Burma Baklava


Malzemeler :
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- Yarim su bardağı su
- 1 corba kaşığı sirke
- 3 yumurta
- 1 kg un (1 kilodan 1 avuc eksik)
- Az tuz 
Hamuru açmak için:
- 2-3 su bardağı nişasta
İçine :
- Fındık içi veya ceviz içi
Üzerine:
- 2 su bardagi sıvıyağ
- 125 gr tereyağı
Şerbeti için :
- 6 su bardagi seker
- 6,5 su bardagi su
- Az limon suyu

Yapılışı :
Hamur hazırlamak için bütün sıvı malzemeler mikserle çırpılır. Un azar azar ilave edilir. Yumuşak bir hamur yoğrulur. Hamur 2 saat dinlendirilir. Bezelere ayrılır ve yaklaşık 25-30 beze elde edilir ve bezeler de dinlendirilir. Bezeler yer sofrası veya geniş bir masa nişasta ile ince ince açılır. Açılan yufkanın en üstüne fındık içi serpilir ve oklavaya tekrar az gevsek olarak sarılır. Oklavadan çıkarılır ve tepsiye dizilir. Bezeler bitene kadar ayni işlem yapılır. Sıvıyağ ve tereyağ tencereye alınır daha sonra her ikisini rengi kararmayacak kadar kızdırılır. Kızgın sıvı yağ ve tereyağı karışımı baklavaların üzerine gezdirilir ve cosssss sesini duymalıyız ki baklava fırında güzelce kızarsın. Önceden ısıtılmış 180-190 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir ve  sıcaklık 150 dereceye düşürülür (içinin iyi pişmesi için)

Şerbet hazırlanışı: su,seker  bir tencerede kısık ateşte kaynatılır. Hafif koyulaşınca limon suyu  ilave edilir ve biraz daha kaynatılır,  ılıyana kadar soğutulur. Baklava ılık şerbet soğukken baklavanın üzerine  dökülür. Şerbetini çekene kadar bekletilir.


Afiyet Olsun.

Pilav üstü güveçte kuru fasulye

  Kış aylarında sık sık pişirdiğimiz ve yanından da turşuyu hiç eksik ekmediğimiz pilav üstü fasulyenin tanına da hiç doyum olmuyor. Hele hele kuzu gerdanı ve güveçle yapıldı mı ımmmm  tadı da bir harika oluyor ki. Zaten güveç hastası olan ben elime ne geçse güveçte pişirmenin  hesaplarını yapar oldum. Güveci kaptığım gibi ocağın başında soluk alıyor ve tarifi sizlerle paylaşıyorum.


Malzemeler:
1 porsiyon 1 avuç içi ölçüsüyle kişi sayısına göre kuru fasulye (8 ölçü)
1 büyük soğan
4 adet sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet orta boy havuç
250 gr kuşbaşı et ve kuzu gerdanı
sıcak su
tuz, yağ

Yapılışı:
  Güveç içerisinde soğan sıvıyağda  kavrulur, salça, kuzu gerdan-kuşbaşı et , havuç, sarımsak  ve kuru fasulyeler (bir gün önceden ıslatılmış olacak) sırasıyla ilave edilir, karıştırılır. Fasulyelerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyulur  pişirilir. En son tuzu ilave edilir ve pilav yapımına geçilir. Ben pirincin iri taneli olanını kullanıyorum, pilav olunca hem daha güzel hem de daha lezzetli oluyor. 1 bardak pirinci sıcak tuzlu suda yarım saat bekletip, ocağın üzerinde hafif derecede kızmış olan yağın içine koyarak kavuruyorum. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak su veya et suyu veya bulyon kullanıp pilavın pişmesini ve ardından demlenmesini sağladıktan sonra bir kase içerisine pişmiş ve yenmesi için sabırsızlıkla beklenen kuru fasulyeden suyuz koyup üzerine de pilavı  kaşıkla bastıra bastıra koyduktan sonra tabağa çeviriyorum.  Sevdiklerimle afiyetle yiyoruz.

Kimyonlu Mercimek Yemeği


Malzemeler:
2 su bardağı mercimek
1 adet orta boy soğan
3 diş sarımsak
100 gr kıyma
1 adet patates
1 adet havuç
tuz, kimyon, salça, sıvıyağ

Yapılışı:
   Mercimekler kuru fasulye gibi ıslatılır ya da yıkandıktan sonra kaynatılır, Tencerede soğan, kavrulur, salçası ve kıyması ilave edilir, kıymalar kıvama gelince patates, havuç, mercimek, tuz, kimyon ilave edilerek harmanlanır, mercimeğin üzerini 2 parmak geçene kadar sıcak su koyulur, pişirilir.  Afiyetle bir güzel yenir.

Kürdan Kebabı

  Yeni nesil kürdan kebabı, eski adı islim kebabı. İslim adı steam kelimesinden gelmekteymiş. Neyse ki bunu da  kendi dilimize çevirmişiz.  Çok eski bir geçmişi olan bu kebabın tarifine bir gelelim.


Malzemeler:
4 adet orta boy patlıcan
10 adet ceviz büyüklüğünde köfte
1 adet orta boy domates
2 adet yeşil biber
20 adet dilim kaşar peyniri
salça ve zeytinyağı

Yapılışı:
   Patlıcanlar şerit şerit doğranır. Tavada kızartılır, yağı süzülür, ayrı bir yerde köfteler kızartılır. Patlıcanlar + şeklinde koyulur ortasına köfte koyularak patlıcanlarla sarılır üzerine 1 dilim domates, 1 dilim kaşar be 1 dilim biber kürdan yardımıyla köfteye oturtulur. 


Fırınlama dan önceki hali
Sıvıyağ, salça ve bir miktar su koyularak ocakta pişirilir, koyulaşan karışım  borcama dökülerek fırınlanır. 


işte son hali





Hem yemek hem börek



Malzemeler
4-5 adet tavuk pirzola
1/2 kg mantar
1 adet soğan
2 diş sarımsak
sıvı yağ, tuz, nane 
kekik, kimyon, salça
1 pk mülföy hamuru

Yapılışı:
   Tavuklar haşlanır, didiklenir, önce soğan sonra sonra mantarlar kavrulur, tavuk ilave edilir. tüm baharatlar katılarak mantar suyunu çekene kadar pişirilir. Oda sıcaklığındaki mülföy hamurunun ortasına koyularak bohça şekli verilir, üzerine yumurta sarısı sürülür 200 derecede 15-20 dk pişirilir, Sıvı yağda salça kavrulur ve pişen böreklerin üzerine dökülerek servis edilir. Çok lezzetli olan bu  böreğin içini yemekten çekmeyi unutmuşum. İnan ki çok lezzetli bir tarif ısrarla denemenizi öneririm.

Aaa Yayla Çorbası

    Bizim evde hasta çorbası olarak anılan çorbalardan birisidir yayla çorbası. Hele hele kışın soğuk havalarda içimizi ısıtan yayla çorbasını aslında yazında yapabilir ve serin serin yiyebiliriz. Şimdi tarifimize bir göz gezdirelim.


Malzemeler:
1 su bardağı pirinç
1 kase yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 litre sıcak su veya tavuk suyu
tuz, nane, tereyağı

Yapılışı:
   Pirinç nişastasını iyice akıtana kadar yıkanır, ve 2 su bardağı su ile haşlanır, un, yumurta, yoğurt çırpılır, kaynamakta olan tavuk suyuna önce haşlanmış pirinç sonra yavaş yavaş unlu karışım ilave edilir, Kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir. Tereyağında nane yakılır  ve çorbanın üzerine dökülür.


Mantar Çorbası

    Hazır mantar çorbasını o kadar çok seviyorum ki her gün olsa her gün yerim diyenlerdenim. Ama hazır çorbaların içindeki katkı maddelerini okudukça iştahım biraz kaçar gibi oldu, bu nedenle bende evde kendim yapmaya kara verdim. Haydi tarife bir bakalım.


Malzemeler:
1/2 kg mantar
2 yemek kaşığı tepeleme un
100 gr tereyağı
4 su bardağı tavuk suyu
1 su bardağı süt
tuz, karabiber.

Yapılışı:
  Un tereyağında kavrulur, üzerine tavuk suyu ilave edilir, bir taşım kaynatılır, süt ilave edilir ve kaynayınca mantarlar ilave edilerek pişirilir. Tuz ve karabiberi ilave edilerek servis yapılır. Mantarlar ilave edildikten sonra için tel şehriye koyabilirsiniz.

Mantarlı Kuru Kavurma

Sıradan bir yemeği yerine tavukla kuru kavurma yaparak sofranızda ayrı bir çeşit olarak mantarı sunabilirsiniz. Haydi tarife bir bakalım.


Malzemeler:
1 kg mantar
2 adet tavuk göğsü (sotelik)
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
2 adet domates
tuz, karabiber, kimyon,  zeytinyağı

Yapılışı:
  Soğan yağda kurulur, domatesler eklenir ve domates suyunu çekene kadar pişirilir, üzerine mantar ve ince doğranmış sarımsak ilave edilir, mantarlar suyunu salacağı için tavukları da hemen ilave edin. Mantarın suyu ile pişeceği için yemeğiniz kuru olmayacak. Tuz ve karabiber ve kimyon ilave edip servis yapın.

Cevizli Böreği


Malzemeler:
500 gr kıyma
1 adet büyük soğan
2 diş sarımsak
1 su bardağı ceviz içi
tuz, karabiber
1 paket mülföy
1 adet yumurta sarısı

Yapılışı:
   Kıyma, soğan ve sarımsak ile kavrulur, tuz ve karabiberi atıldıktan sonra ceviz içi ilave edilir. Karışım ılıyınca mülföy hamurunun içine koyularak bohça şekli verilir. Yumurta sarısı sürülür, 200 derecede 15-20 dk pişirilir. 



Sebzeli et sote

   Evde bira ondan biraz bundan hesabı sebzeler kalınca türlü yemeğine bezeyen fakat türlü olmayan, adını da türlü olmayan koyduğum ve bu şekilde sunduğum bir yemek tarifi. Türlü olmayan tarifine bir bakalım.


Malzemeler:
250 gr dana kuşbaşı
1 adet patlıcan
1 adet kırmızı biber
2 adet yeşil biber
2 adet patates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
1 adet orta boy kuru soğan
zeytinyağı, tuz

Yapılışı:
   Soğanları yağda kavurduktan sonra içine salçasını ve etini ilave edip kavuruyoruz. Sebzeleri uzun uzun doğradıktan sonra etli karışıma ilave ediyoruz. Eğer yemeğinizin sulu olmasını istiyorsanız bu aşamada 1 su bardağı sıcak su koyun, çok sulu olmasın derseniz 1 çay bardağı sıcak su yeterli. Tuz ve karabiber ilave edin. Kısık ateşte pişirin, bu tarifi güveçte yaparsanız çok ama çok  lezzetli oluyor. Afiyet olsun.


Etli Kurufasulye

   Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken aklıma kuru fasulye geldi, gerçi sıcak havalarda pek tercih edilmese de bizim evde her zaman yenilebilecek bir yemek çeşidi. O yüzden içinde bulunduğum karasızlıktan bir an için kurtulup fasulyeyi akşamdan hemen suya koydum. Yarın ola hayır ola diyerek ertesi günün planlarını yapmaya başladım. 


Malzemeler:
1 porsiyon 1 avuç içi ölçüsüyle kişi sayısına göre kuru fasulye (8 ölçü)
1 büyük soğan
4 adet sarımsak
2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet orta boy havuç
250 gr kuşbaşı et
sıcak su
tuz, yağ

Yapılışı:
  Soğan sıvıyağda  kavurulur, salça, kuşbaşı et, havuç, sarımsak  ve kuru fasulyeler (bir gün önceden ıslatılmış olacak) sırasıyla ilave edilir, karıştırılır. Fasulyelerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyulur ve tuzu ayarlanarak normal yada düdüklü tencerede pişirilir ve afiyetle yenilir.

Zeytinyağlı kuru fasulye tarifi de burada




Şeftali Reçeli Yapılışı


Malzemeler:
  • 1  kg şeftali
  • 1 kg toz şeker
  • yarım limon suyu
  • köpürmeyi engellemek için 1 çay kaşığı tereyağı

Yapılışı:
  Şeftalilerin kabuklarını soyun ve 2 parçaya bölerek çekirdeğini çıkartın. Şeftalileri  küp küp doğrayın. Tencereye 1 kat dilimlediğiniz şeftali, 1 kat toz şeker koyun, şeftali ve şeker bitene kadar bu işlemi yapın. Tencereyi kapatarak meyvelerin suyunu salmasını bekleyin ve  ocağa alın ve kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Reçel çok köpürürse bunu engellemek için 1 çay kaşığı kadar tereyağı ekleyebilirsiniz. Koyulaşan ve kıvam almaya başlayan reçele yarım limonu sıkın 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Sıcakken kavanoza dökün ve ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin. Soğuduktan sonra kahvaltıda ve tatlılarınız da kullanabilirsiniz.

Meyveli Kek

Taze meyvelerden tazecik bir kek.


Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı süt
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet küp küp doğranmış şeftali
  • 5-6 adet küp küp doğranmış kayısı
  • 5-6 yemek kaşığı damla  çikolata

Yapılışı:
   Şeker ve yumurtayı çırpma kabına alın, karışım köpük köpük olup (şeker tamamen eriyene kadar) önce düşük sonra yüksek devirde çırpın. Kabaran yumurtalara süt ve oda sıcaklığındaki margarini ekleyerek düşük devirde çırpmaya devam edin. Unu ekleyip akıcı bir hamur elde edene kadar karıştırın. En son kabartma tozunu, vanilyayı ekleyerek 1 dakika daha karıştırın. Hazırladığınız meyveleri hamura ekleyip kaşık yardımıyla karıştırın. Hamuru hafifçe yağlayıp unladığınız kek kalıbına alın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Pişip pişmediğini kürdan ya da bıçak yardımı ile anlayabilirsiniz. Keki 30 dakika kadar dinlendirin. Dilimleyerek servis yapın. Eğer meyveler çok tatlıysa şeker miktarını azaltabilirsiniz.

Sebzeli Mücver


Malzemeler:
4 adet orta boy kabak
2 adet patates
2 adet orta boy havuç
2 yemek kaşığı süt
1/4 bağ dereotu
beyaz peynir, un, tuz, sıvı yağ

Yapılışı:
   Tüm sebzeler soyulur ve derin bir kaba rendelenir, yumurta, un, dereotu, peynir, süt ve tuz ilave edilerek bulamaç haline getirilir, kaşık kaşık alınarak kızgın yağda hafifçe üzeri çatalla ezilerek kızartılır. Sıcak yada soğuk olarak tüketilir. Afiyet olsun.



Yarmalı Soğuk/Sıcak Çorba


Malzemeler:
500 gram süzme yada ev yoğurdu
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı kırık yarma
1 tatlı kaşığı çeşni
2 yemek kaşığı tereyağ
7-8 dal taze nane yada 1 tatlı kaşığı kuru nane
2 litre sıcak su yada tavuk suyu

Yapılışı:
Çorbaya ilk önce yarmayı haşlamakla başlayacağız.  Yarmalar yumuşayana kadar haşlanacak, Büyük ve geniş bir tenceredeki suya  yoğurt, yumurta, un karışımı çırpıldıktan sonra karıştırılır, kesilmemesi için sürkli karıştırılır, kaynadıktan sonra yarma ilave edilir ve 5 dk daha kaynatılır. Tavada yağ eritilir ve kuru nane yakılır, çorbanın üzerine 1 kaşık gezdirilir, yada  benim yaptığım gibi tereyağını kaynayan çorbaya ilave edip üzerine taze nane koyarak servis yapabilirsiniz.


Yalancı Şekerpare


Malzemeler:
1 paket yalancı şekerpare
3  su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1-2 damla limon suyu

Yapılışı:
Paket içerisindeki şekerpare derin bir tepsiye dizilir. Şerbetin yapılışı: Su, şeker ve limon suyu bir tencerede ocağa koyulur, kaynatılır, tepsi içerisindeki şekerpare üzerinde gezdirilerek dökülür, şerbet çektikçe kalan şerbet ilave edilir, Şerbeti çeken hamurlar tepsiden alınarak servis edilir. 

Güveçte Etli Bamya


Malzemeler:
1 kg bamya
150 gr kuzu kuşbaşı
150 gr etli kuz gerdan
3 adet orta boy domates
5-6 diş sarımsak
1 adet büyük soğan
tuz, zeytinyağı, sıcak su
2 yemek kaşığı biber salçası

Yapılışı:
  Bamyalar ayıklanır, yıkanır  ve bir bezle kurutulur. Güveç içerisine yada normal bir tencere içerisine zeytinyağı koyulur, soğanlar doğranarak ilave edilir, ardından biber salçası ilave edilerek karıştırılır. Kuşbaşı etler ve kuzu gerdan güzelce güveç içerisinde harmanlanır, içerisine sarımsaklar ilave edilir, bamyalar da koyularak harmanlanır. Üzerine sıcak su ilave edilir, tuzu atılarak tadı ayarlanır. Kısık ateşte pişirilir. 

Uyarı: Bamyalar çok derin ayıklanmaz, derin ayıkladığınızda sümüklenir ve limonlu su ile de bunu önleyemezsiniz.  







Vişne Şurubu Nasıl Yapılır


Malzemeler:
1/2 kg vişne
1 su bardağı toz şeker (isteğe göre arttırılabilir)
1 adet kabuk tarçın
4-5 su bardağı su

Yapılışı:
   Vişneler yıkandıktan sonra, saplarından ayıklanır, ben çekirdekleriyle yapmayı tercih ediyorum, şekerini, tarçını ve suyunu ilave edip kaynatıyoruz. Soğuk yada ılık olarak servis edin. 








Közlenmiş Kırmızı Biber Salatası

    Mide asidini düzenleyen, sindirime faydalı, kolesterolü düşüren, iştah açıcı, terlemeyi arttıran ve zayıflamaya yardımcı olan kırmızı biberin bilmediğimiz daha ne kadar faydaları vardır. Bu kadar faydalı bir sebzeden fazlasıyla faydalanmanın da yollarını aramak lazım diye düşünüyorum. 


Tost makinesinde közlediğim kırmızı biberleri soğuyunca kabuklarını soydum. Küçük küçük dilimledim.


Sos için: 1 yemek kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı limon, 3 diş dövülmüş sarımsak, saf zeytin yağı karıştırılır. Dilimlenen biberlerin üzerine dökülür. Afiyetle yenir. 





Kızılcık Şurubu Yapılışı


Malzemeler:
 1/2 kg kızılcık, 1-2  su bardağı toz şeker, 4 su bardağından biraz az su, 1 adet kabuk tarçın
Yapılışı:
Kızılcıklar yıkanır,  bir tencere içine şekeri, kızılcığı, kabuk tarçın, suyu ilave edin ve kaynatın,
Soğuk olarak servis yapın.

Fırında Köfte


Malzemeler:

Köfte için: 

½ kg.köftelik kıyma, 1 adet soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 dilim bayat ekmek içi, 1 adet yumurta, 1 silme tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon, ½ tatlı kaşığı tuz, 1 silme tatlı kaşığı kuru kekik.

Garnitür için:

5 adet patates, 4 adet sivri biber, 3 adet domates, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 çorba kaşığı sıvı yağ yada zeytinyağı, tuz

Sos için:

½ su bardağı sıcak su, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası

Yapılışı:
Köfte için:Soğan ve sarımsakları soyup robottan geçirin ve suyunu sıkın, bayat ekmeklerin iç kısımlarını ıslatın ve fazla suyunu sıkın, kıymayı, yumurtayı, ve diğer malzemeleri ilave ederek yoğurun. Eşit büyüklükte köfteler hazırlayıp buzdolabında dinlendirin.
Garnitür için:Patatesleri soyup, dilimledim, borcam içerisine pul biber,kekik,tuz ve zeytinyağı ekleyip harmanladım. Üzerine kabukları soyulmuş ve küçük küçük dilimlenmiş domatesleri katarak harmanladım. 
Sivri biberleri ince ince dilimleyip bu karışıma ilave ettim.
Sos için:½ su bardağı sıcak suda salçaları erittim ve hazırladığım garnitür karışımının üzerine gezdirdim.

Buzdolabında dinlendirdiğim köfteleri borcam' a yerleştirip üzerini alimünyum folyo ile kapladım. Patatesler yumuşayıncaya kadar fırında pişirdikten sonra folyoyu  alarak köfteleri kızarttım. Köftelerde pişince sıcak sıcak dumanı üzerindeyken servis yaptım. Afiyet olsun.

Ev Yufkasından Tava Böreği

    Hazır yufkalara o kadar alışmışız ki yapmaya yapmaya ev yufkasının tadını da unutmuşuz. Hem Ramazan ayında hemde diğer zamanlarda aniden bir bir misafir gelince kullanmak için ev yufkası yaptım. Onunda tarifini yakında sizinle paylaşacağım. Şimdi bu güzel ev yufkasından yaptığım nefis böreğin tarifine bir bakalım. 


   Yufkaların ince olduğu için 6 tanesini su yada süt ile ıslatıp sofra bezinde yumuşamasını beklerken iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Ben biraz su böreği havasında olması için sadece peynirli yaptım. Margarin ile yağladığım börek tavasına (tavanız küçükse yufka sayısını az tutun) yufkaları istifleyip ara katına peynir koydum. Arkalı önlü pişirdim.  Eğer ev yufkanız yoksa hazır yufkadan da tava böreği yapabilirsiniz. 

Baharatlı Patates Salatası

Patatesten o kadar çeşitli salatalar üretebiliyorsunuz ki işte bunlara bir örnek daha.


   4 adet patatesi küp küp doğrayıp tuzlu suda haşlayın. Haşlanmış patatesleri süzün, soğumasını bekleyin, o arada 4 kaşık süzme yoğurt, 2 yemek kaşığı mayonez, 1 tatlı kaşığı (silme) kekik, nane, kuru ısırgan , tuz ilave ederek iyice karıştırın. Soğumuş patateslere yedirin. Afiyet olsun.  

Kabak Salatası

Kabak salatası;  mezelik yada sadece salata olarak tüketebileceğiniz, lezzetli yapımı kolay bir tarif. 
Tarife bir bakalım.


Malzemeler:
6 adet orta boy kabak
1 çay bardağı pirinç
1/2 demet dereotu
Süzme yoğurt (köy yoğurdunu tercih edin)
2 yemek kaşığı un, tereyağı
Sarımsak  ve tuz

Yapılışı:
   Kabakları soyup küp küp doğrayıp içine pirincinizi katarak az miktarda tuzlu su ile haşlayın, süzün, çatalla ezin. Tereyağında unu kavurun, kabaklı karışıma ilave edin, unu iyice yedirin, tuzun atın  Karışım soğuyunca sarımsaklı yoğurt ilave ederek karıştırın üzerine dereotu serperek servis yapın. Afiyet olsun  

Mantı yemek isteyen var mı?

   Biraz zahmetli olsa da Mantı şüphesiz mutfağımızın güzel yemeklerinden bir tanesi. Her yöreye göre biraz değişebilmektedir. Haydi şimdi bu güzel mantının nasıl yapıldığına bakalım.


   Malzemeler : 3 su bardağı un, 1 yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, ve su


   Mantı Tarifi İç malzemesi: 1/2 kg' dan biraz az dana kıyması, 1 baş kuru soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber

   Üzeri için: 2 yemek kaşığı tereyağ, 1 tatlı kaşığı biber salçası, Sarımsaklı yoğurt

   Haşlama Suyu:  su



Hazırlanışı :

   Derin bir kaba unu koyuyoruz ortasına havuzumuzu açıyoruz yavaş yavaş tuz ve yumurtayı koyup karıştırıyoruz hamurun durumuna göre yavaş yavaş su ilave etmeliyiz. Hamur sert olmalı. Hazırladığımız hamuru 2 eşit parçaya bölüp dinlendirelim. Hamur dinlenirken içinin  malzemelerini hazırlayalım.Dinlenmiş hamurdan eşit parçalar alıp biraz kalın açıyoruz,  açılan hamuru eşit parçalar halinde kare kare kesiyoruz. Oluşan kare parçaların içine iç malzemesinden parmağımızın ucu ile koyuyoruz.alıyoruz ve 4 ucunu birbirine denk gelecek şekilde katlıyoruz. Tüm karecikler bittiğine sofrabezi yada unlu bir tepsi  üzerinde kuruması için bırakıp diğer hamura geçebiliriz. Artık pişirme işlemine geçebilirsiniz. Pişen mantıları süzüp yoğurt  ve salçalı sosla zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Karışık meyve suyu

Çeşit çeşit meyveleri bir araya getirdik ve meyve suyu yaptık.


   Düdüklü tencereye veya normal tencereye 3 adet olgunlaşmış armut, 5 adet erik, 1 bağ üzün ve 1 bağ karayemiş, 1 adet kabuk tarçın, 3 adet karanfil ve yeterli miktarda su koyun kaynatın, süzgeçten süzün ve soğuk olarak ikram edin. 

Tarihi geçmiş un' dan oyun hamuru yapmı

   Bazen alışverişlerde durumu biraz abartıp her şeyi fazla fazla alıyoruz. Promosyon olarak hazırladıkları büyük paketler bu durumu daha da cazip hale getiriyoruz. Tüketebiliyorsanız ne ala fakat son kullanma tarihine kadar tüketemiyorsanız yazık oluyor.  Ben de bir zamanlar aldığım 5 kilo unu kullanamadım ve bir baktım ki tarihi geçmiş. Atacak değildim ya bende çocuklara oyun hamuru yaptım. Hem çocuklar mutlu oldu hem de ben unu ziyan etmeyip değerlendirmiş oldum.


   2 bardak suyu kaynatın, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edin ve biraz soğuduktan sonra alabildiği kadar un ilave edin (pasta tarifi gibi oldu) ve eşit parçalara bölün. Hazır gıda boyaları ile renklendirin, hava almayacak kutularda muhafaza edin yada çocuklarınıza verin özgürce kullansınlar. 

Şekerpare tatlısı

Bir tatlı klasiği Şekerpare


Malzemeler
•    150 gr. oda sıcaklığında tereyağı 
•    1 su bardağı pudra şekeri 
•    3 adet yumurta 
•    1 paket kabartma tozu 
•    1 paket vanilya 
•    1 su bardağı hindistan cevizi 
•    4 su bardağı un 

Şerbeti İçin:
•    4 su bardağı toz şeker
•    4 su bardağı su 
•    Birkaç damla limon suyu 

Üstüne:
•    Yumurta sarısı
•    Fıstık

Yapılışı
  Bir tencerede toz şeker ve su 10 dk. kaynatılır, 1-2 damla limon suyu damlatılır ve ocak kapatılır. Tereyağı ve pudra şekeri krema haline gelinceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler eklenerek iyice yoğrulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak, yuvarlanır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Şekillendirme: oval olarak yaptığınız hamura yumurta sarısı sürdükten sonra çatalla çizerek şekil verin. Önceden ısıtılmış 170 °C fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz sıcak şerbet üzerine gezdirilir. İkisi de sıcak olacak. En son üzerine fıstık konularak servis yapılır. Fıstık yerine pişmeden önce yuvarlak hamur yaparak ortasına fındık yada en son üzerine hindistan cevizi koyabilirsiniz.

Tavuklu bulgur pilavı

  B vitamini ve folat açısından zengin bir besin olan bulguru biz çok tüketiriz. Aynı zaman da aynı porsiyondaki bir  pirinç pilavına göre daha az kalorisinin olması da tercih nedenlerimiz arasında yer almaktadır.


  Bir tencerede 3 adet domates kabukları soyulur, küp küp doğranır, yağda pişirilir, üzerine 1 bardak bulgur koyularak biraz kavrulur, yaklaşık 1.5 su bardağı sıcak su ilave edilir (yada haşladığınız tavuğun suyunu kullanın) ve tuzu da eklenerek karıştırılır, pişirilir. Ayrı bir tencerede tavuk göğsü 1 adet defne yaprağı ve 1-2 damla limon ile haşlanır, Haşlanmış tavuk süzülür ve iri parçalara ayrılır.  Demlenmiş pilavın üzerine koyularak servis edilir.
Afiyet olsun.


Kırmızı Biberli Karışık Kızartma

   Yaz mevsimi o kadar güzel ki, çeşit çeşit sebzeler ve çeşit çeşit meyveler, hangisinden ne yapacağınızı ve hangi meyveyi yiyeceğinize karar veremiyorsunuz. Çeşit çeşit kızartmalar, zeytinyağlılar, çeşitli meyvelerden yazlık yada kışlık meyve suları...


   Havuç, patates, yeşil ve kırmızı biberi kızartın üzerine sarımsaklı domatesli (yumuşamış domateslerden daha iyi oluyor) sos yapın ve afiyetle yiyin. 

Pratik Ciğer Yahni

  Yahni deyince aklınıza ne geliyor bilmem ama benim aklıma  Hababam Sınıfı klasikleri geliyor. Hatırlarsanız hani şu kazan içerisinde yahni yapma sahnesi ne kadar da güzel değil mi?  Şimdi güzel bir yahni yapmaya başlamaya ne dersiniz.


