Yaz geçmeden yada kış için çok güzel tasarlanmış bu şapka modellerinden sizlerde yapmak isterseniz kaynağın adresi burada
Ev yapımı tereyağı
Uzun zamandır biriktirip buzlukta muhafaza ettiğim süt kaymaklarını kullanma zamanı geldi. Buzluktan çıkarıp buzdolabında çözünmesi için beklettiğim kaymakların hepsini tereyağı yaptım. Hemde mis gibi oldu.
Kaymaklar çözülünce mikser yardımıyla yada blendır kullanarak önce yavaş devirde sonra hızlı devirde çırpıyoruz. Küçük küçük toparlanmalar başlayınca tel süzgecin üzerine ince bir tülbent koyularak süzülür. Topaklanan yağ soğuk suda sütü çıkana kadar yıkanır (yıkama suyunuz temiz olana kadar), tuzlu veya tuzsuz tüketilmek üzere buzdolabında muhafaza edilir.
Not: Kevgir yada süzgeçten süzülen sütü atmayıp kek veya pastalarda kullanabilirsiniz.
Kısır Salatası
Kısır deyince ağzınız sulanıyor dimi, çok mu seviyorsunuz, çayın yanında şöyle bol acılı, limonlu bir kısır olsa der gibisiniz. Haydi o zaman yapalım. Tarife bir bakalım.
Yapılışı: Kısırlık bulgur sıcak suyla ıslanır, demlenmesi için ağzı kapatılarak beklenir. Bu arada kısır için kullanacağınız diğer malzemeler hazırlanır. Maydanoz, kıvırcık, yeşil soğan veya kuru soğan hazırlanır. Demlenmiş kısırın içine biber salçası, domates salçası, isot, karabiber, kırmızı biber, tuz ilave edilir ve harmanlanır, Servis yapılmasına yakın hazırladığınız yeşillikler kısıra ilave edilir, limon, yağı eklenerek tadı ayarlanır. Afiyetle yenir.
Patlıcan Salatası
Malzemeler:
6 adet patlıcan
5-6 kaşık süzme yoğurt yada ev yoğurdu
5-6 diş sarımsak
tereyağı, sıvı yağ, tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar tamamen soyulur, çatalla delinir mikrodalga fırında 10-15 dakika közlenir. Soğumadan bıçak yardımıyla ezilir. Yoğurt ile sarımsak karıştırılır ve soğumuş patlıcana ilave edilir. Tereyağı tavada biraz yakılır, bir miktar sıvı yağ ilave edilir ve hazırlanan salatanın üzerine gezdirilir. Afiyetle yenir.
Paçanga Böreği
Paçanga hazır yufka ile yapılan lezzetli ve güzel börek çeşitlerinden birisidir. İster kızartılarak ister fırında pişirilebilir. Eğer galeta unu kallanacaksanız kızartma esnasında yağı değiştirmeniz gerekecektir yada fırında kızartmayı tercih edebilirsiniz.
Malzemeler:
3 adet ince ve büyük yufka
2 adet domates
7-8 adet yeşil biber (tatlı)
300 gr çemensiz pastırma
200 gr kaşar peyniri
1 yumurta
Galeta unu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Yufkalar, sigara böreği dilimleri gibi hatta biraz geniş olmak şartıyla üçgen olarak kesilir.
İç harcın hazırlanması: domatesler küp küp doğranır, doğranırken çıkan suyu süzülür, biberler doğranır, pastırmalar çemenli ise temizlenir ve dilimlenir, ardından kaşar peyniri rendelenir. Tüm malzemeler harmanlanır, pastırma tuzlu olduğu için tuz atılmaz, isterseniz çok az miktarda karabiber kullanabilirsiniz.
Üçgen üçgen doğranmış yufkaların içine koyulur, kenarlarına yumurta sarısı sürülerek sarılır, uç kısmına yumurta beyazı sürülerek kapatılır. Kızgın yağda kızartılır. Fırında kızartmak isterseniz önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayarak fırınlayabilirsiniz. Afiyet olsun.
