerine paylaştırın, poşetin ağız kısmını elinizle sıkıca tutup bir pipet yardımıyla poşetin içindeki fazla havayı çetin ve elinizle düzleştirerek buzluğa yerleştirin.

Taze bezelyeli pilav

    Sofralarında pilavı eksik etmeyenler yada pilavsız sofra olur mu diyenler, bizde bazen pilavı çeşitlendirmeye çalışıyor bazen nohutlu, bazen bezelyeli, bazen tavuklu, bazen de zencefilli çeşitlerini yapıp yiyoruz.  


Malzemeler ve Yapılışı:

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı bezelye (hafif haşlanmış)
Arpa şehriye, tuz ve tereyağı

     Pirinci ılık tuzlu suda yarım saat beklettikten sonra, tereyağında arpa şehriyeyi kavuruyoruz. Üzerine suyunu süzdüğümüz pirinci ilave edip kavurmaya devam ettikten sonra tavuk suyu ve tuz ilave edip karıştırıyoruz, ardından pişmeye bırakıyor ve demlenmeye bıraktığımız pilava bezelyeleri ekleyip demlemeye bırakıyoruz ya da hiç bezelye katmayıp resimdeki gibi üzerine de koyabilirsiniz.

Mısır ekmeği

     Çoğunlukla Karadenizlilerin tercih ettiği mısır ekmeğini çok severim. Yemek ve yapmak için karadenizli olmaya gerek yok ki kendim de yapabiliyorum. Bir kaç kere fırınlarda satılan mısır ekmeklerden aldım fakat evde yapılanı kadar güzel olmuyor tabi. Haydi o zaman tarife geçelim.  


Malzemeler:
- 2 su bardağı mısır unu (250 gr)
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı süt
- 1 çorba kaşığı dolu dolu yoğurt
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- 2 silme tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı karbonat
- Kaynar (ne ılık ne kaynar) sıcaklıkta su


    Önce mısır ununu eledikten sonra su hariç tüm malzemeleri ekleyip, yumuşak bir kek harcı elde edene kadar su ilave ediyoruz, oluşan hamuru yağlı tepsiye döküyoruz. 200 derecede yarım saat pişirip afiyetle yiyoruz. 

SEMİZOTU SALATASI

      Semiz otunun hem yemeğini hem salata çeşitlerini biz ailece çok severiz. Önce sizlerle domatesli salatasını paylaşacağım merak etmeyin ardından semizotu yemeği gelecek. Yaşlı, hasta ve diabetikler için çok faydalı olmakla beraber ve omega 3 açısından çok zengin bir bir sebze olduğunu da unutmadan bilgi olarak ekleyelim.

Malzemeler: 
3 adet orta boy domates
2 adet orta boy salatalık
2 adet çarliston biber
1 adet limon
Bir miktar maydanoz
1/2 bağ ayıklanmış semiz otu
1/2 adet kuru soğan
Zeytin yağı ve tuz

Yapılışı:
       Tüm malzemeleri arzunuza göre doğradıktan sonra en son semiz otunu (çabuk öldüğü için en son katılıyor) da salatanıza katıp yağını, limonun ve tuzunu  ayarlayın. Afiyetle yiyin.

Semiz otu yemeğinin tarifi burada

Eski penye veya t-shirtden pratik fular

   Erkek yada bayan hiç fark etmez, eski penyeler, defolu ürünler yada çamaşır suyu sayesinde kullanılamaz hale gelen penyeleri fular yaparak renk renk, çeşit çeşit takmaya ne dersiniz. Ben bir örneğini yaptım ve sizlerle paylaştım yakında diğer modellerimi de sizlerle paylaşacağım.


Bu eşimin küçülmüş penye tişörtüydü, fakat şimdi benim fularım oldu. Nasıl yapıldığını aşağıdaki videoyu izleyerek öğrenebilir ve heme sizde yapabilirsiniz.


Aşağıda da resimli son hallerini bulabilirsiniz.





Zeytinyağlı taze fasülye (soğuk yemek)


    Hani bir şarkı var ya zeytinyağlı yiyemem amannn diye devam eden neden öyle demişler bilmiyorum yazın serin serin yemek varken yenmemesi açıkçası ? Neyse ben tarif edeyim de isteye istediği gibi yesin.

Malzemelerimiz:
  • 1/2  kg taze fasulye
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 baş kuru soğan
  • 3-4 domates
  • 1 su bardağı kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: Fasulyeyi kılçıklarından ayırıp yıkayın, küçük parçalar halinde kırın. Kuru soğanı yemeklik doğrayın. 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağıyla birlikte tencereye alın. Soğanlar ölene kadar kavurun. Fasulyeleri ilave edin ve rengi değişene kadar karıştırarak kavurun. Domatesleri soyup fındık büyüklüğünde doğrayın tencereye ekleyip kavurmaya devam edin. 1 su bardağı kaynamış su ekleyin ve fasulyeler pişene kadar pişirin.  1 tatlı kaşığı tuz ekleyin. Soğuk olarak servis yapın. 
Fasulye kavurması tarifimde burada 

Domatesli bulgur pilavı


    Domates girdiği her yeğe ayrı lezzet katan benim de çok sevdiğim bir kimine göre sebze kimine göre bir meyvedir. yani tartışmalara çok açık....

Malzemelerimiz:
2 bardak pilavlık (kalın) bulgur, 1 soğan, 1 kasik tereyağı, 1 kaşık zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak, 2 orta boy domates, 1 kaşık domates salçası, 1 kaşık biber salçası, 2-3 tane sivri biber, Tuz

Yapılışı:
   Tencere’de yağı kızdırıp içine doğranmış soğanı ve sarımsağı atıp rengi donene kadar kavuruyoruz. Ardından ufak, ufak doğradığımız  biberleri ve kabuklarını soyduğumuz domatesleri de küp şeklinde doğrayıp tencereye ekliyoruz. 2-3 dk daha karıştırdıktan sonra ılık su ile  sulandırdığımız salçaları ekliyoruz. Göz kararı tuzumuzu da koyup bir bardak sıcak su ekleyip domatesleri pişiriyoruz. Bulguru 2-3 su yıkayıp, süzüp kaynamakta olan sosun üzerine döküyoruz. Birkaç defa karıştırıp, üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak suyumuzu koyuyoruz ve kısık ateşte pişiriyoruz.

Karışık Turşu


Hazırlanışı: 
Çeşit çeşit yıkanmış ve kura haldeki 1 kg sebze(maydanoz, dereotu, defne yaprağı, sarımsak, limon da ilave edebilirsiniz) bir kavanoza yerleştirilir. 3.5 su bardağı su kaynatılır, ocaktan alınır soğutulup üzerine 2.5 çay bardağı sirke (veya 1.5 su bardağı limon suyu) ve salamura turşu karışımını ilave edin. Sebzelerin olduğu kavanoza hazırladığınız su-sirke karışımını içinde boşluk kalmayacak şekilde ağzına kadar doldurun. Oda sıcaklığında ve karanlık ortamda 15-20 gün bekletin. Açtıktan sonra buz dolabında muhafaza edin.

Öneri: Lahana turşusu yapıyorsanız oluşan gazı atmak için 2-3 günde bir kapağı açarak bir kaşık ile tursu suyunu havalandırın ve kapağı kapatın.

Kavanozlar gömlek giydi

      Küçük kavanozları süslemek için bekletiyordum nihayet elime küçülmüş ve modası çoktan geçmiş güpür gömlek geçti. Fırsat bu fırsat bende hemen kavanozlara bir el attım. Küçük kavanoz ne işe yara demeyin. Pikniğe gittiğinizde çay, tuz veya şeker kavanozu yapabilirsiniz. Biz bahçedeki çardağımızda kullanılmak üzere şekerlik yaptık.  

      Gerekli malzemeler: Eski bir gömlek, küçük kavanozlar, tutkal, kendir ipi, süslemek için geniz kabuğu


İşte demode gömleğimiz


     Gömleği kavanozun ölçülerine göre kesip, kavanozu tutkala buladıktan sonra etrafına düzgün bir şekilde yapıştırıyoruz. Gömlek tutkalı çektikten sonra üzerine 1 kat su ile seyreltilmiş tutkal sürerek kurumaya bırakıyoruz. 


Kavanoz kapağının ortasına önce bir deniz kabuğunu silikon ile yapıştırıp ardından kalan kısımları tutkallayarak kendir ipini dolamaya başlayabiliriz.




Kendir ipini doladıktan sonra kurumaya bırakın.


 İşte bitmiş hali.

Süslü kurabiye (ballı)


MALZEMELER: 
250 GR. MARGARİN, 1 YUMURTA, 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY KAŞIĞI KAKAO, 1 PAKET VANİLYA, 1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU, 2,5 SU BARDAĞI UN, SÜSLEME İÇİN PASTA SÜSÜ VE BİR MİKTAR BAL.


YAPILIŞI: 
Oda sıcaklığındaki margarini, pudra şekerini, yumurta akını, kakaoyu, elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı yoğururuz, yumuşak bir hamur elde ederiz. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar ayırırız yuvarlak olarak hazırladıktan sonra 170 derecede 20 dk kadar pişiririz. Kurabiyeler soğuduktan üzerine fırça yardımıyla bal sürüp pasta süsüne bularız.



Kalpli kurabiyeler


MALZEMELER: 
250 GR. MARGARİN, 1 YUMURTA, 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY KAŞIĞI KAKAO, 1 PAKET VANİLYA, 1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU, 2,5 SU BARDAĞI UN, SÜSLEME İÇİN KALPLİ  ÇİKOLATALAR VE BİR MİKTAR BAL.


YAPILIŞI: 
Oda sıcaklığındaki margarini, pudra şekerini, yumurta akını, kakaoyu, elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı yoğururuz, yumuşak bir hamur elde ederiz. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar ayırırız yuvarlak olarak hazırladıktan sonra 170 derecede 20 dk kadar pişiririz. Kurabiyeler soğuduktan çikolataların altlarına bal sürüp kurabiyelere yapıştırırız.



Cocostar kurabiye


MALZEMELER: 250 GR. MARGARİN, 1 YUMURTA, 1 SU BARDAĞI PUDRA ŞEKERİ
1 ÇAY KAŞIĞI KAKAO (kakao sevenler 2 yemek kaşığı koyabilir), 1 PAKET VANİLYA
1 TATLI KAŞIĞI KABARTMA TOZU, 2,5 SU BARDAĞI UN

COCO' NUN HAZIRLANIŞI(İÇİ): 1,5 SU BARDAĞI HİNDİSTAN CEVİZİ, 3 YEMEK KAŞIĞI PUDRA ŞEKERİ, 1 YUMURTA AKI, 1 YEMEK KAŞIĞI SÜT

ÜSTÜ İÇİN: PASTA SÜSLEME GLAZÜRÜ


YAPILIŞI: Oda sıcaklığındaki margarini, pudra şekerini, yumurta akını, kakaoyu, elenmiş unu kabartma tozunu ve vanilyayı yoğururuz, yumuşak bir hamur elde ederiz. Hamurun iç malzemesini hazırladıktan sonra hamuru ceviz büyüklüğünde parçalar ayırırız yuvarlak olarak açarız iç malzemesinden 1 tatlı kağışı koyarız ve kapatırız, tüm kurabiyelerimizi hazırladıktan sonra 170 derecede 20 dk kadar pişiririz. Kurabiyeler soğuduktan sonra glazür ile süsleriz.


Afiyet olsun.

Ponçik (mayalı)


Kuru maya pek kullanmam çok merak ettim ve kuru mayalı bir tarif denedim.
Görüntüsü ve tadı  nasıl da iştah açıcı.

     Yapılışı: 3 su bardağı elenmiş un, 1 paket toz maya, 1 tutam tuz, yarım çay bardağı şeker, 1 yumurta, 50 gr margarin ve 1 çay bardağı ılık süt eklenip yoğurulur, üzeri kapatılıp ılık bir ortamda 50 dk bekletilir, dinlenmiş ve mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır üzerine yumurta sarısı sürülerek susam yada çörek otu serpiştirilir, 30 dk bekletilir, 180 derecede 20 dk pişirilir ve afiyetle yenir. 

Hamur biraz tatlı olduğu için içine peynir koyrak servis yapabilir yada daha pişmeden içine reçel koyabilirsiniz.



bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...