   Ciğerleri yıkayıp suyunu süzdürün, ocakta pişirmeye başlayın, ben her zaman pişerken ilk suyunu dökerim. Tekrardan ocağa alın ve 2-3 adet orta boy doğranmış soğanı üzerine ilave edin. Ciğerler pişerken soğanlar da pamuk gibi oluyor. En son üzerine tuz, karabiber ilave edin ve afiyetle yiyin.


Dilim dilim patates yemeğe gelsin herkes

   Pazarda ya da markette tek tip olarak gördüğümüz patates aslında o kadar çeşitli ki. Yemeklik, kızartmalık, cips, parmak ve haşlamalık patates hepsi de ayrı ayrı.  Alacağınız patatesin özelliğini mutlaka öğrenin. Çünkü yapacağınız yemeğiniz seçtiğiniz patatese göre daha da lezzetli olacaktır.


   Kızartmalık patatesleri güzelce soyup, yıkayın, dilimledikten sonra kızgın yağda kızartın. Kimileri dilimlenmiş patatesleri yıkadıktan sonra kızartıyor biraz uğraştırıcı ama kızartma olunca işler değişiyor. Ketçap ve mayonezle servis ettim.



Tek tük kalmış sebzeleri değerlendirme

Buzdolabını bir açtım, 1 patlıcan,1 kabak, 3-5 biber, 1 küçük kırmızı biber bana bakıyordu. Miktarı az olunca ne yapılabilir ki dedim. En iyisi kızartmaktı. Başladım sebzeleri temizleyip doğramaya...


   Kızarttığım sebzelerin yağını süzgeçten süzerek fazla yağını aldım. İçinden kırmızı biberi çıkararak üstündeki kabuğunu soydum ve dilimledim. Kalan sebze kızartmasının üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek daha önceden ayırmış olduğum kırmızı biberi koydum.

Sirke soslu kızartma tarifimde burada
Soslu biber kızartması burada



Soslu köfte

Bu kez köftelerimizi kızarttıktan sonra kuru köfte olarak değil domates soslu olarak yedik.


   Daha önceden hazırlayıp buzlukta muhafaza ettiğim köfteleri buzluktan çıkarıp çözünmesini bekledim. Sos tenceresinde 3 adet domates, 1 küçük kırmızı biber, 2 adet sarımsak ve bir miktar zeytinyağı içerisinde pişirip köftelerin üzerine döküyoruz. 

Yalancı Lokma Tatlısı


MALZEMELER :
2 bardak un.
yemek  kaşığı yaş maya.
3/4 bardak ılık su.
Bir fiske tuz.
2 yemek kaşığı dolu  tereyağı veya margarin.
2 su bardağı sıvı yağ (kızartmak için)

Şurubu:
400 gr. (2 bardak) tozşeker.
1/2 bardak su
Limon



Şerbetin hazırlanışı: Şekerle suyu bir tencereye koyup 5 dakika kaynatın. Limon suyu sıkın ve kabuğunu içine atıp ateşten indirin.
Hamurun yapılışı:
 Unun ortasını açın, mayayı ılık suyun yarısıyla ezin, biraz un karıştırıp koyultun; üzerini kalan unla kapatın. Un ayrılmaya başlayınca ortasını açın, yağ, tuz ve kalan ılık suyu koyup bir hamur yapın. Üzerini kapatın, ılıkça bir yerde kabarmasını sağlayın. Sıvıyağı  kızdırın. Sol elinizle biraz hamur alıp sıkın. Baş parmakla işaret parmağı arasından çıkan fındık büyüklüğündeki hamuru, suya sokulmuş bir kaşıkla alıp kızgın yağa atarak kızartın. Sonra soğuk şuruba atın, 4-5 dakika sonra servis tabağına alın. Afiyetle yiyin.

Kışlık taze fasulye hazırlama

  Pazarlarda köy ürünleri satan hanımlardan aldığım  fasulyeyi yemeye kıyamayınca kışlık olarak kurutmaya karar verdim. Tazecik ve körpecik fasulyeyi temizleyip, yemeklik olarak kırdım. Hiç yıkamadan  güneşli bir ortamda kuruttum. Bez torba içerisinde özellikle kışın kalorifer peteğinin yanında olmak koşuluyla  muhafaza ediyorum. Pişireceğim zaman kaynar sudan geçirip yemeğini yapıyorum. Çok da lezzetli oluyor. Sizlere de öneririm.




bunlar da ilginizi çekebilir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...