Kışın sofralarımızın tacı, hastalığımızın ilacı tarhanayı çorbası için hazırlıklara başladım.
Malzemeleri sıralamak gerekirse:
1 kg domates
1 kg kuru soğan
9-10 adet sarımsak
1/2 kg yağlı peynir
1 kg kırmızı salçalık biber
10 adet çarliston biber
1 kg ev yoğurdu (tülbent' den süzülmüş)
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 kg haşlanmış bakla
Küçük boy taze zencefil
Yaş maya
Nane, kekik, çörek otu, pul biber, karabiber, zerdeçal, toz ve taze zencefil, aldığı kadar un
(Baharat miktarını ve çeşitlerini isteğinize göre arttırabilirsiniz)
Aşama aşama yapılışı
1.Toz zencefil ve zerdeçal hariç, domates, kuru soğan, sarımsak robottan geçirilir, yağlı peynir, kırmızı salçalık biberleri ve çarliston biberi (küçük küçük doğrayabilir yada yine robottan geçirebilirsiniz), ev yoğurdu, haşlanmış nohut (kabuklarından ayrılmış), bakla, maydanoz ve dereotunu doğranmış bir şekilde hazırlayın.
2.Rendenin küçük kısımları yardımıyla zencefili rendeleyin, Yaş mayayı ve alabildiği kadar unu ilave ederek hamurunu harmanlayın.
3. Hamur hafif cıvık iken kuru nane, kekik, çörek otu, pul biber, karabiber katarak yoğurun. İçindeki mayadan dolayı sürekli cıvıklaşan hamura un ilave ederek mayalanması için sıcak ortamda bırakın.
4. Mayalanan hamur taşacağından kabınızın altına temiz bir bez yada büyük bir plastik mutfak kabı kullanın. Günde 2-3 kez karıştırıp hamuru kontrol edin.
5. İstenilen kıvama gelen tarhana hamuru sofra bezi üzerine serilerek (hamuru alt üst etmeyi unutmayın) homojen bir şekilde kuruması sağlanır.
6. Kuruyan hamur el yordamıyla ufalanır ardından robottan çekilir. Toz zencefil ve zerdeçal karıştırılarak kavanozlarda saklanır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder