Pazardan aldığım elmalar çok ekşi çıkınca ne yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma bir çok fikir geldi. Kışlık elmamı yapsam, elmalı kurabiye mi yoksa elmalı pay mı, reçel mi derken sirke yapmak aklıma geldi. Hem kullanım alanı geniş hem de kolay olmasından dolayı tercihimi sirke yapımında kullandım.
Ev ve çamaşır temizliğinde, bulaşıklarda ve salatalarda kullandığımız sirkenin yapımına bir bakalım.
Malzemeler:
1 çay bardağı nohut,
1/2 çay bardağı bulgur,
1 kg elma
1/2 çay bardağı şeker ( ya da 2-3 yemek kaşığı bal ) bu malzemeleri kullanacağınız.
Yapılış aşamaları:
1. Bidonun yada cam kavanozun içine bal, nohut, bulguru koyun2. Bidonun yarısına kadar da su ilave edip iyice karıştırın.
3. Elmalarını gelişi güzel bölün ve kavanoza atın.
4. Kavanozun ağzını hava alabilecek bir tülbentle bağlayın. Karanlıkta ve 20-25 derecede muhafaza edin.
5. Hazırladığımız karışım 30-40 gün bekleyecek (sirke anası oluşacak), bu süre zarfında ağzı açık olduğu için hafif hafif sirke kokusu gelecek, 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat bezden süzerek cam kavanozlara koyun, buzdolabında ya da seri bir kileriniz varsa orada muhafaza edin.
Tadı hazır sirkelerden biraz farklı oluyor (hatta daha güzel oluyor) diye sakın atmayın. Ne de olsa ev sirkesi tadı biraz farklı olacak değil mi?
Elmadan sonra limon ve üzümde deneyeceğim. Görüşmek üzere.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder