Çok sevilen ve büyük bir iştahla yenilen kuru patlıcan dolması. Gerçi kimi antep usulü dolma diyor ama her ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Biraz az yapmışım bu yüzden tadı damağımızda kaldı. Bu kadar anlattıktan sonra yapılışına bir göz atalım.
Malzemeler:
12 adet kuru patlıcan
250 gr orta yağlı kıyma
1 orta boy kuru soğan
5 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası
1 tatlı kaşığı Limon tozu yada 1 yemek kaşığı sumak
1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
1 Tatlı kaşığı tuz
Dolma sosu malzemeleri:
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı limontuzu yada sumak
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı tereyağı
1 lt Kaynar su
Patlıcanların Hazırlanması:
Kaynar su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletilir, patlıcanlar çok sert yada çok yumuşamış olmamalı, istenilen kıvama gelen patlıcanlar kaynar sudan çıkarılarak soğuk sudan geçirilir.
Harcının Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, soğan ve sarımsak ince ince doğranır, kıyma, salça ve baharatlarla karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan patlıcanların içleri 1/3 boş kalacak şekilde doldurulur, ağızları sıkılarak tencereye dizilir.
Sos Yapılışı:
Yağınızı tavada eritin, içine salçanızı ilave edin ve dolma miktarına göre su ilave ederek karıştırın.
Tam olarak doldurmadığımız ve ağızlarını sıkarak tencereye dizdiğimiz dolmaların üstüne hazırlamış olduğumuz salçalı sosu üzerinde gezdiriyoruz. Ardından kaynayana kadar bekleyip ardından kısık ateşte 30-45 dakika pişirdikten sonra 10 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Patlıcan kurutma ile ilgili bilgiler burada
Patlıcan kurutma ile ilgili bilgiler burada
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder