Evde sirke yapımı

  Pazardan aldığım elmalar çok ekşi çıkınca ne yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma bir çok fikir geldi. Kışlık elmamı yapsam, elmalı kurabiye mi yoksa elmalı pay mı, reçel mi derken  sirke yapmak aklıma geldi. Hem kullanım alanı geniş hem de kolay olmasından dolayı  tercihimi sirke yapımında kullandım.  


Ev ve çamaşır temizliğinde, bulaşıklarda ve salatalarda kullandığımız sirkenin yapımına bir bakalım.


Malzemeler:

 1 çay bardağı nohut,
 1/2 çay bardağı bulgur,
1 kg elma
 1/2 çay bardağı şeker ( ya da  2-3 yemek kaşığı bal ) bu malzemeleri kullanacağınız.


Yapılış aşamaları:
1. Bidonun yada cam kavanozun içine bal, nohut, bulguru koyun
2. Bidonun yarısına kadar da su ilave edip iyice karıştırın.
3. Elmalarını gelişi güzel bölün ve kavanoza atın.
4. Kavanozun ağzını hava alabilecek bir tülbentle bağlayın. Karanlıkta ve 20-25 derecede muhafaza edin.
5. Hazırladığımız karışım 30-40 gün bekleyecek (sirke anası oluşacak), bu süre zarfında ağzı açık olduğu için hafif hafif sirke kokusu gelecek, 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat bezden süzerek cam kavanozlara koyun, buzdolabında ya da seri bir kileriniz varsa orada muhafaza edin.
Tadı hazır sirkelerden biraz farklı oluyor (hatta daha güzel oluyor) diye sakın atmayın. Ne de olsa ev sirkesi tadı biraz farklı olacak değil mi?

Elmadan sonra limon ve üzümde deneyeceğim. Görüşmek üzere.




Çubuk kraker yapımı

Buzluktan börek yapmak için çıkardığım mülföy hamurları artınca aklıma ilginç bir fikir geldi. 
Buzu çözülen gıdaları tekrar dondurmak sağlıklı olmadığı için bu şekilde değerlendirmek daha sağlıklı oldu. 


Öncelikle fırın tepsisi yerine ızgara telin üzerine yağlı kağıdınızı serin. 
Mülföy hamurunun üzerine az miktarda yumurta sarısı sürün ve şeritler halinde kesin.
Kesilen şeritleri elinizle kıvrım şeklini verin ve yağlı kağıdınızın üzerine koyun. 
İsterseniz üzerine hafif bir tuz, susam yada çörek otu serpebilirsiniz.
180 derecede fırında pişirin.  Afiyetle yiyin.


Kuskus salatası

Makarnası, çorbası, etli kavurmalı yemeği yapılan kuskusun salatası da çok lezzetli ve hafif olmakta. 
Özellikle yazın soğuk servis  olarak da yapabileceğiniz bu salatanın tarifine bir göz atalım mı?


2 su bardağı haşlanmış kuskus
9-10 adet küp küp doğranmış kornişon turşusu
1 adet rendelenmiş orta boy havuç
2 adet rendelenmiş küçük yada orta boy salatalık
5-6 diş dövülmüş sarımsak
Süzme yoğurt ve 2 yemek kaşığı mayonez
Tuz ve nane

    Yoğurt, mayonez ve nane hariç  tüm malzemeler karıştırılır. Servis yapılmadan önce yoğurt, mayonez ilave edilerek harmanlanır, üzerine nane serpilerek servis edilir. Yada bu aşamada naneyi tereyağında yakar ve üzerine dökerseniz sunumunuzu daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Bulgurlu Börek


Hazır yufkadan yaptığımız bu böreğimiz oldukça lezzetli olmakta ve iştahları kabartmakta. 


Malzemeler:
1 paket ince ve tuzsuz yufka
2 adet soğan
500 gr dana kıyma
İnce bulgur
Tuz, karabiber, kimyon
Yoğurt ve sıvı yağ
Galeta unu
Yumurta


Yapılışı:
İç harcın hazırlanışı:  soğan sıvıyağda kavrulur, kıyması  ve baharatları ilave edilerek  pişirilir. Pişen harcın üzerine 1 su bardağı ince bulgur ilave edilerek demlenmesi için beklenir. 
2 adet yufkanın arasına yoğurt ve sıvı yağ karışımı sürülerek üçgen dilimler haline getirilir, dilimlerin içine hazırlanan harçtan koyulur ve sigara böreğinden biraz kalın sarılır. 30 dakika buzdolabında dinlendirilir. Dinlenmiş börekler önce yumurtaya sonra galeta ununa batırılarak 200 derecede fırında  pişirilir. İsterseniz kızartabilirsiniz fakat her seferinde yağınızı değiştirmenizi öneririm. Aksi halde sıvı yağda kalan galeta unları yanmakta börekte yanık kokusu ve parçaları oluşmaktadır.  Paçanga böreği tarifim de burada
Afiyet Olsun

Hazır yufkadan baklava nasıl yapılır.

Hazır baklava sevenler artık sizde aynısını evinizde yapabilirsiniz. Yeter ki baklavalık yufkanız olsun.


1 paket baklavalık hazır yufka 
Tereyağı, dövülmüş fıstık-fındık yada ceviz içi
toz şeker, limon, su (miktarları göz kararı)

Yapılışı:
1 pakette bulunan hazır yufkanın yarısını altta kalan yarını da üstte kullanacağız. Yufkaların yarısını alta serdikten sonra baklava için kullanacağınız iç malzemesini bolca ara kata serpiniz. Yufkaların kalan kısmını üst kata serdikten sonra tepsinin kenarlarından taşan kısımları bıçakla kesiniz. Keskin ve düzgün kesen bir bıçak yardımıyla baklavanıza istediğiniz şekli veriniz ben  hazır baklava gibi görünümünde olması  için küçük dikdörtgenler halinde kestim.  Bol miktarda tereyağını eriterek ( tereyağında oluşan tortuları tel süzgeçten süzün) baklavanızın üzerine dökünüz. Ardından fırınlayın.  Kızaran baklavanız soğurken şerbetinizi istenilen kıvamda yaparak baklava soğuk şerbet ılık olmak şartıyla dökün. Şerbetini çekene kadar dinlendirin.,

Diğer baklava tariflerim burada  ve  burada

Mısır Unu Çorbası (mısır yarmasından)


Malzemeler:
  • 4 yemek kaşığı mısır unu yada mısır unu yarması da olabilir
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı tel şehriye
  • yarım litre süt
  • yarım litre su
  • tuz
Servis için: Sıvıyağ, Kırmızı toz biber

Yapılışı:

  Tereyağını tencereye alın ve kısık ateşte eritin, mısır ununu ekleyerek kavurun, rengi hafif koyulaşınca sütü ve suyu yavaş yavaş ekleyin, kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan çorbaya şehriye ve tuzu ekleyin, şehriyeler pişene kadar kaynatın. Üzerine biberi sıvıyağda kavurun, kaseye aldığınız çorbanın üzerine gezdirin. Çorbanızı kekik ve mısır ekmeği ile servis yapabilirsiniz.

Ev yufkası yapılışı


  Eğer kendi sacınız varsa yada sacınız yoksa tavada da olabilir yufka yapmak çok da zor değil. Yaptıktan sonra gelsin dürümler, börekler, çiğ köfteler hatta tatlılar...



Malzemeler:

1. 1 şişe maden suyu
2. Alabildiği kadar un
3.1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: 
1. Hamur kabımızın içine unumu eleyelim,
2. Elediğimiz unun ortasını açarak soda ve tuzu ilave edelim. 
3. Hamuru kulak memesinden biraz sert yapıp dinlendiriyoruz. 
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp istediğimiz kalınlıkta aktıktan sonra sacda yada tavada pişirebiliriz.

Hurmalı Kek

Enerji deposu ve oldukça da lezzetli bir kek yapmaya ne dersiniz?



Malzemeler:

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı kıyılmış ceviz  yada fındık

1 su bardağı küçük küçük küp şeklinde doğranmış hurma

1 tatlı kaşığı tarçın

2 tatlı kaşığı tepeleme kakao (isteğe bağlı)

2,5 su bardağı un



Yapılışı:


Yumurta ve şeker derin bir kapta şeker eriyene kadar çırpılır.

İçine süt ve sıvıyağ ilave edilerek çırpmaya devam edilir.

Un, kabartma tozu, vanilya ayrı bir kapta karıştırılıp  ve elenerek kek hamuru elde edilir. 

Tarçın ve kakao ilave edilir iyice çırpılır. Ben bu tarifte kakao kullanmadım. 

En son hurma ve ceviz ilave edilir ve kaşık yardımıyla karıştırılır.

Kullannacağınız kek kalıbı margarin ile yağlanır, kek hamuru kaba boşaltılır,

180 derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirilir. 

Pişip pişmediği bıçak yada kürdan yardımıyla kontrol edilir. 

Afiyetle yenir.


Brokoli Çorbası



Malzemeler: 250 gr brokoli, 1/2 limon suyu, 3 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 su bardağı süt
2 diş sarımsak, tuz ve karabiber

Yapılışı: Brokoli temizlenir, bol su ile yıkanır, bir tencere içerisinde az miktarda su ile haşlanır. Başka bir tencerede un tereyağında kavrulur, yavaş yavaş süt  ilave edilir, topaklanmaması için çırpılır, haşlanan brokoli suyu ile ilave edilir, sarımsak ve tuzu koyularak pişirilir. Çorbanızın homojenize olması için blendır' dan geçirebilir ve karabiber serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yalancı su böreği (ev yufkasından)

Elinizin altında hazır kuru yufka olunca hiç rahat durulur mu? 
Bende rahat durmadım ve börek yapmaya koyuldum. 


   Önce kullanacağımız tepsiyi margarin ile bir güzel yağlayalım. Sonra kuru yufkaları bolca sütle ıslatarak tepsiye dizelim. Tepsinizin büyüklüğüne göre yufka miktarını ayarladıktan sonra iç malzemesi olan bol peynirli maydanozlu harcımız koyalım. Üzerine aynı şekilde yufkaları bol sütle ıslatarak dizelim.


   Böreği yaptıktan sonra  üzerine 1 şişe maden suyu dökerek buz dolabında 30 dk bekletelim. 



  Isınmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirelim. Soda' dan dolayı o kadar güzel kabarıyor ki ama maalesef onun resmini unutmuşum neyse bir daha ki sefere.

Sebze Sıyırma

   Sebze soyacağı sadece sebze mi soyar tabi ki hayır aynı zamanda çeşit çeşit yemek tarifleri  ve salatalar  için bize ilham verir.  Yine böyle ilham aldığım günlerden biri bakalım ne yapmışız.


Malzemeler:
3 adet orta boy havuç
3 adet orta boy kabak
1/2 demet dereotu
1 su bardağı bulgur
1 adet soğan
Sıcak su
Sıvıyağ ve tuz

Yapılışı:
Soğan sıvıyağda kavrulurken bu sırada havuç (sıyrılırken ilk katı atılır) ve kabakları sebze soyacağı ile sıyırıp öncelikle havuç, kabak ve bulgur ilave edilir. Üzerine 2 su bardağı sıcak su koyulur, tuzu ilave edilir ve ağır ateşte (aksi halde sebzeleriniz çok ezilir) pişirilir. Suyunu  tam olarak çeken yemeğimiz demlenmesi için dinlendirilir. Geniş bir tabağa ters çevrilir üzerine dere otu koyularak servis edilir.


Pratik Yaz Çorbası (yarma çorbası)

  Havalar sıcakken sıcak çorbalarda hiç içilmiyor sırf bu yüzden soğuk çorba alternatifleri bulmaya çalışıyorum. Bu tarifimde yine o arayışlarla çıktı. Haydi tarifimize bir bakalım. 


   Yarmayı suda bir güzel  haşladıktan sonra (miktar vermiyorum çünkü fazla haşlayıp çorbadan kalan fazlasını da buzluğa koyuyorum malum yarma hemen haşlanmıyor), soğuması için bekletiyoruz. Bu arada yoğurdumuzu istediğimiz koyulukta ayran yapıp soğumuş yarmaya katıyoruz.



Üzerine kırmızı pul biber yada isot, tuz, kuru nane ve saf zeytinyağı gezdirip servis yapıyoruz.

Bulgur Çorbası


Malzemeler:
4 çorba kaşığı bulgur
1 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı salça
sıvıyağ, kemik suyu, tuz

Sosu için:
1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı kuru nane

Yapılışı:
  Bir tencereye unu ve sıvıyağı alıp kavuruyoruz üzerine salçayı ve soğuk suyu ekleyip karıştırıyoruz  ayrı bir tencerede soğanı,sarımsağı ve bulguru az sıvıyağda soteliyoruz ardından bu karışımı salçalı karışımın içine ekleyip sıcak su ve kemik suyunu, tuzunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Üzeri için tereyağlı nane hazırlayıp servis yapıyoruz.

Kaymaklı Çatlak Poğaça

Bu poğaçanın en önemli özelliği margarin yada sıvı yağ yerine kaymak kullanılarak yapılması. Gelelim tarifine..


  Un, tuz, kabartma tozu yada kuru maya, 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine koyulacak) ve yeterli miktarda süt yada yoğurt kaymağı karıştırılarak hamur elde edilir. Tercihen hamur 30 dakika dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, içlerine peynir koyularak yuvarlanır, üzerine yumurta sarısı sürülür, isteğe göre üzerine susam yada çörek otu serpilerek fırında pişirilir. Poğaçalar pişerken çaylar demlenir ve afiyetle yenir.

Düğün Çorbası

   Düğün mü var dediniz hımm  o zaman misafirlere günün anlamını içeren bir çorba sunmak gerekmez mi? Ben tarifi vereyim siz yapımına karar verin.  


Yapılışı: 2 yemek kaşığı un, 1 kase yoğurt ve 1 yumurta çırpılır, 4-5 bardak tavuk suyu yada et suyu kaynatılır, kaynayan et suyuna hazırlanan karışım dökülür, tekrar kaynayana kadar karıştırılır, içine 2-3 diş dövülmüş sarımsak ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır. Üzerine kuru nane ilave edilerek servis edilir. 

Kendi zeytinini kendin yap (evde zeytin yapımı)

   Marketlerden zeytin almak mı? oo o çoktan demode oldu artık kendi zeytinimi yapıyor sağlık ve afiyetle tüketiyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Özellikle yapım aşamalarında içine bir çok madde katılan katılan hazır zeytinlere hiç gerek kalmıyor üstelik yapımı da çok kolay.


5 litrelik bir pet şişe  yada bidon için;

3 kg siyah zeytin
2 çay bardağı kaya tuzu ve limon tuzu
1 çay bardağı sıvı yağ 
    Zeytinlerin ezik ve çürük olanları ayıklanır, yıkanır suyu süzülür, bir kat zeytin bir kat kaya tuzu olmak üzere bidona koyulur, kapağı kapatılarak 15-20 gün sabah ve akşam olmak üzere çevrilir (ben 2-3 günde bir çevirdim) tüm malzemelerin karışması sağlanır. Bu süre sonunda limon tuzu, sıvı yağ ve tuz ilave edilerek tadı istediğiniz kıvama gelene kadar yine arada bir çevirerek (kabı yan yatırarak) sonradan koyduğumuz malzemelerin zeytin tarafından emilmesi sağlanır. Kullanacağınız zaman 1 gece öncesinden çıkarıp dinlendirin (daha da lezzetli oluyor), afiyetle yiyin.

Kuru patlıcan dolması

Çok sevilen ve büyük bir iştahla yenilen kuru patlıcan dolması. Gerçi kimi antep usulü dolma diyor ama her ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Biraz az yapmışım bu yüzden tadı damağımızda kaldı. Bu kadar anlattıktan sonra yapılışına bir göz atalım.


Malzemeler:

12 adet kuru patlıcan 

250 gr orta yağlı kıyma

1 orta boy kuru soğan
5 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası 
1 tatlı kaşığı Limon tozu yada 1 yemek kaşığı sumak 
1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
1 Tatlı kaşığı tuz
Dolma sosu malzemeleri:
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı limontuzu yada  sumak 
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı tereyağı
1 lt Kaynar su


Patlıcanların Hazırlanması:
Kaynar su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletilir, patlıcanlar çok sert yada çok yumuşamış olmamalı, istenilen kıvama gelen patlıcanlar kaynar sudan çıkarılarak soğuk sudan geçirilir.
Harcının Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, soğan ve sarımsak ince ince doğranır, kıyma, salça ve baharatlarla karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan patlıcanların içleri 1/3 boş kalacak şekilde doldurulur, ağızları sıkılarak tencereye dizilir.
Sos Yapılışı:
Yağınızı tavada eritin, içine salçanızı ilave edin ve dolma miktarına göre su ilave ederek karıştırın.

Dolmanın pişirilmesi:

  Tam olarak doldurmadığımız ve ağızlarını sıkarak tencereye dizdiğimiz dolmaların üstüne hazırlamış olduğumuz salçalı sosu üzerinde gezdiriyoruz. Ardından kaynayana kadar bekleyip ardından kısık ateşte 30-45 dakika  pişirdikten sonra 10 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz.

Patlıcan kurutma ile ilgili bilgiler burada

Şapka, bere ve kep dikimi


Yaz geçmeden yada kış için çok güzel tasarlanmış bu şapka modellerinden sizlerde yapmak isterseniz kaynağın adresi burada 

Ev yapımı tereyağı

   Uzun zamandır biriktirip buzlukta muhafaza ettiğim süt kaymaklarını kullanma zamanı geldi. Buzluktan çıkarıp buzdolabında çözünmesi için beklettiğim kaymakların hepsini tereyağı yaptım. Hemde mis gibi oldu. 


   Kaymaklar çözülünce  mikser yardımıyla yada blendır  kullanarak önce yavaş devirde sonra hızlı devirde çırpıyoruz. Küçük küçük toparlanmalar başlayınca tel süzgecin üzerine ince bir tülbent koyularak süzülür. Topaklanan yağ soğuk suda sütü çıkana kadar yıkanır (yıkama suyunuz temiz olana kadar), tuzlu veya tuzsuz tüketilmek üzere buzdolabında muhafaza edilir.

Not: Kevgir yada süzgeçten süzülen sütü atmayıp kek veya pastalarda kullanabilirsiniz.

Kısır Salatası

    Kısır deyince ağzınız sulanıyor dimi, çok mu seviyorsunuz, çayın yanında şöyle bol acılı, limonlu bir kısır olsa der gibisiniz. Haydi o zaman yapalım. Tarife bir bakalım.


Yapılışı: Kısırlık bulgur sıcak suyla ıslanır, demlenmesi için ağzı kapatılarak beklenir. Bu arada kısır için kullanacağınız diğer malzemeler hazırlanır. Maydanoz, kıvırcık, yeşil soğan veya kuru soğan hazırlanır. Demlenmiş kısırın içine biber salçası, domates salçası, isot, karabiber, kırmızı biber, tuz ilave edilir ve harmanlanır,  Servis yapılmasına yakın hazırladığınız yeşillikler kısıra ilave edilir, limon, yağı eklenerek tadı ayarlanır.  Afiyetle yenir. 



Patlıcan Salatası


Malzemeler:
6 adet patlıcan 
5-6 kaşık süzme yoğurt yada ev yoğurdu
5-6 diş sarımsak
tereyağı, sıvı yağ, tuz

Yapılışı:
   Patlıcanlar tamamen soyulur, çatalla delinir mikrodalga fırında 10-15 dakika közlenir. Soğumadan bıçak yardımıyla ezilir. Yoğurt ile sarımsak karıştırılır ve soğumuş patlıcana ilave edilir. Tereyağı tavada biraz yakılır, bir miktar sıvı yağ ilave edilir ve hazırlanan salatanın üzerine gezdirilir. Afiyetle yenir.




Paçanga Böreği

    Paçanga hazır yufka ile yapılan lezzetli ve güzel börek çeşitlerinden birisidir. İster kızartılarak ister fırında pişirilebilir. Eğer galeta unu kallanacaksanız kızartma esnasında yağı değiştirmeniz gerekecektir yada fırında kızartmayı tercih edebilirsiniz.


Malzemeler:
3 adet ince ve büyük yufka
2 adet domates
7-8 adet yeşil biber (tatlı)
300 gr çemensiz pastırma
200 gr kaşar  peyniri
1 yumurta
Galeta unu (isteğe bağlı)


Yapılışı:
 Yufkalar, sigara böreği dilimleri gibi hatta biraz geniş olmak şartıyla üçgen olarak kesilir.
İç harcın hazırlanması: domatesler küp küp doğranır, doğranırken çıkan suyu süzülür, biberler doğranır, pastırmalar çemenli ise temizlenir ve dilimlenir, ardından kaşar peyniri rendelenir. Tüm malzemeler harmanlanır, pastırma tuzlu olduğu için tuz atılmaz, isterseniz çok az miktarda karabiber kullanabilirsiniz.

Üçgen üçgen doğranmış yufkaların içine koyulur, kenarlarına yumurta sarısı sürülerek sarılır, uç kısmına yumurta beyazı sürülerek kapatılır. Kızgın yağda kızartılır. Fırında kızartmak isterseniz önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayarak fırınlayabilirsiniz. Afiyet olsun.  


Karışık Etli Sebze Dolması


Malzemeler:
5 adet dolmalık biber
2 adet patlıcan
2 kabak
1 adet domates

İç Harcı:
500 gr kıyma
pirinç
2 adet orta boy kurusoğan
1 tatlı kaşığı kekik ve nane
kimyon, tuz, karabiber, zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası ve domates salçası
zeytinyağı
2 adet domates

Yapılışı:
  Dolmanın iç harcının malzemeleri ile harcı hazırlanır, dolmalık biberler temizlenir, kabak ve patlıcan şeritler halinde soyularak  içi oyulur, domatesler dolmalara kapak yapmak içi dilimlenir. Hazırlanan harçlar dolmalıkların içine doldurulur (çok tıka basa doldurulmaz aksi halde pişerken içi taşar) üzerine domatesten kapak yapılır. tencereye dizilen dolmaların üzerine sıcak su koyularak pişirilir. Afiyet olsun.

Prens ve Prenses Tatlısı

Çocuklar için çok besleyici olan bu güzel tatlı tarifine bir göz atmaya ne dersiniz?


Malzemeler:
5 su bardağı süt
1 su bardağı irmik
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket pötibör bisküvi (çifte kavrulmuş)
1 tatlı taşığı tuz tarçın
1/2 su bardağı dövülmüş ceviz içi
50 gr margarin yada tereyağı


Yapılışı:
Derin bir tencereye süt, şeker, irmik koyulur, orta ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir, vanilyası ilave edilerek bir taşım kaynatılır,  margarin yada tereyağı ilave edilir, eriyene kadar karıştırılır. 1 paket pötibor bisküvi ezilir (1 çay bardağı ayrıılır), tarçın ve cevizi ilave edilir.Bu karışımdan bir miktar ayrılır. Borcama hazırlanan bisküvili karışım koyulur, elle bastırılarak üzerine muhallebisi dökülür, üzerine de 1 çay bardağı olarak ayırdığımız ufalanmış bisküvi dökülür ve buzdolabında soğutulur. Servis yapılırken tabağın kenarına ayırdığımız tarçınlı cevizli karışımdan serpilir.  


Afiyet Olsun.

Doritoslu Havuç Salatası

    A vitamini  ve gözler için faydalı olan havuç yağda çözünen ADEK gurubu vitaminlerden olduğu için yağlı tüketilmesi gerekiyor. Yaptığınız salata ve pastalarda havuç kullanıyorsanız mutlaka yağ ilave etmeniz gerekli. Bu kısa bilgiyi verdikten sonra gelelim salatamızın tarifine.


Malzemeler:
1 kg havuç 
500 gr süzme yoğurt veya normal yoğurt
5-6 diş sarımsak
tuz
maydanoz
doritos
zeyitnyağı


Yapılışı:
   Havuçların kabukları soyulup, rendelenir, bir tencereye koyulur, üzerine sıvı yağ gezdirilerek havucun çiğliği gidene kadar pişirilir (havuçların diriliği gidene kadar), soğuması için beklenir. Soğumuş havuca yoğurt, sarımsak, tuz ilave edilerek harmanlanır. Salata kabına alınır, ortasına maydanoz koyularak süslenir. Kenarları servis yapılmadan önce doritos  ile süslenir. Doritosları erken koyarsanız yumuşar bu nedenle servis yapmadan hemen önce kullanmanız gerekir. 

Mikrodalga Fırında Patlıcan Közleme ve Salatası

    Közlenmiş patlıcanın tadına doyum olmaz ama közü nerede bulacağız. İşte bu yüzden bende patlıcanları mikrodalga fırında közleyerek salatasını yaptım ve yuvarlayarak 7 kişilik porsiyonlara ayırdım.


Malzemeler:
6 adet orta boy  patlıcan
1 adet limon
4-5 diş sarımsak
Zeytinyağı, sirke ve tuz


Yapılışı:
    Patlıcanlar tamamen soyulur çatalla birkaç yerinden delinir, mikrodalga fırında 10-15 dakika közlenir. Közlenmiş patlıcanlar keskin bir bıçak yardımıyla mutfak kesme tahtasında ezilir. Patlıcan ezme bir tabağa alınır, limonsuyu, sarımsak, sirke, tuz ilave edilerek tadı ayarlanır. Tabaklara tek tek servis yapmak için yuvarlanır.

Ev Yapımı Baklava

   Bayram geliyor, tatlı hazırlıklarına başlamaya ne dersiniz. Biz kurusunu çok seviyor hatta kuru kuru yiyoruz zaten şerbeti dökülünce neredeyse ertesi güne kalmıyor. Bu kadar lezzetli bir baklavadan yapmayı düşünüyorsanız , o zaman tarife bir bakalım.


Malzemeler:

Hamuru İçin:
•    4 su bardağı un
•    1 paket kabartma tozu
•    1 su bardağı ılık süt
•    100 gr. tereyağı
•    1 adet yumurta
İçi İçin:
•    250 gr. dövülmüş ceviz veya fındık içi 
Hamuru Açmak İçin: 
•    500 gr. buğday nişastası 
•    150 gr. tereyağı
Şerbet İçin:
•    5 su bardağı şeker
•    4 su bardağı su
•    ½  limonun suyu

Yapılışı:
   İlk olarak bir kabın içine 4 su bardağı unumuzu, kabartma tozumuzu, eritilmiş 100 gr. tereyağını, 1 adet yumurtayı, ılık sütümüzü koyarak iyice kulak memesini kıvamına gelecek kadar yoğuruyoruz ve oluşan hamuru yarım saat dinlendiriyoruz. Dinlenmiş olan hamuru önce 3 parçaya sonra da  16 adet eşit parçalar kopararak yine 20 dk. kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın ama aralarına bolca nişasta serpin ve böylece 16 elde ettiğimiz parçaların hepsini üst üste koyun ama en üsttekine nişasta serpmeyin ve yine merdane ile yuvarlak fırın tepsisi büyüklüğünde açın. Fırın tepsisini iyice yağlayın öncelikle ilk 16’lı grubu tepsiye yayın ve üzerine fındık yada ceviz içinin yarısını dökün sonra 2.inci 16 ‘lı grubumuzu koyun ve üzerine kalan iç malzemeleri serpin.  Son grubu da açıp en üste serin ve tepsiye yaydıktan sonra baklava şeklinde dilimleyin. Bir tavada tereyağını kızdırın yufkaların her yerine gelecek şekilde dökün cosss sesini duyun ve 200C fırında nar gibi kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardığımız baklavamızı soğuması için beklerken, su ve şekerimizi iyice kaynatın ve kaynadıktan sonra yarım limon suyu koyarak bir taşım daha kaynatın. Baklava soğuk şerbet ılık iken dökün ve şerbeti çekene kadar dinlendirin. 

Burma Baklava


Malzemeler :
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- Yarim su bardağı su
- 1 corba kaşığı sirke
- 3 yumurta
- 1 kg un (1 kilodan 1 avuc eksik)
- Az tuz 
Hamuru açmak için:
- 2-3 su bardağı nişasta
İçine :
- Fındık içi veya ceviz içi
Üzerine:
- 2 su bardagi sıvıyağ
- 125 gr tereyağı
Şerbeti için :
- 6 su bardagi seker
- 6,5 su bardagi su
- Az limon suyu

Yapılışı :
Hamur hazırlamak için bütün sıvı malzemeler mikserle çırpılır. Un azar azar ilave edilir. Yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 2 saat dinlendirilir. Bezelere ayrılır ve yaklaşık 25-30 beze elde edilir ve bezeler de dinlendirilir. Bezeler yer sofrası veya geniş bir masa nişasta ile ince ince açılır. Açılan yufkanın en üstüne fındık içi serpilir ve oklavaya tekrar az gevsek olarak sarılır. Oklavadan çıkarılır ve tepsiye dizilir. Bezeler bitene kadar ayni işlem yapılır. Sıvıyağ ve tereyağ tencereye alınır daha sonra her ikisini rengi kararmayacak kadar kızdırılır. Kızgın sıvı yağ ve tereyağı karışımı baklavaların üzerine gezdirilir ve cosssss sesini duymalıyız ki baklava fırında güzelce kızarsın. Önceden ısıtılmış 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir ve  sıcaklık 150 dereceye düşürülür (içinin iyi pişmesi için)

Şerbet hazırlanışı: su,seker  bir tencerede kısık ateşte kaynatılır. Hafif koyulaşınca limon suyu  ilave edilir ve biraz daha kaynatılır,  ılıyana kadar soğutulur. Baklava ılık şerbet soğukken baklavanın üzerine  dökülür. Şerbetini çekene kadar bekletilir.


Afiyet Olsun.

bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...