Mutlu yumurtalar


   Kahvaltınızı görsel bir şölene dönüştürmek ve misafir yada çocuklarınız için daha eğlenceli hale getirmek o kadarda  zor değil. Elinizin altında ger zaman bulabileceğiniz malzemeler ve ufak dokunuşlarla bunları yapabilirsiniz.


Malzemeler: Haşlanmış yumurta, havuç, çörek otu

  Yapılışı: Haşlanmış yumurtalar ortadan kesilir, yumurtanın sivri beyaz kısımlarından bir miktar kesilerek diğerleriyle aynı boya getirilir. Çörek otu taneleri ile sevimli yumurtaların gözleri yapılır. Körpe ve ince bir havucun dış kabuğu soyulur, ince bir dilim kesilir ve ortadan bölünerek yumurtaların ağız kısmı yapılır. Hazırlanan yumurtalar sofraya konunca  bir bakmışsınız ki çocuklar çocuklar yumurta yeme yarışına girmiş. Nitekim gelen misafirler ve oğlum bu yumurtaları görünce sonuç bu şekilde oldu. 

Bonibon pasta

   Sıra dışı bir modeli olan pasta yapmak isterseniz işte size kolay bir örnek. İster hazır kek ile ister evde kendi yapacağınız tepsi keki ile yapabileceğiniz bir tarif. Hazırlanması uzun sürmeyen özellikle çocuklar için iştah kabartıcı lezzetli bu tarifin yapılışına bir bakalım.


   Yapılışı sırasında bazı resimlerin kötü çıkmasından dolayı eklemedim ama aşağıdaki resim pastanın modeli için yeterli olacaktır. Tepsi kekinizi öncelikle naylon bir ip yardımıyla 2' ye bölün, ardından 2 parçayı şekildeki gibi ortası açık olacak şekilde kesin, kekinizin ilk katını sütle hafif ıslatın (yetişkinler için nescafe-süt kullanabilirsiniz) üzerine buzdolabında soğutulmuş ve koyu kıvamda yapmış olduğunuz krema yada krem şantiyi sürün (kalınlığı sizin tercihinize göre değişebilir) üzerine içlerini kestiğiniz keklerden bir parçayı koyun ve içine resimdeki gibi bonibonlarla doldurun, bu şekilde diğer katları da tamamlayın.    



Kekinizi şekildeki gibi çevirin ve kalan kremayla etrafını sıvayın. 


En son içlerini kestiğiniz kekleri ufalayarak kenarlarına serpin ve bonibonlarla süsleyerek servis yapın. 
(bonibonları servisten hemen önce koyarsanız pastanızın üzerinde renkleri dağılmaz)

Patlıcan kurutma

Tadına doyum olmayan kuru patlıcan dolması için patlıcanlarımı kuruttum.bakın ne güzel de oldu


   Patlıcanları yıkayıp kurulayın, içlerini oyun ve bol tuzla tuzlayarak  ipe dizin, güneşte kurutun, kışa elinizde hazır kuru patlacanlarınız olsun bol bol patlıcan dolma yapın, afiyetle yiyin.



Dolma tarifi de burada




Biber kurutma

   O kadar hazıra alışmışız ki  herşeyi hazır alır olmuşuz. İşte size bir örnek kırmızı biber, çok uğraştırmadığı halde yapmaz olmuşuz, şöyle bir silkelenip kendimize gelmek lazım, herşey hazır olunca hastalıklarda çoğalır oldu, işte bu yüzden eskilere dönüş başladı. Bende bunlara bir örnek teşkil etmekteyim. 


Yıkayıp, iyice kuruttuğumuz biberleri ipe dizip güneşte kızarmaya bırakıyoruz. Bu esnada zaten kuruyorlar. 



Kuruyan biberleri robottan geçirip kullanıyoruz. 


Sebzeli Misket Köfte


   Zamanı geçmeden şöyle bezelyeli mis gibi bir misket köfte yapalım. Haydi o zaman kolları sıvayıp, önlüğü takıp mutfağa girelim.


Malzemeler : 4 adet patates, 1 çay bardağı bezelye, 2 adet kuru soğan, 1 orta boy havuç, 1 adet çarliston biber, 1 çorba kaşığı salça, 1/2 su bardağı sıvı yağ, sıcak su, tuz
Köfte için : 250 gr köftelik kıyma, 2 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 dilim bayat ekmek içi, 1 çay kaşığı kimyon ve karabiber, 1 avuç içi kadar pirinç yada bulgur
Yapılışı : Köfte malzemeleri ile köfte hazırlanır ve küçük küçük yuvarlanarak tepsiye dizilir, ve buzdolabında yada oda sıcaklığında dinlendirilir. Köfte haricindeki malzemelerden öncelikle soğandan başlayarak bir  tencerede soğan kavrulur, salçası ilave edilir, ardından küp küp doğranmış patatesler, havuç, biber ve bezelye ilave edilir. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynar su eklenir ve kaynatılır, Köfteler teflon tavada 3-5 dk rengi değişene kadar tavayı sallamak şartıyla pişirilir ve tencerede pişen yemeyin içine ilave edilerek patatesler yumuşayana kadar pişirilir. Afiyetle yenir.

Zeytinyağlı Brüksel Lahana

  Diyetlerimize veya diğer zamanlarda sofralarımızda salata çeşitleri olarak kullanabileceğimiz kalorisi düşük aynı zamanda zeytinyağlı bir salata örneğini sizlerle paylaşıyorum.


Malzemeler: 

1/2 kg Brüksel Lahanası
Yarım limon suyu
3 Kaşık zeytinyağı
Şeker (bir tutam) ve tuz

Yapılışı:
  Brüksel lahanasını temizledikten sonra bol suyla yıkayıp süzün. Tencereye zeytinyağını ve lahanaları ilave edin, tuz, şeker ve limon suyunu katın (damak tadınıza göre tadınız siz ayarlayın), sebzelerin üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin kaynadıktan sonra altını kısarak pişirin, Soğuduktan sonra maydanoz ile süsleyip servis edin.

Zeytinyağlı Enginar Yapılışı

    Akşama mis gibi bir zeytinyağlı enginar yapmaya ne dersiniz. O zaman haydi mutfağa diyor ve kolları sıvıyoruz. 


   Bir tencerede soğan, bezelye, patates, havuç, isteğe göre bakla sıvı yağda çok hafif ısı da kavrulur. Tuzu ve en son üzerine dereotu ilave edilir.  Geniş bir tencereye enginarlar dizilir, üzerine hazırlanan içten koyulur ve sıcak su ilave edilerek pişirilir. 







Brokoli Salatası (diyet)


Brokoli yıkanır, tencerede az bir miktar su ile haşlanır, Ayrı bir kapta limon, zeytinyağı, tuz iyice çırpılarak, haşlanmış brokoli salatası üzerine dökülür, üzerine mısır ilave edilir , kırmızı pul biberle süslenerek yenilir.  

Konserve melemen yapılışı (kışa hazırlık)

Yazın yapması biraz zor ama kışın yemesi bir  o kadar güzel çeşit çeşit sebzelerden konservelere devam. 


Öncelikle biberleri doğrayın ve az yağda kavurun.


   Domatesleri robottan geçirin (çok sulandığı için tavsiye etmem) yada doğrayarak pişirin. Bibekleri içine katın, bu aşamada içine sarımsakta katabilirsiniz. Pişirmeye devam edin. tuz ve 1 tutam şeker ilave ederek kavanozlara doldurun, kavanozların kapaklarını sıcak suda kaynatıp ve kavanozları kapatın ters çevirerek bir gün bekleyin, kapaklarda şişme olursa onları hemen kullanın diğerlerini kilerinizde muhafaza edin. 

Kolay Pizza Yapımı (ramazan pidesinden)

  Ramazanda alınıp alınıp yenilemeyen ve aynı zamanda buzlukları işgal eden pidelere bir çözüm bulmak gerekiyordu. ben de pizza yapayım dedim ve iyi ki yapmışım. İnanın o kadar lezzetli oldu ki hani şu bilindik markaların pizzalarını bile solladı. Bir daha hazır pizza almak mı yada dışarda pizza yemek mi asla...


   Buzluktan çıkardığım pidenin üzerine pidenin çözünmesini beklemeden hazırlamış olduğum sosu bol bol sürdüm. Sosta neler mi var. Malzemelere bir bakalım: su, zeytinyağı, tuz, nane, kekik, salça. Sosumuzu bol bol sürdükten sonra ince bir kat rendelenmiş kaşar peyniri serpip pizzanız için istediğiniz tüm malzemeleri üzerine yerleştirin,  üzerine dilimlenmiş domates ilave edin tekrar üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyun ve fırınlayın. İşte sonuç;


Patlıcan Reçeli (kireçsiz)

  Bende patlıcan reçelini ilk duyduğumda aa olur mu öyle şey patlıcanında reçelini mi yapmışlar demiştim. Ama biraz haksızlık etmişim doğrusu gerçekten harika bir lezzet. Patlıcan tadından hiç eser kalmıyor.


Malzemeler
  • 500 kg. Küçük patlıcan (büyükler çekirdekli olabiliyor)
  • 500 kg.  toz şeker
  • 2.5 su  bardağı su
  • Küçük bir parça çubuk tarçın ve 1-2 adet karanfil
  • Yarım çay kaşığı limon tuzu
Patlıcan reçelinin yapılışı
  • Patlıcanları tamamen soyup,küçük parmak büyüklüğünde doğrayın. Üzerine tuz serpip acı suyu çıkana kadar bekleyin sonrasında bol suyla yıkayıp süzün. Bir tencerede kaynattığınız suyun içine atarak 5 dk kadar kaynatın. Kaynamış patlıcanları soğuk suya atıp dirileşmesini sağlayın, bu şekilde birkaç kere suyu değiştirerek patlıcanları soğutun. Kuru bez üzerine alarak kurumasını sağlayın.
  • Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatın içine tarçın ilave edin, 10 dk kaynadıktan sonra patlıcan ve karanfili ilave ederek 5 dk kaynatın, en son limon tuzunu koyun, patlıcanlar şerbeti çekene kadar kaynatın yada istediğiniz kıvama getirip ocaktan alın sıcak olarak kavanozlara koyup afiyetle yiyin.

Siyah üzüm reçeli yapılışı

   Kansızlığa iyi gelen aynı zamanda antioksidan kaynağı olan siyah üzümü daha fazla tüketmenin yollarını düşünürken reçel yapmak tüm fikirlerin içinde daha uygun geldi. Bu şekilde kışında siyah üzümden faydalanmış olacağım.


Malzemeler
1 kg. kokulu siyah üzüm
500 gr. Toz şeker
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 limon suyu ve kabuğu rendesi
2 çorba kaşığı çam fıstığı (tercihen)


Yapılışı
Üzümleri yıkayın tane tane ayıklayın. Tencerede şeker ile suyu kısık ateşte 20 dakika kıvam bulanana kadar kaynatın ve üzümleri ilave edin 10 dakika daha kaynayınca limon suyu, limon tuzu ve kabuğunu ilave edin. Birkaç dakika sonra ateşten alın. Soğuyunca kavanozlara doldurun. Fıstık ile servis yapın.


Buda son hali


Evde sirke yapımı

  Pazardan aldığım elmalar çok ekşi çıkınca ne yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma bir çok fikir geldi. Kışlık elmamı yapsam, elmalı kurabiye mi yoksa elmalı pay mı, reçel mi derken  sirke yapmak aklıma geldi. Hem kullanım alanı geniş hem de kolay olmasından dolayı  tercihimi sirke yapımında kullandım.  


Ev ve çamaşır temizliğinde, bulaşıklarda ve salatalarda kullandığımız sirkenin yapımına bir bakalım.


Malzemeler:

 1 çay bardağı nohut,
 1/2 çay bardağı bulgur,
1 kg elma
 1/2 çay bardağı şeker ( ya da  2-3 yemek kaşığı bal ) bu malzemeleri kullanacağınız.


Yapılış aşamaları:
1. Bidonun yada cam kavanozun içine bal, nohut, bulguru koyun
2. Bidonun yarısına kadar da su ilave edip iyice karıştırın.
3. Elmalarını gelişi güzel bölün ve kavanoza atın.
4. Kavanozun ağzını hava alabilecek bir tülbentle bağlayın. Karanlıkta ve 20-25 derecede muhafaza edin.
5. Hazırladığımız karışım 30-40 gün bekleyecek (sirke anası oluşacak), bu süre zarfında ağzı açık olduğu için hafif hafif sirke kokusu gelecek, 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat bezden süzerek cam kavanozlara koyun, buzdolabında ya da seri bir kileriniz varsa orada muhafaza edin.
Tadı hazır sirkelerden biraz farklı oluyor (hatta daha güzel oluyor) diye sakın atmayın. Ne de olsa ev sirkesi tadı biraz farklı olacak değil mi?