Karışık Etli Sebze Dolması
Malzemeler:
5 adet dolmalık biber
2 adet patlıcan
2 kabak
1 adet domates
İç Harcı:
500 gr kıyma
pirinç
2 adet orta boy kurusoğan
1 tatlı kaşığı kekik ve nane
kimyon, tuz, karabiber, zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası
zeytinyağı
2 adet domates
Yapılışı:
Dolmanın iç harcının malzemeleri ile harcı hazırlanır, dolmalık biberler temizlenir, kabak ve patlıcan şeritler halinde soyularak içi oyulur, domatesler dolmalara kapak yapmak içi dilimlenir. Hazırlanan harçlar dolmalıkların içine doldurulur (çok tıka basa doldurulmaz aksi halde pişerken içi taşar) üzerine domatesten kapak yapılır. tencereye dizilen dolmaların üzerine sıcak su koyularak pişirilir. Afiyet olsun.
Prens ve Prenses Tatlısı
Çocuklar için çok besleyici olan bu güzel tatlı tarifine bir göz atmaya ne dersiniz?
Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket pötibör bisküvi (çifte kavrulmuş)
1 tatlı taşığı tuz tarçın
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
50 gr margarin yada tereyağı
Yapılışı:
Derin bir tencereye süt, şeker, irmik koyulur, orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir, vanilyası ilave edilerek bir taşım kaynatılır, margarin yada tereyağı ilave edilir, eriyene kadar karıştırılır. 1 paket pötibor bisküvi ezilir (1 çay bardağı ayrıılır), tarçın ve cevizi ilave edilir.Bu karışımdan bir miktar ayrılır. Borcama hazırlanan bisküvili karışım koyulur, elle bastırılarak üzerine muhallebisi dökülür, üzerine de 1 çay bardağı olarak ayırdığımız ufalanmış bisküvi dökülür ve buzdolabında soğutulur. Servis yapılırken tabağın kenarına ayırdığımız tarçınlı cevizli karışımdan serpilir.
Afiyet Olsun.
Doritoslu Havuç Salatası
A vitamini ve gözler için faydalı olan havuç yağda çözünen ADEK gurubu vitaminlerden olduğu için yağlı tüketilmesi gerekiyor. Yaptığınız salata ve pastalarda havuç kullanıyorsanız mutlaka yağ ilave etmeniz gerekli. Bu kısa bilgiyi verdikten sonra gelelim salatamızın tarifine.
Malzemeler:
1 kg havuç
500 gr süzme yoğurt veya normal yoğurt
5-6 diş sarımsak
tuz
maydanoz
doritos
zeyitnyağı
Yapılışı:
Havuçların kabukları soyulup, rendelenir, bir tencereye koyulur, üzerine sıvı yağ gezdirilerek havucun çiğliği gidene kadar pişirilir (havuçların diriliği gidene kadar), soğuması için beklenir. Soğumuş havuca yoğurt, sarımsak, tuz ilave edilerek harmanlanır. Salata kabına alınır, ortasına maydanoz koyularak süslenir. Kenarları servis yapılmadan önce doritos ile süslenir. Doritosları erken koyarsanız yumuşar bu nedenle servis yapmadan hemen önce kullanmanız gerekir.
Mikrodalga Fırında Patlıcan Közleme ve Salatası
Közlenmiş patlıcanın tadına doyum olmaz ama közü nerede bulacağız. İşte bu yüzden bende patlıcanları mikrodalga fırında közleyerek salatasını yaptım ve yuvarlayarak 7 kişilik porsiyonlara ayırdım.
Malzemeler:
6 adet orta boy patlıcan
1 adet limon
4-5 diş sarımsak
Zeytinyağı, sirke ve tuz
Yapılışı:
Patlıcanlar tamamen soyulur çatalla birkaç yerinden delinir, mikrodalga fırında 10-15 dakika közlenir. Közlenmiş patlıcanlar keskin bir bıçak yardımıyla mutfak kesme tahtasında ezilir. Patlıcan ezme bir tabağa alınır, limonsuyu, sarımsak, sirke, tuz ilave edilerek tadı ayarlanır. Tabaklara tek tek servis yapmak için yuvarlanır.
Ev Yapımı Baklava
Bayram geliyor, tatlı hazırlıklarına başlamaya ne dersiniz. Biz kurusunu çok seviyor hatta kuru kuru yiyoruz zaten şerbeti dökülünce neredeyse ertesi güne kalmıyor. Bu kadar lezzetli bir baklavadan yapmayı düşünüyorsanız , o zaman tarife bir bakalım.
Malzemeler:
Hamuru İçin:
• 4 su bardağı un
• 1 paket kabartma tozu
• 1 su bardağı ılık süt
• 100 gr. tereyağı
• 1 adet yumurta
İçi İçin:
• 250 gr. dövülmüş ceviz veya fındık içi
Hamuru Açmak İçin:
• 500 gr. buğday nişastası
• 150 gr. tereyağı
Şerbet İçin:
• 5 su bardağı şeker
• 4 su bardağı su
• ½ limonun suyu
Hamuru İçin:
• 4 su bardağı un
• 1 paket kabartma tozu
• 1 su bardağı ılık süt
• 100 gr. tereyağı
• 1 adet yumurta
İçi İçin:
• 250 gr. dövülmüş ceviz veya fındık içi
Hamuru Açmak İçin:
• 500 gr. buğday nişastası
• 150 gr. tereyağı
Şerbet İçin:
• 5 su bardağı şeker
• 4 su bardağı su
• ½ limonun suyu
Yapılışı:
İlk olarak bir kabın içine 4 su bardağı unumuzu, kabartma tozumuzu, eritilmiş 100 gr. tereyağını, 1 adet yumurtayı, ılık sütümüzü koyarak iyice kulak memesini kıvamına gelecek kadar yoğuruyoruz ve oluşan hamuru yarım saat dinlendiriyoruz. Dinlenmiş olan hamuru önce 3 parçaya sonra da 16 adet eşit parçalar kopararak yine 20 dk. kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın ama aralarına bolca nişasta serpin ve böylece 16 elde ettiğimiz parçaların hepsini üst üste koyun ama en üsttekine nişasta serpmeyin ve yine merdane ile yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Fırın tepsisini iyice yağlayın öncelikle ilk 16’lı grubu tepsiye yayın ve üzerine fındık yada ceviz içinin yarısını dökün sonra 2.inci 16 ‘lı grubumuzu koyun ve üzerine kalan iç malzemeleri serpin. Son grubu da açıp en üste serin ve tepsiye yaydıktan sonra baklava şeklinde dilimleyin. Bir tavada tereyağını kızdırın yufkaların her yerine gelecek şekilde dökün cosss sesini duyun ve 200C fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığımız baklavamızı soğuması için beklerken, su ve şekerimizi iyice kaynatın ve kaynadıktan sonra yarım limon suyu koyarak bir taşım daha kaynatın. Baklava soğuk şerbet ılık iken dökün ve şerbeti çekene kadar dinlendirin.
Burma Baklava
Malzemeler :
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- Yarim su bardağı su
- 1 corba kaşığı sirke
- 3 yumurta
- 1 kg un (1 kilodan 1 avuc eksik)
- Az tuz
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- Yarim su bardağı su
- 1 corba kaşığı sirke
- 3 yumurta
- 1 kg un (1 kilodan 1 avuc eksik)
- Az tuz
Hamuru açmak için:
- 2-3 su bardağı nişasta
- 2-3 su bardağı nişasta
İçine :
- Fındık içi veya ceviz içi
- Fındık içi veya ceviz içi
Üzerine:
- 2 su bardagi sıvıyağ
- 125 gr tereyağı
Şerbeti için :
- 6 su bardagi seker
- 6,5 su bardagi su
- Az limon suyu
Yapılışı :
Hamur hazırlamak için bütün sıvı malzemeler mikserle çırpılır. Un azar azar ilave edilir. Yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 2 saat dinlendirilir. Bezelere ayrılır ve yaklaşık 25-30 beze elde edilir ve bezeler de dinlendirilir. Bezeler yer sofrası veya geniş bir masa nişasta ile ince ince açılır. Açılan yufkanın en üstüne fındık içi serpilir ve oklavaya tekrar az gevsek olarak sarılır. Oklavadan çıkarılır ve tepsiye dizilir. Bezeler bitene kadar ayni işlem yapılır. Sıvıyağ ve tereyağ tencereye alınır daha sonra her ikisini rengi kararmayacak kadar kızdırılır. Kızgın sıvı yağ ve tereyağı karışımı baklavaların üzerine gezdirilir ve cosssss sesini duymalıyız ki baklava fırında güzelce kızarsın. Önceden ısıtılmış 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir ve sıcaklık 150 dereceye düşürülür (içinin iyi pişmesi için)
Şerbet hazırlanışı: su,seker bir tencerede kısık ateşte kaynatılır. Hafif koyulaşınca limon suyu ilave edilir ve biraz daha kaynatılır, ılıyana kadar soğutulur. Baklava ılık şerbet soğukken baklavanın üzerine dökülür. Şerbetini çekene kadar bekletilir.
Afiyet Olsun.
Pilav üstü güveçte kuru fasulye
Kış aylarında sık sık pişirdiğimiz ve yanından da turşuyu hiç eksik ekmediğimiz pilav üstü fasulyenin tanına da hiç doyum olmuyor. Hele hele kuzu gerdanı ve güveçle yapıldı mı ımmmm tadı da bir harika oluyor ki. Zaten güveç hastası olan ben elime ne geçse güveçte pişirmenin hesaplarını yapar oldum. Güveci kaptığım gibi ocağın başında soluk alıyor ve tarifi sizlerle paylaşıyorum.
Malzemeler:
1 porsiyon 1 avuç içi ölçüsüyle kişi sayısına göre kuru fasulye (8 ölçü)
1 büyük soğan
4 adet sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet orta boy havuç
250 gr kuşbaşı et ve kuzu gerdanı
sıcak su
tuz, yağ
Yapılışı:
Güveç içerisinde soğan sıvıyağda kavrulur, salça, kuzu gerdan-kuşbaşı et , havuç, sarımsak ve kuru fasulyeler (bir gün önceden ıslatılmış olacak) sırasıyla ilave edilir, karıştırılır. Fasulyelerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyulur pişirilir. En son tuzu ilave edilir ve pilav yapımına geçilir. Ben pirincin iri taneli olanını kullanıyorum, pilav olunca hem daha güzel hem de daha lezzetli oluyor. 1 bardak pirinci sıcak tuzlu suda yarım saat bekletip, ocağın üzerinde hafif derecede kızmış olan yağın içine koyarak kavuruyorum. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su veya et suyu veya bulyon kullanıp pilavın pişmesini ve ardından demlenmesini sağladıktan sonra bir kase içerisine pişmiş ve yenmesi için sabırsızlıkla beklenen kuru fasulyeden suyuz koyup üzerine de pilavı kaşıkla bastıra bastıra koyduktan sonra tabağa çeviriyorum. Sevdiklerimle afiyetle yiyoruz.
Kimyonlu Mercimek Yemeği
Malzemeler:
2 su bardağı mercimek
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
100 gr kıyma
1 adet patates
1 adet havuç
tuz, kimyon, salça, sıvıyağ
Yapılışı:
Mercimekler kuru fasulye gibi ıslatılır ya da yıkandıktan sonra kaynatılır, Tencerede soğan, kavrulur, salçası ve kıyması ilave edilir, kıymalar kıvama gelince patates, havuç, mercimek, tuz, kimyon ilave edilerek harmanlanır, mercimeğin üzerini 2 parmak geçene kadar sıcak su koyulur, pişirilir. Afiyetle bir güzel yenir.
Kürdan Kebabı
Yeni nesil kürdan kebabı, eski adı islim kebabı. İslim adı steam kelimesinden gelmekteymiş. Neyse ki bunu da kendi dilimize çevirmişiz. Çok eski bir geçmişi olan bu kebabın tarifine bir gelelim.
Malzemeler:
4 adet orta boy patlıcan
10 adet ceviz büyüklüğünde köfte
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
20 adet dilim kaşar peyniri
salça ve zeytinyağı
Yapılışı:
Patlıcanlar şerit şerit doğranır. Tavada kızartılır, yağı süzülür, ayrı bir yerde köfteler kızartılır. Patlıcanlar + şeklinde koyulur ortasına köfte koyularak patlıcanlarla sarılır üzerine 1 dilim domates, 1 dilim kaşar be 1 dilim biber kürdan yardımıyla köfteye oturtulur.
Fırınlama dan önceki hali
Sıvıyağ, salça ve bir miktar su koyularak ocakta pişirilir, koyulaşan karışım borcama dökülerek fırınlanır.
işte son hali
Hem yemek hem börek
Malzemeler
4-5 adet tavuk pirzola
1/2 kg mantar
1 adet soğan
2 diş sarımsak
sıvı yağ, tuz, nane
kekik, kimyon, salça
1 pk mülföy hamuru
Yapılışı:
Tavuklar haşlanır, didiklenir, önce soğan sonra sonra mantarlar kavrulur, tavuk ilave edilir. tüm baharatlar katılarak mantar suyunu çekene kadar pişirilir. Oda sıcaklığındaki mülföy hamurunun ortasına koyularak bohça şekli verilir, üzerine yumurta sarısı sürülür 200 derecede 15-20 dk pişirilir, Sıvı yağda salça kavrulur ve pişen böreklerin üzerine dökülerek servis edilir. Çok lezzetli olan bu böreğin içini yemekten çekmeyi unutmuşum. İnan ki çok lezzetli bir tarif ısrarla denemenizi öneririm.
Aaa Yayla Çorbası
Bizim evde hasta çorbası olarak anılan çorbalardan birisidir yayla çorbası. Hele hele kışın soğuk havalarda içimizi ısıtan yayla çorbasını aslında yazında yapabilir ve serin serin yiyebiliriz. Şimdi tarifimize bir göz gezdirelim.
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 kase yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 litre sıcak su veya tavuk suyu
tuz, nane, tereyağı
Yapılışı:
Pirinç nişastasını iyice akıtana kadar yıkanır, ve 2 su bardağı su ile haşlanır, un, yumurta, yoğurt çırpılır, kaynamakta olan tavuk suyuna önce haşlanmış pirinç sonra yavaş yavaş unlu karışım ilave edilir, Kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Tereyağında nane yakılır ve çorbanın üzerine dökülür.
Mantar Çorbası
Hazır mantar çorbasını o kadar çok seviyorum ki her gün olsa her gün yerim diyenlerdenim. Ama hazır çorbaların içindeki katkı maddelerini okudukça iştahım biraz kaçar gibi oldu, bu nedenle bende evde kendim yapmaya kara verdim. Haydi tarife bir bakalım.
Malzemeler:
1/2 kg mantar
2 yemek kaşığı tepeleme un
100 gr tereyağı
4 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı süt
tuz, karabiber.
Yapılışı:
Un tereyağında kavrulur, üzerine tavuk suyu ilave edilir, bir taşım kaynatılır, süt ilave edilir ve kaynayınca mantarlar ilave edilerek pişirilir. Tuz ve karabiberi ilave edilerek servis yapılır. Mantarlar ilave edildikten sonra için tel şehriye koyabilirsiniz.
Mantarlı Kuru Kavurma
Sıradan bir yemeği yerine tavukla kuru kavurma yaparak sofranızda ayrı bir çeşit olarak mantarı sunabilirsiniz. Haydi tarife bir bakalım.
Malzemeler:
1 kg mantar
2 adet tavuk göğsü (sotelik)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
tuz, karabiber, kimyon, zeytinyağı
Yapılışı:
Soğan yağda kurulur, domatesler eklenir ve domates suyunu çekene kadar pişirilir, üzerine mantar ve ince doğranmış sarımsak ilave edilir, mantarlar suyunu salacağı için tavukları da hemen ilave edin. Mantarın suyu ile pişeceği için yemeğiniz kuru olmayacak. Tuz ve karabiber ve kimyon ilave edip servis yapın.
Cevizli Böreği
Malzemeler:
500 gr kıyma
1 adet büyük soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı ceviz içi
tuz, karabiber
1 paket mülföy
1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
Kıyma, soğan ve sarımsak ile kavrulur, tuz ve karabiberi atıldıktan sonra ceviz içi ilave edilir. Karışım ılıyınca mülföy hamurunun içine koyularak bohça şekli verilir. Yumurta sarısı sürülür, 200 derecede 15-20 dk pişirilir.
Sebzeli et sote
Evde bira ondan biraz bundan hesabı sebzeler kalınca türlü yemeğine bezeyen fakat türlü olmayan, adını da türlü olmayan koyduğum ve bu şekilde sunduğum bir yemek tarifi. Türlü olmayan tarifine bir bakalım.
Malzemeler:
250 gr dana kuşbaşı
1 adet patlıcan
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 adet patates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1 adet orta boy kuru soğan
zeytinyağı, tuz
Yapılışı:
Soğanları yağda kavurduktan sonra içine salçasını ve etini ilave edip kavuruyoruz. Sebzeleri uzun uzun doğradıktan sonra etli karışıma ilave ediyoruz. Eğer yemeğinizin sulu olmasını istiyorsanız bu aşamada 1 su bardağı sıcak su koyun, çok sulu olmasın derseniz 1 çay bardağı sıcak su yeterli. Tuz ve karabiber ilave edin. Kısık ateşte pişirin, bu tarifi güveçte yaparsanız çok ama çok lezzetli oluyor. Afiyet olsun.
Etli Kurufasulye
Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma kuru fasulye geldi, gerçi sıcak havalarda pek tercih edilmese de bizim evde her zaman yenilebilecek bir yemek çeşidi. O yüzden içinde bulunduğum karasızlıktan bir an için kurtulup fasulyeyi akşamdan hemen suya koydum. Yarın ola hayır ola diyerek ertesi günün planlarını yapmaya başladım.
Malzemeler:
1 porsiyon 1 avuç içi ölçüsüyle kişi sayısına göre kuru fasulye (8 ölçü)
1 büyük soğan
4 adet sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet orta boy havuç
250 gr kuşbaşı et
sıcak su
tuz, yağ
Yapılışı:
Soğan sıvıyağda kavurulur, salça, kuşbaşı et, havuç, sarımsak ve kuru fasulyeler (bir gün önceden ıslatılmış olacak) sırasıyla ilave edilir, karıştırılır. Fasulyelerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyulur ve tuzu ayarlanarak normal yada düdüklü tencerede pişirilir ve afiyetle yenilir.
Zeytinyağlı kuru fasulye tarifi de burada
Şeftali Reçeli Yapılışı
Malzemeler:
- 1 kg şeftali
- 1 kg toz şeker
- yarım limon suyu
- köpürmeyi engellemek için 1 çay kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Şeftalilerin kabuklarını soyun ve 2 parçaya bölerek çekirdeğini çıkartın. Şeftalileri küp küp doğrayın. Tencereye 1 kat dilimlediğiniz şeftali, 1 kat toz şeker koyun, şeftali ve şeker bitene kadar bu işlemi yapın. Tencereyi kapatarak meyvelerin suyunu salmasını bekleyin ve ocağa alın ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Reçel çok köpürürse bunu engellemek için 1 çay kaşığı kadar tereyağı ekleyebilirsiniz. Koyulaşan ve kıvam almaya başlayan reçele yarım limonu sıkın 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Sıcakken kavanoza dökün ve ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin. Soğuduktan sonra kahvaltıda ve tatlılarınız da kullanabilirsiniz.
Meyveli Kek
Taze meyvelerden tazecik bir kek.
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı margarin (oda sıcaklığında)
- 1 su bardağı süt
- 2,5 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 1 adet küp küp doğranmış şeftali
- 5-6 adet küp küp doğranmış kayısı
- 5-6 yemek kaşığı damla çikolata
Yapılışı:
Şeker ve yumurtayı çırpma kabına alın, karışım köpük köpük olup (şeker tamamen eriyene kadar) önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Kabaran yumurtalara süt ve oda sıcaklığındaki margarini ekleyerek düşük devirde çırpmaya devam edin. Unu ekleyip akıcı bir hamur elde edene kadar karıştırın. En son kabartma tozunu, vanilyayı ekleyerek 1 dakika daha karıştırın. Hazırladığınız meyveleri hamura ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın. Hamuru hafifçe yağlayıp unladığınız kek kalıbına alın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Pişip pişmediğini kürdan ya da bıçak yardımı ile anlayabilirsiniz. Keki 30 dakika kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın. Eğer meyveler çok tatlıysa şeker miktarını azaltabilirsiniz.
Sebzeli Mücver
Malzemeler:
4 adet orta boy kabak
2 adet patates
2 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı süt
1/4 bağ dereotu
beyaz peynir, un, tuz, sıvı yağ
Yapılışı:
Tüm sebzeler soyulur ve derin bir kaba rendelenir, yumurta, un, dereotu, peynir, süt ve tuz ilave edilerek bulamaç haline getirilir, kaşık kaşık alınarak kızgın yağda hafifçe üzeri çatalla ezilerek kızartılır. Sıcak yada soğuk olarak tüketilir. Afiyet olsun.
Yarmalı Soğuk/Sıcak Çorba
Malzemeler:
500 gram süzme yada ev yoğurdu
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı kırık yarma
1 tatlı kaşığı çeşni
2 yemek kaşığı tereyağ
7-8 dal taze nane yada 1 tatlı kaşığı kuru nane
2 litre sıcak su yada tavuk suyu
Yapılışı:
Çorbaya ilk önce yarmayı haşlamakla başlayacağız. Yarmalar yumuşayana kadar haşlanacak, Büyük ve geniş bir tenceredeki suya yoğurt, yumurta, un karışımı çırpıldıktan sonra karıştırılır, kesilmemesi için sürkli karıştırılır, kaynadıktan sonra yarma ilave edilir ve 5 dk daha kaynatılır. Tavada yağ eritilir ve kuru nane yakılır, çorbanın üzerine 1 kaşık gezdirilir, yada benim yaptığım gibi tereyağını kaynayan çorbaya ilave edip üzerine taze nane koyarak servis yapabilirsiniz.
Yalancı Şekerpare
Malzemeler:
1 paket yalancı şekerpare
3 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
Paket içerisindeki şekerpare derin bir tepsiye dizilir. Şerbetin yapılışı: Su, şeker ve limon suyu bir tencerede ocağa koyulur, kaynatılır, tepsi içerisindeki şekerpare üzerinde gezdirilerek dökülür, şerbet çektikçe kalan şerbet ilave edilir, Şerbeti çeken hamurlar tepsiden alınarak servis edilir.
Güveçte Etli Bamya
Malzemeler:
1 kg bamya
150 gr kuzu kuşbaşı
150 gr etli kuz gerdan
3 adet orta boy domates
5-6 diş sarımsak
1 adet büyük soğan
tuz, zeytinyağı, sıcak su
2 yemek kaşığı biber salçası
Yapılışı:
Bamyalar ayıklanır, yıkanır ve bir bezle kurutulur. Güveç içerisine yada normal bir tencere içerisine zeytinyağı koyulur, soğanlar doğranarak ilave edilir, ardından biber salçası ilave edilerek karıştırılır. Kuşbaşı etler ve kuzu gerdan güzelce güveç içerisinde harmanlanır, içerisine sarımsaklar ilave edilir, bamyalar da koyularak harmanlanır. Üzerine sıcak su ilave edilir, tuzu atılarak tadı ayarlanır. Kısık ateşte pişirilir.
Uyarı: Bamyalar çok derin ayıklanmaz, derin ayıkladığınızda sümüklenir ve limonlu su ile de bunu önleyemezsiniz.
Vişne Şurubu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
1/2 kg vişne
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre arttırılabilir)
1 adet kabuk tarçın
4-5 su bardağı su
Yapılışı:
Vişneler yıkandıktan sonra, saplarından ayıklanır, ben çekirdekleriyle yapmayı tercih ediyorum, şekerini, tarçını ve suyunu ilave edip kaynatıyoruz. Soğuk yada ılık olarak servis edin.
Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası
Mide asidini düzenleyen, sindirime faydalı, kolesterolü düşüren, iştah açıcı, terlemeyi arttıran ve zayıflamaya yardımcı olan kırmızı biberin bilmediğimiz daha ne kadar faydaları vardır. Bu kadar faydalı bir sebzeden fazlasıyla faydalanmanın da yollarını aramak lazım diye düşünüyorum.
Tost makinesinde közlediğim kırmızı biberleri soğuyunca kabuklarını soydum. Küçük küçük dilimledim.
Sos için: 1 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı limon, 3 diş dövülmüş sarımsak, saf zeytin yağı karıştırılır. Dilimlenen biberlerin üzerine dökülür. Afiyetle yenir.
Kızılcık Şurubu Yapılışı
Malzemeler:
1/2 kg kızılcık, 1-2 su bardağı toz şeker, 4 su bardağından biraz az su, 1 adet kabuk tarçın
Yapılışı:
Kızılcıklar yıkanır, bir tencere içine şekeri, kızılcığı, kabuk tarçın, suyu ilave edin ve kaynatın,
Soğuk olarak servis yapın.
Fırında Köfte
Malzemeler:
Köfte için:
½ kg.köftelik kıyma, 1 adet soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 dilim bayat ekmek içi, 1 adet yumurta, 1 silme tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, ½ tatlı kaşığı tuz, 1 silme tatlı kaşığı kuru kekik.
Garnitür için:
5 adet patates, 4 adet sivri biber, 3 adet domates, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 çorba kaşığı sıvı yağ yada zeytinyağı, tuz
Sos için:
½ su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası
Yapılışı:
Köfte için:Soğan ve sarımsakları soyup robottan geçirin ve suyunu sıkın, bayat ekmeklerin iç kısımlarını ıslatın ve fazla suyunu sıkın, kıymayı, yumurtayı, ve diğer malzemeleri ilave ederek yoğurun. Eşit büyüklükte köfteler hazırlayıp buzdolabında dinlendirin.
Garnitür için:Patatesleri soyup, dilimledim, borcam içerisine pul biber,kekik,tuz ve zeytinyağı ekleyip harmanladım. Üzerine kabukları soyulmuş ve küçük küçük dilimlenmiş domatesleri katarak harmanladım.
Sivri biberleri ince ince dilimleyip bu karışıma ilave ettim.
Sos için:½ su bardağı sıcak suda salçaları erittim ve hazırladığım garnitür karışımının üzerine gezdirdim.
Ev Yufkasından Tava Böreği
Hazır yufkalara o kadar alışmışız ki yapmaya yapmaya ev yufkasının tadını da unutmuşuz. Hem Ramazan ayında hemde diğer zamanlarda aniden bir bir misafir gelince kullanmak için ev yufkası yaptım. Onunda tarifini yakında sizinle paylaşacağım. Şimdi bu güzel ev yufkasından yaptığım nefis böreğin tarifine bir bakalım.
Yufkaların ince olduğu için 6 tanesini su yada süt ile ıslatıp sofra bezinde yumuşamasını beklerken iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Ben biraz su böreği havasında olması için sadece peynirli yaptım. Margarin ile yağladığım börek tavasına (tavanız küçükse yufka sayısını az tutun) yufkaları istifleyip ara katına peynir koydum. Arkalı önlü pişirdim. Eğer ev yufkanız yoksa hazır yufkadan da tava böreği yapabilirsiniz.
Baharatlı Patates Salatası
Patatesten o kadar çeşitli salatalar üretebiliyorsunuz ki işte bunlara bir örnek daha.
4 adet patatesi küp küp doğrayıp tuzlu suda haşlayın. Haşlanmış patatesleri süzün, soğumasını bekleyin, o arada 4 kaşık süzme yoğurt, 2 yemek kaşığı mayonez, 1 tatlı kaşığı (silme) kekik, nane, kuru ısırgan , tuz ilave ederek iyice karıştırın. Soğumuş patateslere yedirin. Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)