Elmadan sonra limon ve üzümde deneyeceğim. Görüşmek üzere.




Çubuk kraker yapımı

Buzluktan börek yapmak için çıkardığım mülföy hamurları artınca aklıma ilginç bir fikir geldi. 
Buzu çözülen gıdaları tekrar dondurmak sağlıklı olmadığı için bu şekilde değerlendirmek daha sağlıklı oldu. 


Öncelikle fırın tepsisi yerine ızgara telin üzerine yağlı kağıdınızı serin. 
Mülföy hamurunun üzerine az miktarda yumurta sarısı sürün ve şeritler halinde kesin.
Kesilen şeritleri elinizle kıvrım şeklini verin ve yağlı kağıdınızın üzerine koyun. 
İsterseniz üzerine hafif bir tuz, susam yada çörek otu serpebilirsiniz.
180 derecede fırında pişirin.  Afiyetle yiyin.


Kuskus salatası

Makarnası, çorbası, etli kavurmalı yemeği yapılan kuskusun salatası da çok lezzetli ve hafif olmakta. 
Özellikle yazın soğuk servis  olarak da yapabileceğiniz bu salatanın tarifine bir göz atalım mı?


2 su bardağı haşlanmış kuskus
9-10 adet küp küp doğranmış kornişon turşusu
1 adet rendelenmiş orta boy havuç
2 adet rendelenmiş küçük yada orta boy salatalık
5-6 diş dövülmüş sarımsak
Süzme yoğurt ve 2 yemek kaşığı mayonez
Tuz ve nane

    Yoğurt, mayonez ve nane hariç  tüm malzemeler karıştırılır. Servis yapılmadan önce yoğurt, mayonez ilave edilerek harmanlanır, üzerine nane serpilerek servis edilir. Yada bu aşamada naneyi tereyağında yakar ve üzerine dökerseniz sunumunuzu daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Bulgurlu Börek


Hazır yufkadan yaptığımız bu böreğimiz oldukça lezzetli olmakta ve iştahları kabartmakta. 


Malzemeler:
1 paket ince ve tuzsuz yufka
2 adet soğan
500 gr dana kıyma
İnce bulgur
Tuz, karabiber, kimyon
Yoğurt ve sıvı yağ
Galeta unu
Yumurta


Yapılışı:
İç harcın hazırlanışı:  soğan sıvıyağda kavrulur, kıyması  ve baharatları ilave edilerek  pişirilir. Pişen harcın üzerine 1 su bardağı ince bulgur ilave edilerek demlenmesi için beklenir. 
2 adet yufkanın arasına yoğurt ve sıvı yağ karışımı sürülerek üçgen dilimler haline getirilir, dilimlerin içine hazırlanan harçtan koyulur ve sigara böreğinden biraz kalın sarılır. 30 dakika buzdolabında dinlendirilir. Dinlenmiş börekler önce yumurtaya sonra galeta ununa batırılarak 200 derecede fırında  pişirilir. İsterseniz kızartabilirsiniz fakat her seferinde yağınızı değiştirmenizi öneririm. Aksi halde sıvı yağda kalan galeta unları yanmakta börekte yanık kokusu ve parçaları oluşmaktadır.  Paçanga böreği tarifim de burada
Afiyet Olsun

Hazır yufkadan baklava nasıl yapılır.

Hazır baklava sevenler artık sizde aynısını evinizde yapabilirsiniz. Yeter ki baklavalık yufkanız olsun.


1 paket baklavalık hazır yufka 
Tereyağı, dövülmüş fıstık-fındık yada ceviz içi
toz şeker, limon, su (miktarları göz kararı)

Yapılışı:
1 pakette bulunan hazır yufkanın yarısını altta kalan yarını da üstte kullanacağız. Yufkaların yarısını alta serdikten sonra baklava için kullanacağınız iç malzemesini bolca ara kata serpiniz. Yufkaların kalan kısmını üst kata serdikten sonra tepsinin kenarlarından taşan kısımları bıçakla kesiniz. Keskin ve düzgün kesen bir bıçak yardımıyla baklavanıza istediğiniz şekli veriniz ben  hazır baklava gibi görünümünde olması  için küçük dikdörtgenler halinde kestim.  Bol miktarda tereyağını eriterek ( tereyağında oluşan tortuları tel süzgeçten süzün) baklavanızın üzerine dökünüz. Ardından fırınlayın.  Kızaran baklavanız soğurken şerbetinizi istenilen kıvamda yaparak baklava soğuk şerbet ılık olmak şartıyla dökün. Şerbetini çekene kadar dinlendirin.,

Diğer baklava tariflerim burada  ve  burada

Mısır Unu Çorbası (mısır yarmasından)


Malzemeler:
  • 4 yemek kaşığı mısır unu yada mısır unu yarması da olabilir
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı tel şehriye
  • yarım litre süt
  • yarım litre su
  • tuz
Servis için: Sıvıyağ, Kırmızı toz biber

Yapılışı:

  Tereyağını tencereye alın ve kısık ateşte eritin, mısır ununu ekleyerek kavurun, rengi hafif koyulaşınca sütü ve suyu yavaş yavaş ekleyin, kaynayana kadar karıştırın. Kaynayan çorbaya şehriye ve tuzu ekleyin, şehriyeler pişene kadar kaynatın. Üzerine biberi sıvıyağda kavurun, kaseye aldığınız çorbanın üzerine gezdirin. Çorbanızı kekik ve mısır ekmeği ile servis yapabilirsiniz.

Ev yufkası yapılışı


  Eğer kendi sacınız varsa yada sacınız yoksa tavada da olabilir yufka yapmak çok da zor değil. Yaptıktan sonra gelsin dürümler, börekler, çiğ köfteler hatta tatlılar...



Malzemeler:

1. 1 şişe maden suyu
2. Alabildiği kadar un
3.1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: 
1. Hamur kabımızın içine unumu eleyelim,
2. Elediğimiz unun ortasını açarak soda ve tuzu ilave edelim. 
3. Hamuru kulak memesinden biraz sert yapıp dinlendiriyoruz. 
4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıp istediğimiz kalınlıkta aktıktan sonra sacda yada tavada pişirebiliriz.

Hurmalı Kek

Enerji deposu ve oldukça da lezzetli bir kek yapmaya ne dersiniz?



Malzemeler:

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Yarım su bardağı kıyılmış ceviz  yada fındık

1 su bardağı küçük küçük küp şeklinde doğranmış hurma

1 tatlı kaşığı tarçın

2 tatlı kaşığı tepeleme kakao (isteğe bağlı)

2,5 su bardağı un



Yapılışı:


Yumurta ve şeker derin bir kapta şeker eriyene kadar çırpılır.

İçine süt ve sıvıyağ ilave edilerek çırpmaya devam edilir.

Un, kabartma tozu, vanilya ayrı bir kapta karıştırılıp  ve elenerek kek hamuru elde edilir. 

Tarçın ve kakao ilave edilir iyice çırpılır. Ben bu tarifte kakao kullanmadım. 

En son hurma ve ceviz ilave edilir ve kaşık yardımıyla karıştırılır.

Kullannacağınız kek kalıbı margarin ile yağlanır, kek hamuru kaba boşaltılır,

180 derecede önceden ısıtılmış fırında yarım saat pişirilir. 

Pişip pişmediği bıçak yada kürdan yardımıyla kontrol edilir. 

Afiyetle yenir.


Brokoli Çorbası



Malzemeler: 250 gr brokoli, 1/2 limon suyu, 3 çorba kaşığı un, 2 çorba kaşığı tereyağı, 2 su bardağı süt
2 diş sarımsak, tuz ve karabiber

Yapılışı: Brokoli temizlenir, bol su ile yıkanır, bir tencere içerisinde az miktarda su ile haşlanır. Başka bir tencerede un tereyağında kavrulur, yavaş yavaş süt  ilave edilir, topaklanmaması için çırpılır, haşlanan brokoli suyu ile ilave edilir, sarımsak ve tuzu koyularak pişirilir. Çorbanızın homojenize olması için blendır' dan geçirebilir ve karabiber serperek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Yalancı su böreği (ev yufkasından)

Elinizin altında hazır kuru yufka olunca hiç rahat durulur mu? 
Bende rahat durmadım ve börek yapmaya koyuldum. 


   Önce kullanacağımız tepsiyi margarin ile bir güzel yağlayalım. Sonra kuru yufkaları bolca sütle ıslatarak tepsiye dizelim. Tepsinizin büyüklüğüne göre yufka miktarını ayarladıktan sonra iç malzemesi olan bol peynirli maydanozlu harcımız koyalım. Üzerine aynı şekilde yufkaları bol sütle ıslatarak dizelim.


   Böreği yaptıktan sonra  üzerine 1 şişe maden suyu dökerek buz dolabında 30 dk bekletelim. 



  Isınmış fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirelim. Soda' dan dolayı o kadar güzel kabarıyor ki ama maalesef onun resmini unutmuşum neyse bir daha ki sefere.

Sebze Sıyırma

   Sebze soyacağı sadece sebze mi soyar tabi ki hayır aynı zamanda çeşit çeşit yemek tarifleri  ve salatalar  için bize ilham verir.  Yine böyle ilham aldığım günlerden biri bakalım ne yapmışız.


Malzemeler:
3 adet orta boy havuç
3 adet orta boy kabak
1/2 demet dereotu
1 su bardağı bulgur
1 adet soğan
Sıcak su
Sıvıyağ ve tuz

Yapılışı:
Soğan sıvıyağda kavrulurken bu sırada havuç (sıyrılırken ilk katı atılır) ve kabakları sebze soyacağı ile sıyırıp öncelikle havuç, kabak ve bulgur ilave edilir. Üzerine 2 su bardağı sıcak su koyulur, tuzu ilave edilir ve ağır ateşte (aksi halde sebzeleriniz çok ezilir) pişirilir. Suyunu  tam olarak çeken yemeğimiz demlenmesi için dinlendirilir. Geniş bir tabağa ters çevrilir üzerine dere otu koyularak servis edilir.


Pratik Yaz Çorbası (yarma çorbası)

  Havalar sıcakken sıcak çorbalarda hiç içilmiyor sırf bu yüzden soğuk çorba alternatifleri bulmaya çalışıyorum. Bu tarifimde yine o arayışlarla çıktı. Haydi tarifimize bir bakalım. 


   Yarmayı suda bir güzel  haşladıktan sonra (miktar vermiyorum çünkü fazla haşlayıp çorbadan kalan fazlasını da buzluğa koyuyorum malum yarma hemen haşlanmıyor), soğuması için bekletiyoruz. Bu arada yoğurdumuzu istediğimiz koyulukta ayran yapıp soğumuş yarmaya katıyoruz.



Üzerine kırmızı pul biber yada isot, tuz, kuru nane ve saf zeytinyağı gezdirip servis yapıyoruz.

Bulgur Çorbası


Malzemeler:
4 çorba kaşığı bulgur
1 adet kuru soğan
1-2 diş sarımsak
3 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı salça
sıvıyağ, kemik suyu, tuz

Sosu için:
1 çorba kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı kuru nane

Yapılışı:
  Bir tencereye unu ve sıvıyağı alıp kavuruyoruz üzerine salçayı ve soğuk suyu ekleyip karıştırıyoruz  ayrı bir tencerede soğanı,sarımsağı ve bulguru az sıvıyağda soteliyoruz ardından bu karışımı salçalı karışımın içine ekleyip sıcak su ve kemik suyunu, tuzunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Üzeri için tereyağlı nane hazırlayıp servis yapıyoruz.

Kaymaklı Çatlak Poğaça

Bu poğaçanın en önemli özelliği margarin yada sıvı yağ yerine kaymak kullanılarak yapılması. Gelelim tarifine..


  Un, tuz, kabartma tozu yada kuru maya, 1 yumurtanın beyazı (sarısı üzerine koyulacak) ve yeterli miktarda süt yada yoğurt kaymağı karıştırılarak hamur elde edilir. Tercihen hamur 30 dakika dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, içlerine peynir koyularak yuvarlanır, üzerine yumurta sarısı sürülür, isteğe göre üzerine susam yada çörek otu serpilerek fırında pişirilir. Poğaçalar pişerken çaylar demlenir ve afiyetle yenir.

Düğün Çorbası

   Düğün mü var dediniz hımm  o zaman misafirlere günün anlamını içeren bir çorba sunmak gerekmez mi? Ben tarifi vereyim siz yapımına karar verin.  


Yapılışı: 2 yemek kaşığı un, 1 kase yoğurt ve 1 yumurta çırpılır, 4-5 bardak tavuk suyu yada et suyu kaynatılır, kaynayan et suyuna hazırlanan karışım dökülür, tekrar kaynayana kadar karıştırılır, içine 2-3 diş dövülmüş sarımsak ilave edilerek bir taşım daha kaynatılır. Üzerine kuru nane ilave edilerek servis edilir. 

Kendi zeytinini kendin yap (evde zeytin yapımı)

   Marketlerden zeytin almak mı? oo o çoktan demode oldu artık kendi zeytinimi yapıyor sağlık ve afiyetle tüketiyorum. Sizlere de tavsiye ederim. Özellikle yapım aşamalarında içine bir çok madde katılan katılan hazır zeytinlere hiç gerek kalmıyor üstelik yapımı da çok kolay.


5 litrelik bir pet şişe  yada bidon için;

3 kg siyah zeytin
2 çay bardağı kaya tuzu ve limon tuzu
1 çay bardağı sıvı yağ 
    Zeytinlerin ezik ve çürük olanları ayıklanır, yıkanır suyu süzülür, bir kat zeytin bir kat kaya tuzu olmak üzere bidona koyulur, kapağı kapatılarak 15-20 gün sabah ve akşam olmak üzere çevrilir (ben 2-3 günde bir çevirdim) tüm malzemelerin karışması sağlanır. Bu süre sonunda limon tuzu, sıvı yağ ve tuz ilave edilerek tadı istediğiniz kıvama gelene kadar yine arada bir çevirerek (kabı yan yatırarak) sonradan koyduğumuz malzemelerin zeytin tarafından emilmesi sağlanır. Kullanacağınız zaman 1 gece öncesinden çıkarıp dinlendirin (daha da lezzetli oluyor), afiyetle yiyin.

Kuru patlıcan dolması

Çok sevilen ve büyük bir iştahla yenilen kuru patlıcan dolması. Gerçi kimi antep usulü dolma diyor ama her ikisi de aynı kapıya çıkıyor. Biraz az yapmışım bu yüzden tadı damağımızda kaldı. Bu kadar anlattıktan sonra yapılışına bir göz atalım.


Malzemeler:

12 adet kuru patlıcan 

250 gr orta yağlı kıyma

1 orta boy kuru soğan
5 diş sarımsak
1 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı domates ve biber salçası 
1 tatlı kaşığı Limon tozu yada 1 yemek kaşığı sumak 
1 Çay kaşığı karabiber ve pul biber
1 Tatlı kaşığı tuz
Dolma sosu malzemeleri:
1 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı limontuzu yada  sumak 
1 çay kaşığı tuz
4 yemek kaşığı tereyağı
1 lt Kaynar su


Patlıcanların Hazırlanması:
Kaynar su içerisinde 15-20 dakika kadar bekletilir, patlıcanlar çok sert yada çok yumuşamış olmamalı, istenilen kıvama gelen patlıcanlar kaynar sudan çıkarılarak soğuk sudan geçirilir.
Harcının Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, soğan ve sarımsak ince ince doğranır, kıyma, salça ve baharatlarla karıştırılarak harmanlanır. Hazırlanan patlıcanların içleri 1/3 boş kalacak şekilde doldurulur, ağızları sıkılarak tencereye dizilir.
Sos Yapılışı:
Yağınızı tavada eritin, içine salçanızı ilave edin ve dolma miktarına göre su ilave ederek karıştırın.

Dolmanın pişirilmesi:

  Tam olarak doldurmadığımız ve ağızlarını sıkarak tencereye dizdiğimiz dolmaların üstüne hazırlamış olduğumuz salçalı sosu üzerinde gezdiriyoruz. Ardından kaynayana kadar bekleyip ardından kısık ateşte 30-45 dakika  pişirdikten sonra 10 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz.

Patlıcan kurutma ile ilgili bilgiler burada

bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...